MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 06, 2025 7:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Vesa pisze:
Witam,

Czy ten samochodzik - trupek -nie ma przypadkiem zderzaka od I versji ?

Wygląda na to, że ma. Co do maski, grilla i pasa pod zderzakiem - pewności nie mam, ale na tych fotkach też trochę pierwszą serią to zalatuje.

Tytuł:
wiarus senior

10 000zł żeby to jakoś jeżdziło i jako tako wyglądało
+
10 000zł żeby to już był samochód bardzo ładny
potem już się zaczyna zboczenie kolekcjonerski i utopisz ok 10 000zł na byle pierdoły co już nei ma wpływu na stan techniczny i silnik ( no może jakieś dodatki "tuningowe" z tamtych lat ;) )
= razem ok 35 000zł jkak dla mnie

w Beczke w stanie jak ja kupiłem ( taxsówkarze jednoznacznie stwierdzili - "ideał" , "odsprzedaj mi" , "gdzie to upolowałeś", itp)
a wpakowałem ok 10 000zł ( 2komplety opon + felgi to już 2500zł ) - i nadal ciagle coś w niej poprawiam - w kilku kwestiach udało mi się poprawić fabryke [zlosnik] , a z innymi się dalej męcze :evil: i tak 100zł, 200zł , 50zł, 5zl, 200zł i się zbiera.... sądze że jeszcze ok 5 000zł i wreszcie się skończy - już niewiele zostało ( buty od coupety 15" + spojler przedniu AMG )

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
10 000zł żeby to jakoś jeżdziło i jako tako wyglądało
+
10 000zł żeby to już był samochód bardzo ładny
potem już się zaczyna zboczenie kolekcjonerski i utopisz ok 10 000zł na byle pierdoły co już nei ma wpływu na stan techniczny i silnik ( no może jakieś dodatki "tuningowe" z tamtych lat ;) )
= razem ok 35 000zł jkak dla mnie

Może to wyglądać szokująco, ale tak właśnie wygląda prawda, z tymże moja fantazja nie sięga tak daleko by w ogóle móc wyobrazić sobie jakie wyposażenie z epoki można nakupować do W115 za 10tyś zł... Może mnie ktoś oświecić? Może pociągne plany inwestycyjne krok dalej niż przewidywałem... :D

Tytuł:
wiarus senior

TrickyKid pisze:

z tymże moja fantazja nie sięga tak daleko by w ogóle móc wyobrazić sobie jakie wyposażenie z epoki można nakupować do W115 za 10tyś zł... Może mnie ktoś oświecić? Może pociągne plany inwestycyjne krok dalej niż przewidywałem... :D

Do W123 było by łatwiej tyle uzbierać, ale do W115... pewnie też by się coś znalazło ( ale to już dla maniaka co dostaje świra jak widzi że w jego autku np jakaś listwa jest nie halo, i do takiej sumu by doszedł - np. ostanio sprzedałem komplet oryginalnych zarowek, będącym fabrycznym (włożonych przez fabryke do MB) wyposażeniem auta, i wszystkie działały - i co nei uzbiera się [zlosnik] [oczko] - i normalny by pomyślał... przecież nowe są w sklepie [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
TrickyKid pisze:

z tymże moja fantazja nie sięga tak daleko by w ogóle móc wyobrazić sobie jakie wyposażenie z epoki można nakupować do W115 za 10tyś zł... Może mnie ktoś oświecić? Może pociągne plany inwestycyjne krok dalej niż przewidywałem... :D

Do W123 było by łatwiej tyle uzbierać, ale do W115... pewnie też by się coś znalazło ( ale to już dla maniaka co dostaje świra jak widzi że w jego autku np jakaś listwa jest nie halo, i do takiej sumu by doszedł - np. ostanio sprzedałem komplet oryginalnych zarowek, będącym fabrycznym (włożonych przez fabryke do MB) wyposażeniem auta, i wszystkie działały - i co nei uzbiera się [zlosnik] [oczko] - i normalny by pomyślał... przecież nowe są w sklepie [zlosnik]

