gelanda pisze:
Witam
Ja u siebie w g-klasie mialem ju chyba kazdy silnik. Oryginalnie z 230, wcale nie jest najgorzej, tyle, ze splanie.
Trochę za mało momentu, szczególnie jak trafi się jeden z pierwszych, na gaźnikach (całe 95PS)[hehe]
Cytuj:
Om617- pasuje w sumie bez zadnych przerobek, poza skroceniem srodkowego walu, zdecydowanie za slaby silnik do G.
Do turystyki myślę że starczy - nie chodzi mi o ekstrem. A co z silnikiem OM617 turbo?
Cytuj:
300 DT od 124, silnik ok, sporo przerobek, jesli chcesz jezdzic tym samochodem w terenie to raczej za delikatny. Dodatkowo nie dobierzesz do niego skrzyni, bo manual od 124 jest za delikatny, a automat wrazliwy na bloto i wode.
Właśnie - oglądałem na Śląsku taką G i miała 5 manual, ale od 124. Nawet podpora i poduszka skrzyni były przerabiane. Nie wyglądało to dobrze, ale fajnie się zbierała.
Cytuj:
560V8 od 126, bardzo duzo przerobek, jezdzi jak powinien, wrazliwy na wode, skrzynia tez, duzo pali.
V8 to chyba optymalne rozwiązanie, tyle że z przyczyn paliwowych odpada w przedbiegach.
Cytuj:
Dodatkowo gelendy maja wolne mosty (4,86), dla diesla to za duzo, przy 100km/h masz 3500 obr, tak samo jak do V8, tez chcialbym szybsze.
250GD miała szybsze mosty i do tego seryjną skrzynię 5.
Cytuj:
Oryginalne gelendowe skrzynie biegow, maja inne przelozenia, wieksze trzyby i sa lepiej zabezpieczone przed woda, sa za to nieosiagalne na rynku wtornym.
Jak kupię G i będzie miała skrzynię oryginalną, to za wszelką cenę będę chciał ją zachować - nawet starą 4.
Cytuj:
Zastanow sie do czego chcesz gelende, ja uwazam ze jest to dobry samochod dla wojska, poza tym jest fajna, ale tak naprawde nie nadaje sie w ciezki teren, ani na dalsze wyjazdy ( poza W463).
Po co? Na codzień aby z góry na innych patrzeć
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
, trochę "lajtowo" w terenie pojeździć, trochę na lekkie rajdy w grupie turystycznej (w sportowej już jeździłem i 2 żelaza zakatowałem
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
). Poza tym, obok Defendera i Patrola jest to jedyny "prawdziwy" i cholernie mi się podoba.
Cytuj:
Jest trwala poprzez rame, ale tez przez to bardzo ciezka.
Nie odbiega zanadto od porównywalnych gabarytowo Japońców. Land Rovery są tutaj bezkonkurencyjne ze względu na aluminium.
Cytuj:
Mercedes w swojej gamie silnikow nie ma tak naprawde silnika do samochodu ternowego.
Właśnie - szczególnie diesla. A co sądzisz o 300D od 124? Jest takie auto do kupienia, ma ten silnik, a skrzynię ponoć oryginalną 4 biegową.
Cytuj:
jak bym kupil kolejna gelende, to zostawil bym ja w oryginale i bylby to samochod na niedzielne wycieczki, a kupilbym ja tylko dlatego, ze jest fajna.
Możliwe, że tak się skończy. Jak trafię naprawdę ładny egzemplarz i do tego "stary" to pewnie zostanie oryginał - zobaczymy.
Cytuj:
Jakbys chcial wiedziec jakies konkretne rzeczy to pytaj smialo.
Skorzystam na pewno. Jak możesz to wyślij mi n priv swój nr telefonu - może mi się przydać przy oględzinach jakiejś G.