MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 2:15 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Czy ktoś z was ma doświadczenia odnośnie firm naprawiających skrzynie biegów manualne do W123, mam na myśli kasowanie luzów w skrzyni, czy lepiej szukać innej, ale jaka gwarancja, że będzie lepsza? Dyfer mam zregenerowany luzów brak, dlatego myślę pomału nad skrzynią.

wiarus junior
Awatar użytkownika

szukaj innej najlepiej jeszcze zamontowanej w aucie - tak abyś mógł się przejechać...

Klubowicz
Awatar użytkownika

Miałem ją na stole i można powiedzieć tak sobie stwierdziłem, że chyba tak ma być... i założyłem. Zaniepokoiło mnie to, że podczas gdy lewą ręką złapałem za wałek a prawą za wyjście oczywiście na wrzuconym biegu i próbowałem jedną ręką w jedną stronę, drugą w drugą stronę, to było czuć również mocno wyczuwalne chrobotnięcie, przeskoczenie. Uważasz, że nie opłaca się regenerować?

postmistrz
Awatar użytkownika

Kolego zanizasz swoimi postami statystyki bezawaryjnosci modelu W123. Raptem 35 lat i takie dramaty?
To nowe jechalo pol miliona bez awarii, a ty tylko w czerwcu robisz wtryski i skrzynie?

Jesli piszesz, ze zregeneowales tylny most, to reset skrzyni nie powinien byc juz dla ciebie wyzwaniem.
Ja sie bede upieral, ze jedno i drugie jest niemozliwe. Nie tylko ze wzg. technicznych, ale i ekono.

Jestes w czarnej dupie biorac pod uwage z jednej strony cene lozysk, robocizny oraz zapal dzisiejszych renegatorow do grzebania w starych skrzyniach, a z drugiej fakt, ze dziwnie szybko skonczyly sie beczki z dizlem i nalotem tak do 150 tys, z ktorych cos moznaby. Zeby bylo jeszcze trudniej: nie tylko strona rozrusznika decyduje o sukcesie, a przelozenia dla poszczegolnych typow OM. I to tez jeszcze nie koniec, bo gdzies w okolicach "liftu" dizli zmieniono tez typ skrzyni pakujac calosc w aluminiowa obudowe i delikatnie, ale jednak zmieniajac przelozenia. Nie pamietam czy w 300D byly jakies zmiany, jakie i czy przelozenia sie z czyms szczesliwie nie pokrywaja, ale zebys znowu nie kulal po zmianie, nalezaloby i to poddac porzadnej rozkminie. No chyba, ze ma tylko nie wyc i nie wypadac jedynka, to wtedy allegro i "sprzedam skrzynie biegow stan patrz foto".
Bez mozliwosci sprawdzenia, to nawet nie dzwon. Znam chlopaka, ktory skrzyn z allegro przerzucil kilkanascie i milo wspomina.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Jechało dużo więcej jak pól miliona bez awarii :D Tylko kto z nas wie kupując beczkę, jaki faktycznie ma przebieg...?

Masz rację fachowcy i ich zapał można określić zapałem dzisiejszych dzieci do czytania książek (ot nie wszystkie, są wyjątki [zlosnikhihi] )

Ja sam miałem straszny problem z fachoFcami od pomp i wtrysków do póki nie trafiłem na odpowiednią osobę...

Most po regeneracji spisuje się b. dobrze, ale zobaczymy jak długo, w razie czego mam na przekładkę.

Nie wiem czy skrzynia jest oryginał z taką kupiłem auto. Na pewno przełożenie mostu pokrywa się z silnikiem 3.46, skrzyni nie rozkminiałem. A ty co byś zrobił? CHyba faktycznie regenerację wykluczę, trzeba by szukać skrzyni ale takiej w aucie, żeby się poturlać na próbę.

Miał ktoś lub czy ty miałeś doczynienia z półosiami SKF? Warto, nie warto? Cena dość spora, ale jak z jakością ich >? Miałem kiedyś takie chińczyki po 400 zeta, że po 1000km poszły na złom i wróciłem do starych :o

postmistrz
Awatar użytkownika

Widziales kiedys taka skrzynie w srodku? Wg mnie nikt ci tego nie zrobi porzadnie, bo tam trzeba sily i precyzji jednoczesnie.
Jest pewien magik w Sz-nie, jak chcesz pogadac to znajdz go w necie. Firma nazywa sie idiotycznie, bo "Getrybe" i miesci sie na ul. Madalinskiego na tylach aso vw. Rudera, lekki balagan, jacys kolesie na kucaka rozbieraja skrzynie, czyli bardzo odpowieni serwis do W123. Pogadaj z facetem, to ci powie, co jest realne. Bylem u niego z podtopiana pieciobiegowa od G-klasy i stwierdzil, ze w piatce nie jest w stanie rozpiac walka. Zarzekal sie wtedy, ze w czworce nie mialby tego problemu.
Mimo slabej podazy pewnych sztuk szukalbym jednak uzywki zwaracajac uwage na zrodlo i oznaczenia.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Czy widziałem? Heh nie jedną począwszy od Stara, ale nie miałem nigdy potrzeby w żadną ingerować. Pozostaje zatem szukać skrzyni i tyle. To chciałem usłyszeć ;)

Ponawiam pytanie co do półosi SKF, ponoć z Dojczów. ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00