Ty mnie nic nie mów o listewkach. Mam pękniętą taką malutką za jedyne 130 euro i już mnie szlag trafia, że musi czekać.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior

Wookee pisze:

Ty mnie nic nie mów o listewkach. Mam pękniętą taką malutką za jedyne 130 euro i już mnie szlag trafia, że musi czekać.

ale teraz będziesz miał piękną listewke [zlosnikok]

a niemowiłem że się uzbiera [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
Wookee pisze:

ale teraz będziesz miał piękną listewke [zlosnikok]

a niemowiłem że się uzbiera [zlosnik]

Taa, a jak zmienę pierwszą, to będę spogladał na nastepne, bo np. porysowane [zlosnik] Wiem - już przećwiczyłem na paru innych, mniej eksponowaych detalach.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior

TrickyKid pisze:
Może to wyglądać szokująco, ale tak właśnie wygląda prawda, z tymże moja fantazja nie sięga tak daleko by w ogóle móc wyobrazić sobie jakie wyposażenie z epoki można nakupować do W115 za 10tyś zł... Może mnie ktoś oświecić? Może pociągne plany inwestycyjne krok dalej niż przewidywałem... :D

W ASO to może być dużo prostsze, niż sądzisz. Sam komplet wszystkich ozdobnych listew: tych z polerowanego aluminium (przy szybach wokół samochodu), wzdłuż progów na zewnątrz, wzdłuż progów wewnątrz(przynajmniej w W114C), wzdłuż elementów karoserii itd itd, pewnie zjadłby z połowę tej kwoty. Dodajmy inne drobiazgi ze środka, jak komplet dywaników z epoki czy np. nowe nakładki na sprężyny w przednich fotelach czy na kanapie z tyłu i ani się obejrzymy, jak wejdziemy w pięcio-cyfrową sumę :-)

Pozdrawiam!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
TrickyKid pisze:

W ASO to może być dużo prostsze, niż sądzisz. Sam komplet wszystkich ozdobnych listew: tych z polerowanego aluminium (przy szybach wokół samochodu), wzdłuż progów na zewnątrz, wzdłuż progów wewnątrz(przynajmniej w W114C), wzdłuż elementów karoserii itd itd, pewnie zjadłby z połowę tej kwoty. Dodajmy inne drobiazgi ze środka, jak komplet dywaników z epoki czy np. nowe nakładki na sprężyny w przednich fotelach czy na kanapie z tyłu i ani się obejrzymy, jak wejdziemy w pięcio-cyfrową sumę :-)

Pozdrawiam!

Na szczęście są tez inni dostawcy niż nasze kochane, skromne, niezawodne, profesjonalne, dające duże rabaty na i tak już niskie marże ASO [oczko]

Tytuł:
wiarus senior

Wookee pisze:
Na szczęście są tez inni dostawcy niż nasze kochane, skromne, niezawodne, profesjonalne, dające duże rabaty na i tak już niskie marże ASO [oczko]

Oczywiście - nie ma jak konkurencja. Niestety nie wszystko jest do kupienia na "wolnym rynku" i czasem trzeba wrócić do ASO i płakać i płacić. Oby jak najrzadziej :-)

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:

Hola hola... myślałem, że po wydaniu 20.000zł mamy stan wyjściowy w postaci pięknej W115 której raczej nic nie można zarzucić. Pozostała zabawa do dokupienie rzeczy naprawdę nadmiarowych. Jakieś konkretne pomysły?

Tytuł:
wiarus senior

and6412 pisze:
TrickyKid pisze:
Fajne autka, jednak najmocniejszą wersję e21 była 323. Silnik 2.5 pojawił się dopiero wraz z generacją e30.

