Sebian pisze:
Mitu pisze:
Ludzie (w Polsce) nazywają "gullwinga" "skrzydlak", ze względu na drzwii skrzydłowe, otwierane do góry.
Po pierwsze określenie "skrzydlak" wiadomo, że było stosowane do modeli aut ze "skrzydełkami", a raczej "statecznikami pionowymi" zdobiącymi tylne błotniki. Oficjalne "zachodnie" nazwy SL300 to "Fluegeltuerer" (niemiecka przez 2 "u-umlaut") oznaczająca w wolnym tłumaczeniu "latającego drzwiowca" oraz "Gullwing" (angielska) oznaczająca "skrzydła mewy". Wg mnie bardziej pasuje tu nazwa "skrzydłowiec" niż oznaczające coś zupełnie innego określenie "skrzydlak". Ukłony
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)
Szczerze pisząc to nie bardzo znam niemiecki i dlatego nie przeprowadzam tu żadnych analiz, ale próbóję wytłumaczyć autora artykułu dlaczego nazwał "gullwinga" "skrzydlakiem". Niektórzy na W 126 mówią "ponton", ale chyba tylko w odniesieniu do I serii ze względu na ryflowane listwy drzwiowe (swoją drogą Ci niektórzy pewnie nie odróżniają wczesnych W 126 od tych późniejszych - nie żebym był znawcą w tym temacie

).
Uważam, że wszelkie nazywanie aut po "przezwiskach" nie jest zbyt dobre, ani fachowe, bo jak się zna kody fabryczne to po co to robić. Poza tym niesie to za sobą pomyłki (tak jak w przypadku autora artykułu). Nie dobrze mi się robi jak ktos na W 124 mówi "baleron"
![[puke3]](./images/smilies/puke.gif)
. przywyklismy do mówienia na W 123 "beczka", ale laicy czesto mnie pytają skąd to "przezwisko". Potem dochodzi do sytuacji, że ktos na W 116 mówi: "Panie, jakaś dziwna ta beczka"
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
. Wracając do W 126 to na niego mówią "świnka"

.
Na koniec napiszę tylko, że temat "skrzydlaków" (W 111, W 112, a szczególnie W 110) jest mi baaardzo bliski. Na dodatek napiszę, że w czasie ostatnich przemyśleń doszedłem do wniosku:
Gdybym miał wybierać jednego MB to byłby to jeden z rodziny "heckflosse". Ciężko się zdecydować czy W 110 czy W 112, ale napewno nie byłoby to 6.9, ani nie W 114/115, ani W 113 czy W 100. Koniec i kropka. Pozdrawiam.
P.S. Spróbójcie sie zastanowić co Wy byście wybrali. Większość pewnie W 114/115, inni coś z "arytokracji",a Luk napewno 6.9, natomiast Ocet 300 SE Convertible*

...
* - 300 SEL jako drugi