MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 04, 2025 1:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz

Numer GG: 267496
http://www.lpg.info.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=30

Ukłony [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Sebian pisze:

Przeczytałem to już wczoraj, i pierwsze o czym pomyślałem, to "co na to powie Sebian" :-) Czyli jednak gaz może być, byle by był oryginalnym kuchenkowym paliwem, a nie jakąś ropopochodną mieszanką o mglistym stanie skupienia? ;-)

pozdrawiam

Klubowicz

TrickyKid pisze:
Sebian pisze:

Przeczytałem to już wczoraj, i pierwsze o czym pomyślałem, to "co na to powie Sebian" :-) Czyli jednak gaz może być, byle by był oryginalnym kuchenkowym paliwem, a nie jakąś ropopochodną mieszanką o mglistym stanie skupienia? ;-)

pozdrawiam

Nie. Oto mamy oryginalną instalację i do tego - jak się nie mylę - mniej wybuchową mieszankę. Chyba o NGT już kiedyś rozmawialiśmy. Wrzuciłem to tak dla informacji i jako ja, a nie ktoś inny [cool] [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Sebian pisze:
Nie. Oto mamy oryginalną instalację i do tego - jak się nie mylę - mniej wybuchową mieszankę.[...]

Owszem - instalacja fabryczna to jest sprawa godna pochwały. Ja swego czasu miałem w "holenderskiej" Primerze też instalację fabryczną [LPG]. Do dziś jeździ po Dolnym Śląsku, ma prawie 400TKm, i chodzi jak zegarek :-)

A czy gaz ziemny jest mniej wybuchowy niż LPG - tego nie wiem, w domu mam kuchenkę elektryczną...

pozdrawiam

Klubowicz

TrickyKid pisze:
Sebian pisze:
Nie. Oto mamy oryginalną instalację i do tego - jak się nie mylę - mniej wybuchową mieszankę.[...]

A czy gaz ziemny jest mniej wybuchowy niż LPG - tego nie wiem, w domu mam kuchenkę elektryczną...

Nie jestem chemikiem, ale podejrzewam, że ma zupełnie inne właściwości od LPG wpływające korzystniej na pracę silnika. Tylko z dostępnością stacji problem może być [szalone] Ale tak czy inaczej jest to nowe auto, czyli poza marginesem naszych zainteresowań, choć z oryginalną instalacja zasilającą, anie lokalnymi wynalazkami (bez wględu na logo) [cool] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Witam Sebasstian podziwiam twoj upór w stosunku do LPG, ale ten CNG to moim zdaniem poroniony pomysł,niewiem tego na pewno ale prawdopodobnie nie da sie przerobic normalnego auta na to paliwo tylko autka fabryczne.Pozatym auto na lpg ma taka samą moc na benzynie i gazie (no prawie taką samą ale roznie to bywa),ale praktycznie nie ma roznicy w osiagach i pracy silnika.Natomiast czytałem niedawno artykuł o Oplu Zafira i moim zdaniem porazka.Z silnika 1.6 lub 1.8 dokładnie nie pamietam o mocy na benzynie normalnie dobrze ponad 100 Km na gazie było mniej ale niby to jezdziło.Natomiast na bezynie zostało tylko 90 km i osiagi takie ze szkoda mowic 16-17 sek do paki!!!!!. Acha poniewaz te zbiorniki na cng sa jakies wielkie to pojemnosc baku na pb wynosiła parenascie litrow.Do tego kilka stacji z tym gazem w całych niemczeh,a jak ci braknie tego gazu to masz pare litow benzyny .,i słabe osiagi.... to ja wole nie fabryczne instalacje gazu,normalnie pracujacy silnik na benzynie i kiedy chce jade na benzynie a jak nie to na gazie.....Mysle ze to jeszcze trzeba dopracowac i ze cng jest gorszym paliwem od lpg bo trzeba modyfikowac silnik aby pracował a lpg tego nie wymaga...A zapomniałbym nie mam auta na gaz tylko MB diesla!!!! wiec chyba nie zostane zjedzony.....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

A przede wszystkim jest to instalacja oryginalna, fabryczna i mamy pewność że silnik i wszystkie istotne podzespoły są przystosowane do tego rodzaju paliwa.

Tytuł:
Klubowicz

Stawros pisze:
A przede wszystkim jest to instalacja oryginalna, fabryczna i mamy pewność że silnik i wszystkie istotne podzespoły są przystosowane do tego rodzaju paliwa.

Tak szczerze, to i tak stawiam na HYDROGEN. Howgh! [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Zdjecie zbiornikow na gaz ziemny:
Obrazek

BTW Sebian ponoc byly w124 z orginalna instalacja LPG. Gaz ziemny jest popularniszy w de ze wzgledu na cene, LPG jest sporo drozsze. W Holandii LPG jest tani (ceny jak u nas, a paliwo drozsze) i dlatego LPG jest tam bardziej popularny. Polityka, a nie chemia.

Na IAA 2003 pokazywali tez fajne koncepcje napedow hybrydowych i wodorowych (ten ostatni byl zabudowany w A-classie)

Tytuł:
Klubowicz

laudan pisze:
BTW Sebian ponoc byly w124 z orginalna instalacja LPG.

Jak do tej pory czytam tylko, że "ponoć", "prawdopodobnie" były takie konstrukcje. Czy ma ktoś zatem jakąś dokumentację rodem z MB? :P Tak czy inaczej ja i tak cyrkluję wstecz, czyli W114CE, W113, L319, a tam LPG nie było i nie będzie [zlosnik] [cool] A jesli chodzi o hydrogen, to też nie dla naszych young- i oldtimerów [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Sebian pisze:

Jak do tej pory czytam tylko, że "ponoć", "prawdopodobnie" były takie konstrukcje. Czy ma ktoś zatem jakąś dokumentację rodem z MB? :P ...[usmiech]

Polecam książkę Historia Mercedesa 1886 1986 (orginalnego tytułu nie pamiętam, ale wydawnictwo cudzoziemskie) gdzie pokazano wiele ciekawostek. Jest tam min zdjęcie 123 z fabryczną instalacją gazową i dwoma wlewami paliwa. Jeden tu gdzie każdy sedan ma a drugi identyczny też z klapką w tym miejscu co kombi.
I tu się nieśmiało uśmiechne do kogoś [smiech] ;) kto może by to wrzucił na forum.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
Klubowicz

Maniek pisze:
Sebian pisze:

Jak do tej pory czytam tylko, że "ponoć", "prawdopodobnie" były takie konstrukcje. Czy ma ktoś zatem jakąś dokumentację rodem z MB? :P ...[usmiech]

Polecam książkę Historia Mercedesa 1886 1986 (orginalnego tytułu nie pamiętam, ale wydawnictwo cudzoziemskie) gdzie pokazano wiele ciekawostek. Jest tam min zdjęcie 123 z fabryczną instalacją gazową i dwoma wlewami paliwa. Jeden tu gdzie każdy sedan ma a drugi identyczny też z klapką w tym miejscu co kombi.
I tu się nieśmiało uśmiechne do kogoś [smiech] ;) kto może by to wrzucił na forum.

O W123 słyszałem. Fotki i info dokłądne przydałoby się. No i co z W124 i tym niby specjalnym profilem okolicy wlewu? [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant

Maniek pisze:

Zawsze mozesz wpasc i jeszcze raz obejzec te ksiazke. To ta gdzie byl Jan Kiepura przy swoim Mercedesie. A na forum temat juz sie przewijal wielokrotnie, wiec nie widze powodu, zeby kolejny raz to dawac. Jeszcze jest temat fabrycznej 170 na gaz:-)) To takie przyklady przeciw zacietrzewieniu...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gaz ziemny to nic innego jak metan ! i zapewniam was ze jest nie mniej wybuchowy jak propan butan , wszystko zalezy ile go jest w powietrzu (jego stęzenie) w % najbardziej wybuchowy od ok. 5 do 13 % było sie kiedys metaniarzem [oczko]

Tytuł:
wiarus senior

Nie jest to jakaś rewelacja volvo od dluzszego czasu proponuje swoje modele z fabrycznymi instalacjami lpg jak i cng wg mnie abstrachując od dostępności cng to z cała pewnościa wybrałbym 200 ngt niz np 220cdi
pozdr

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00