MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 12:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
TrickyKid pisze:
Sebian pisze:
Rozumiem, że chodzi Ci o napęd przedni i o przesiadkę do normalnego auta, tzn. do takiego, które ma tylny napęd [cool] [zlosnik]

Rozumiemy się dobrze ;-) ale nie zupełnie to miałem na myśli. Miałem kiedyś okazję poćwiczyć jazdę autem wyposażony w troleje, jakby ktoś nie wiedział jak to takie ustrojstwo wygląda, to fotka poniżej :

Obrazek

Nadsterowne 100 razy bardziej niż najgorzej wyważony tylnonapędowiec na śliskim - czasówka mercem na luźnym podłożu to kaszka z mleczkiem w porównaniu ze slalomem takim wózkiem na zakupy. Mniej widowiskowe niż nadmiar mocy na ostrych winklach, ale dla kierowców dużo większe pole do popisu - no i przy tym pewnie paru osobom zaświta w głowie że może przydałoby się wziąć pare godzin lekcji jazdy takim urządzeniem, co by przygotować się do sezonu zimowego. Po godzinie wywijania kółek, kontrowania kierownicą, dzikiego ratowania się gazem i hamulcem, jak przesiadłem się do mojej 626 nie mogłem wyjść ze zdumienia, że są samochody które dają się normalnie kontrolować...

Bynajmniej na załączonym obrazku widać auto nienormalne, bo z napędem na ryj [cool] Ale faktycznie - jazda musi być odjazdowa [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
MarcinMer pisze:
Lepszym pomysłem jest piach, albo spot zimowy - zabawa przednim napędem jest zdecydowanie gorsza niż tylnim :P

To fakt [cool] Poza tym nie ma to jak ćwiczenie swoich umiejętności wyprowadzania auta z poślizgu [cool]

[ok] [ok] Co roku z przyjemnością witam pierwszy śnieg i ruszam na plan "pobawić się" bez zbytniego obciążania zawieszenia i opon :P

lysy2 pisze:
drogi Watsonie Popey... dla mnie to kaszka z mleczkiem [zlosnik]

ale jak juz to IMO widowiskowo to mogles z miejsca 360 zrobic bez zbytniego palenia gumy

360 z miejsca znacznie bardziej obciąża układ napędowy, a w W-210 na wale napędowym nie ma [no] sprzęgieł metalowo - gumowych (jak np. w W-124), tylko na łączeniu wału jest wieloklin - jak się rozwali trzeba zmienić wał, ok. 7 - 8 tys. w ASO. Jest to argumet, który wyklucza mnie z takiej zabawy :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

taaaaaa.....

MarcinMer pisze:

360 z miejsca znacznie bardziej obciąża układ napędowy, a w W-210 na wale napędowym nie ma [no] sprzęgieł metalowo - gumowych (jak np. w W-124), tylko na łączeniu wału jest wieloklin - jak się rozwali trzeba zmienić wał, ok. 7 - 8 tys. w ASO. Jest to argumet, który wyklucza mnie z takiej zabawy :)

E tam. Robi si tak: 5 sekund podpalenia gumy i potem oponki sie juz slizgaja pieknie, skrecasz ladnie kierownice i auto robi piekne 360 bez wiekszego obciazenia dla napedu.

MB W210 E55 AMG 56.000 km "Louis 2 - HammeR"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Swimmer pisze:
E tam. Robi si tak: 5 sekund podpalenia gumy i potem oponki sie juz slizgaja pieknie, skrecasz ladnie kierownice i auto robi piekne 360 bez wiekszego obciazenia dla napedu.

Taaaa, jest tylko mały problem E 320 nie robi tego, co E 55 ;)

BMW E60 530D, