MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 7:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Czy warto ?
absolutnie nie. To przeciez "stare auto", "duzo pali", "wielka krowa", "lepiej cos malego i nowego"(jak 10 letnie CC :roll: )
Tylko jakos tak jest, ze jak jedziesz to jest cicho,wygodnie,przestronnie, z klasa, a jak auto zadbane i umyte to ludzie sie za nim ogladaja. No i kazdy taksowkarz jak patrzy to mu sie lezka w oku kreci ( Paaanie... 3 takie mialem... nie to co teraz, e Klasse, co za g....no..)
Powiem krotko- nie kreci Cie to, to daj se spokoj. Beczka zasluguje na cos wiecej niz bycie autem do jezdzenia z ptu A do B, jest to zbyt poiekne auto i zbyt wiele w nim duszy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zajrzyj do Giełdy. Jest tam opis 123 240D. Brzmi interesująco.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
Marcin S pisze:
benzyna vs diesel - spór nie do roztrzygniącia [zlosnikhihi]

Przesadzasz [zlosnik]
Rozwiązanie jest proste. Diesel = głośno, wolno i tanio, benzyna = szybko, cicho i miodnie [zlosnik]

Pozdrawiam

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
vafer pisze:
Sprawa głeboko mnie nurtuje.Mam do wydania ok 6,7 tys. na auto.Moim marzeniem jest wlasnie beczka,ale trzeba myslec realistycznie. Poradzcie czy warto sie za nią rozglądać,bo za te pieniądze mozna znalezc dobrze utrzymaną furkę. Nie chcę brać pod uwagę silknika 2 litrowego bo jest za słaby.

Cześć!
Za wymienioną kwotę można kupić niezłą beczkę, ale i tak wymagać ona będzie jeszcze sporych nakładów jeśli będziesz dążył do ideału.
Nie znajdziesz za podobną kwotę dobrze utrzymanej furki, najwyżej jakiś motorower typu Suzuki Swift [zlosnik]

vafer pisze:
Mam na uwadze, ze taki samochod duzo pali. Powiedzcie jak wychodzą koszty utrzymania, oplaty OC (to bylby moj pierwszy zarejestrowany samochod).Czy jest sens pakowac sie w kupno takiego staruszka( z drugiej strony slyszalem, ze jest to naprawde bezawaryjne i nieslychanie komfortowe auto), czy pomyslec o jakims malym autku (SC, uno itd.). Samochód wykorzystywał bym raczej do weekendowych wojazy a nie codziennych dojazdów do pracy i tu właśnie zastanawiam się czy moze lepsze byloby autko mniejsze, ekonomiczne.

Taki samochód niekoniecznie dużo pali. Diesel'e mieszczą się w 10LTR/100km. Moja Lady przy pojemności 2,8 pali w trasie 10-11, a mieście ok. 15 LTR/100 km. Uważam, że to nie jest zły wynik. Jeśli planujesz jeżdzenie tylko dla przyjemności w weekendy itp, pomysl nad zakupem wersji benzynowej. Beczka jest komfortowa i można ją określić mianem bezawaryjnej pod warunkiem, ze wszystkie czynności eksploatacyjne są wykonywane na czas i bez niewskazanych oszczędności. Tego natomiast nie można powiedzieć o czymś tskim jak CienkoCienko [zlosnik] czy np. Lanos [zlosnik] . Jedno miałem w firmie, drugie mam. Regularnie tkwiłem/tkwię w warsztacie i zostawiam spore kwoty za naprawy [oslabiony] .
vafer pisze:
Powiedzcie jeszcze jaki ewentualnie silnik najlepszy - jaka.poj, i czy diesel czy benz. z gazem). Jakie są wasze doswiadczenia? Z góry dziękuję i proszę o obiektywne rady.
Pozdrawiam.
Piotrek

LPG nie jest najlepszym rozwiązaniem, lecz ma pewne plusy przy dystrybutorze [zlosnik] , no ale to zupełnie inna historia. Weź pod uwagę wersje benzynowe 200/230/230E. Ja i tak polecam 280-tkę [zlosnik] .
Pozdrawiam i zyczę owocnych poszukiwań... MB rzecz jasna [ok]

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł:
swój chłop

wracam do spalania...moje 300D nie przekroczyło 10/100, a przeważnie jeździ nim mój ojciec (67 lat) tyle ma ojciec :lol: to jemu wychodzi spalanie około 7-8 literków.
Co do kosztów zakupu i remontu:
Kupiłem go za 3600zł, włożyłem w niego około5tys. i sądzę że trzeba jeszcze jakies 2tys. wtedy by mnie to autko zadowoliło :lol: ale ojciec chce je sprzedać i na tym się zakończy......

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jesli chciałeś kupić beczke to kupuj. Wybor miedzy beczką a CC lub SC jest zaden z powodów ktore opisywali koledzy wyzej (a kiedys mialem CC i wizytowalem seriwis regularnie co miesiac). Za kase jaką posiadasz mozesz kupić średnio zadbane auto ale napewno bedzie przy nim trzeba cos zrobić. Ja musze sie przyznać posiadajac 115ke nie docenialem wczesniej 123. Po zakupie i pojezdzeniu troche tym autem, uwazam ze daleko szukac trzeba auta lepszego niz beczka. Jak znajdziesz z dobrym silnikiem i wyposazeniem bedzie to moze Twoj pierwszy i ostatni samochod... chyba ze zechcesz powiekszyc swoja kolekcje mercedesów [zlosnik] Ja swoja mam zamiar doprowadzic do idealu ale zajmie to troche czasu. Jesli chodzi o spalanie to moj 300D bez turbo pali 10,5 po miescie na odcinku jakichs 30 czasem 50 km dziennie. Przy tym sobie jeszce dopala troche oleju ale tego juz nie liczę ;)
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Spalanie- jak przedmówcy.
Ceny części, oryginały- drogie, podróbki- np: klocki ham kosztują tyle samo co do 125p.
wygoda- przejedź się taksówką [zlosnik]

Ex W123 200D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
wygoda- przejedź się taksówką [zlosnik]

Tylko choć trochę zadbaną [zlosnik]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00