MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 1:39 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Czy ktos jest w stanie mi powiedzieć czy sa jeszcze dostępne zestawy naprawcze do pomp wspomagania pracujacych przy silnikach M110?? Moja sie rozszczelnla a przez niski stan oleju zaczela piszczec...tak juz kupilem, po doalaniu plynu nic sie nie zmienilo. Czy ktos ratował swoja pompe??

swój chłop

stiven1985 pisze:
Czy ktos jest w stanie mi powiedzieć czy sa jeszcze dostępne zestawy naprawcze do pomp wspomagania pracujacych przy silnikach M110?? Moja sie rozszczelnla a przez niski stan oleju zaczela piszczec...tak juz kupilem, po doalaniu plynu nic sie nie zmienilo. Czy ktos ratował swoja pompe??

Cześć

Ja sam regenerowalem swoją. Pompa z 1965 firmy Vickers. W moim aucie ( 230 sl) jest zamontowana ( patrząc od strony kierowcy) po prawej stronie silnika , poniżej aparatu zapłonowego. Dlatego , żeby ja wyciągnąć trzeba było wyjmować chłodnice.
Sama regeneracja to wymiana łożyska, dwóch albo trzech oringow i jeden simering.
Wymontuję, sprawdź jakie części są Ci potrzebne i kup to wszystko w pierwszym lepszym sklepie z oringami i uszczelnieniami. Wydasz na całość z 10 do 20 pln. Można tez sprawdzić w internecie. Jest pare sklepów z takim asortymentem. W serwisie MB skasują cię na ok 200 pln.
Ps. Oczywiście łożysko wymienisz wtedy jeśli ma luz. Poruszaj kołem pasowym żeby to sprawdzić.
Pozdrawiam
DC

wiarus junior

A czy pomimo faktu popiskiwania wspomaganie działa? Miałem przypadek gdzie ukręciła się ośka pompy i niby pasek napędzał koło ale pompa w środku stała.

swój chłop

Wielkie dzieki za info, troche mamjuz rozjasniony temat, bo balem sie ze bede mial problem z czesciami.
Wspomaganie dziala ale mam wrazenie ze jakby zbyt ciezko kierownica chodzi. Mialem kiedys inna beczke i tam zdecydowanie latwiej sie krecilo. POstaram sie w weekend ja wymontowac i zabdac, napewno cieknie tez z jednego weza, ale z tym juz nie powieniem miec problemow.

swój chłop

nie mialem luzu w lozysku ale odkrecilem srube z trzpienia na kotrym jest kolo i chcialem je zbic...;/i sie chyba luz zrobil..;/;/.
Tylko ze przygladajac sie tej pompie nie widzialem nigdzie zadnych oringow i wogole zadnych uszczlek poza ta pod deklem. Jak taka pompe rozebrac z tylu jest niezmakniety pierscien wbity w rowek i nie mam pojecia jak go wyciagnac?? A moze nie trzeba tego robic??

wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeżeli kolego masz pompę Vickers to może pomóc ten opis.
Zestaw o-ringów widziałem ostatnio na allegro za kilkanaście pln.

swój chłop

strona bardzo pomocna, dzisiaj wszystko rozebralem i zlozylem zakladajac nowe uszczelki, jutro montuje i zalewam olejem i powinno byc git:) Wielkie dzieki, polecam artykuł.

swój chłop

Panowie, poskladałem pompe , wymienilem wszystkie uszczelki , zamontowalem, zalalem olejem, i nie mam wspomagania..;/;/ Moglo sie to zapowietrzyc?/Albo moglem odwrotnie przykrecic weze do pompy? A moze dluzej auto musi pochodzic? Pompa przepompowuje olej, bo po przekreceniu kierownica ubylo go pod deklem i musialem dolac, weszlo prawie litr oleju. Jutro pojade na przejazczke zeby zoabczyc czy jest roznica, bo narazie krecilem tylko w grazu.;p
Troche mnie to zmartwilo no ale szukam przyczy dalej..;/;/

swój chłop

czy ten uklad trzeba odpowietrzac???

wiarus junior

Trzeba, kręcąc kierownicą w lewo i w prawo.

swój chłop

Podnieś przód auta do góry i wtedy kręć w lewo i w prawo. Będzie łatwiej

swój chłop

ok dzieki wielkie, dzisiaj spobuje.

swój chłop

mam mega rabusa z ta pompa. Zrobilem wszystko jak pisalicie, sprawdzialem czy nie cieknie i sie okazalo ze nie cieknie i wspomagania dalej nie mam...;/;/ niby uklad prosty i krotki i same problemy. Pompa jest sprawna raczej bo olej zabrala, wlalem prawie litr...;/ Moze jakies pomysly co jeszcze zrobic??

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00