Racja, chodziło mi o tą wersje z podwójnymi reflektorami. Choć słyszałem, że znawcy E21 (nie dresy ;-) ) twierdzą, że prawdziwy rekin ma tylko 2 oka ;-)

Rzecz gustu. Miałem e21 i zmieniłem dwa oka na cztery, ale wszystkie tej samej średnicy- wyglądała niebo lepiej. A teraz czekam do grudnia i znów będę szczęśliwym posiadaczem e21 320 '79.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Musisz liczyć się z wydaniem 20 000 pln aby w114/115 limuzynę doprowadzić do świetności z lat jaj panowania [cool] . Uważam, że jeżeli chcesz w przyszłości jeździć klasykiem zrób go od podstaw. Kupno auta w pseudo dobrym stanie jest możliwe ale wcześniej czy później będziesz musiał sukcesywnie wkładać pieniądze na bieżące naprawy : tłumik, poduszki, linki, uszczeli .. i końca nie będzie widać. Ostatecznie będziesz w posiadaniu auta, które wyłącznie z wyglądu będzie przypominać oldtimera (z daleka) a wyjazd z miejsca zamieszkania na odległośc 100 km. będzie wiązała się z wielkim stresem i nieustająco nutyującym pytaniem: dojadę czy nie dojadę :roll:

Kup auto kompletne bez względu na stan blacharki, a praca przy renowacji to czysta przyjemnośc i duże doświadczenie. To auto będzie wyłącznie zyskiwać na wartości a więc nie są to wyrzucione pieniądze a jedynie inwestycja (uwielbiam to słowo! Chociaż mojej żonie już się zudziło i nie działa :cry: ;) )
Części kupisz od Sebiego z dużym rabatem ;) a jako zachętę do działania mogę podarować ci silnik 200D na chodzie!

Pozdrawiam i życzę wytrwałości
i zapraszam na moją stronę :
www.mb230.prv.pl

Arbies

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

arbies pisze:
Musisz liczyć się z wydaniem 20 000 pln aby w114/115 limuzynę doprowadzić do świetności z lat jaj panowania [cool]. Uważam, że jeżeli chcesz w przyszłości jeździć klasykiem zrób go od podstaw.

Zdecydowanie tak zrobię. Nie wyobrażam sobie jazdy, o jakiej dalej piszesz, w wielkim stresie, czy wytrzyma, czy odpadnie czy jeszcze nie...

arbies pisze:
Kup auto kompletne bez względu na stan blacharki, a praca przy renowacji to czysta przyjemnośc i duże doświadczenie.

Dzięki za radę. Swoją drogą, już zauważyłem, że kupno W115 na chybcika jest niemożliwe... podobnie jak doprowadzenie tej limuzyny do świetności w dwa miesiące. Rozpocząłem intensywne poszukiwania w różnych serwisach, giełdach, po znajomych itd. Szukam, szukam... Czyli patrzeć głównie na stan wnętrza i względną kompletność? Bo sprawny silnik z tego co zdążyłem się zorientować można kupić w całości za normalne pieniądze. Z blacharką podobnie: odnowić, dorobić, dokupić...

arbies pisze:
jako zachętę do działania mogę podarować ci silnik 200D na chodzie!

Wow, wielkie dzięki ;) Co prawda poszukuję benzyny... aczkolwiek wszystko się może zdarzyć. Zapytam wtedy, czy oferta nadal aktualna ;)

arbies pisze:
Pozdrawiam i życzę wytrwałości
i zapraszam na moją stronę :
www.mb230.prv.pl

Dzięki. Bardzo dobra strona... obejrzałem ją dokładnie, zanim pierwszy raz tu napisałem.

W115 I '72 (aktualnie w rozbiorze)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Benzyna ...hmm. Mam drugą 230.4 ale o podarowaniu nie ma mowy. Ona służyć bądzie mi jako dawca w trakcie eksploatocji mojego meśka, niespodzianek nie powinno być ale... .przezorny zawsze ubezpieczony. Myśląc o benzynie masz absolutną rację, jedynie VIN będzie inny ale benzyna to benzyna. W114/115 z silnikami benzynowymi oceniam na 10% całej polskiej populacji [zlosnikz] - im mniej tym lepiej. Polecam 230.6 - przyjemna praca silnika dla ucha oraz moc. Jeśli myślisz o 230.4 otrzymasz niższą moc ale ta dynamika i moment obrotowy..! [cool] Polecam.

Arbies

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00