MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 9:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Wookee pisze:
and6412 pisze:
W układzie jest jakiś bardzo drogi plyn do aluminiowych chłodnic

:o chyba, że taki dobry sam z siebie, zaś to że do alu, to przy okazji [oczko]

Nie pamiętam, nie znam sie na płynach chłodzących (nie wiem na czym się tu znać ;-) ), kupiłem jeden z droższych i gość powiedział, że jak mam alu. chlodnice, to musi byc do aluminiowych chłodnic i takiż zakupiłem [zlosnik].

Moglibyście coś bliżej napisać o odpowietrzaniu ;-), dlaczego trzeba go zagrzać do 100 stopni??

Żyłem w przekonaniu, że chłodnica w 107 jest miedziana, ale upierać się nie będę.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Co do temperatury , troszke za wysoka , ale chodzil dlugo na postoju , wiec warto by sie przejechac i sprawdzic , generalnie u mnie na przyklad jest okolo 90 prawie caly czas i nie ma problemow. Termostat jest tak skonstruowany ze jak sie zacina to w pozycji otwarte i nie spotkalem sie z innymi przypadkami. Mozesz sprawdzic co sie dzieje jak uruchomisz silnik , zimny, poczekacj chwile i kontroluj w trakcie nagrzewania przewod doprowadzajacy plyn z silnika do chlodnicy, jego temperature w sensie. Powinien byc najpierw chlodny przez dluzszy czas a jak sie otworzy termostat nagle powinien sie nagrzac (nie bede wyjasnial dlaczego bo to chyba oczywiste) Jezeli nagrzewa sie systematycznie od samego poczatku znaczy sie termostat jest out. Mozna ta metoda z grubsza ustalic czy dziala pompa wody , ale tylko bardzo z grubsza. Co do odpowietrzania ukladu to nie slyszalem o czyms takim , jezeli w trakcie napelniania plynem w ukladzie zostalo jakies powietrze to w trakcie pracy pompy powinno byc usuniete a brak plynu uzupelniony ze zbiornika wyrownawczego. Silne grzanie jezeli pozostale elemeny sa OK moze byc spowodowane zabrudzonym ukladem chlodzenia , szczegolnie nie w pelni drozna chlodnica (moze byc tak ze plyn nie przeplywa przez wszystkie kanaliki w chlodnicy , co powoduje jej mniejsza wydajnosc). Mozna ja sprobowac zdemontowac i przeplukac, tyle ze moze sie skonczyc na jej wymianie lub naprawie(ale wtedy juz bedziesz wiedzial co masz)

PZDR

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No to w końcu jak to jest, zapowietrza się czy nie. Jeśli jest to mozliwe, to napewno się zapowietrzył, bo faktycznie zamontowałem pustą nagrzewnicę.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
tak więc dzisiaj odpowietrzałem kuchenke gazową bo szlak trafił nagrzewnice którą wypier.... na śmietnik zastapiłem ją kawałkiem węża i zrobiłem w ten sposób: dolałem do pełna chłodnice (bo wcześniej troche oprużniłem ją żeby nie zalać środka auta) odpaliłem kuchenke i zagrzałem do mniej więcej 95 stopni, przy zamkniętym korku kilka razy sciskałem wąz od chłodnicy zgasiłem silnik jeszcze raz sciskając wąż delikatnie wypompowałem jakieś powietrze bo było widać dolałem do pełna, odpaliłem złoma i grzałem do momentu aż wentylator się włączył jeszcze jakieś 3 minutki i parownik gazu zrobił się cieplutki i wszystkie węże też, i wiedzałem że będzie oki. Pozdrawiam
[cool]

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W Mercu 107 układ się NIE zapowietrza !!!!!! Możesz go rozebrać na czynniki pierwsze , wysuszyć , złożyć i po nalaniu płynu i odpaleniu sam się odpowietrza . Sprawdż czy jest termostat.Może wirnik pompy wody masz oberwany , ew. chłodnica zapchana.
Temperatura na postoju przy sprawnym układzie może dochodzić do 95'C.

Honda Odyssey
Audi A8 4.2
Smart ForTwo

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Merc W107 pisze:
W Mercu 107 układ się NIE zapowietrza !!!!!! Możesz go rozebrać na czynniki pierwsze , wysuszyć , złożyć i po nalaniu płynu i odpaleniu sam się odpowietrza . Sprawdż czy jest termostat.Może wirnik pompy wody masz oberwany , ew. chłodnica zapchana.
Temperatura na postoju przy sprawnym układzie może dochodzić do 95'C.

No własnie przy 95 zobaczylem co się dzieje. Tak ma byc?!?!?!?, Przecież gorac spod maski był naprawde duzy.

Jak sprawdzić czy wirnik pompy jest ok?

PS.
Auto na godzinach pojedzie do lakiernika, wiec szybko tego nie oblookam.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00