vafer pisze:
Sprawa głeboko mnie nurtuje.Mam do wydania ok 6,7 tys. na auto.Moim marzeniem jest wlasnie beczka,ale trzeba myslec realistycznie. Poradzcie czy warto sie za nią rozglądać,bo za te pieniądze mozna znalezc dobrze utrzymaną furkę. Nie chcę brać pod uwagę silknika 2 litrowego bo jest za słaby.
Cześć!
Za wymienioną kwotę można kupić niezłą beczkę, ale i tak wymagać ona będzie jeszcze sporych nakładów jeśli będziesz dążył do ideału.
Nie znajdziesz za podobną kwotę dobrze utrzymanej furki, najwyżej jakiś motorower typu Suzuki Swift
vafer pisze:
Mam na uwadze, ze taki samochod duzo pali. Powiedzcie jak wychodzą koszty utrzymania, oplaty OC (to bylby moj pierwszy zarejestrowany samochod).Czy jest sens pakowac sie w kupno takiego staruszka( z drugiej strony slyszalem, ze jest to naprawde bezawaryjne i nieslychanie komfortowe auto), czy pomyslec o jakims malym autku (SC, uno itd.). Samochód wykorzystywał bym raczej do weekendowych wojazy a nie codziennych dojazdów do pracy i tu właśnie zastanawiam się czy moze lepsze byloby autko mniejsze, ekonomiczne.
Taki samochód niekoniecznie dużo pali. Diesel'e mieszczą się w 10LTR/100km. Moja Lady przy pojemności 2,8 pali w trasie 10-11, a mieście ok. 15 LTR/100 km. Uważam, że to nie jest zły wynik. Jeśli planujesz jeżdzenie tylko dla przyjemności w weekendy itp, pomysl nad zakupem wersji benzynowej. Beczka jest komfortowa i można ją określić mianem bezawaryjnej pod warunkiem, ze wszystkie czynności eksploatacyjne są wykonywane na czas i bez niewskazanych oszczędności. Tego natomiast nie można powiedzieć o czymś tskim jak CienkoCienko
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
czy np. Lanos
. Jedno miałem w firmie, drugie mam. Regularnie tkwiłem/tkwię w warsztacie i zostawiam spore kwoty za naprawy
![[oslabiony]](./images/smilies/oslabiony.gif)
.
vafer pisze:
Powiedzcie jeszcze jaki ewentualnie silnik najlepszy - jaka.poj, i czy diesel czy benz. z gazem). Jakie są wasze doswiadczenia? Z góry dziękuję i proszę o obiektywne rady.
Pozdrawiam.
Piotrek
LPG nie jest najlepszym rozwiązaniem, lecz ma pewne plusy przy dystrybutorze
, no ale to zupełnie inna historia. Weź pod uwagę wersje benzynowe 200/230/230E. Ja i tak polecam 280-tkę
.
Pozdrawiam i zyczę owocnych poszukiwań... MB rzecz jasna
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)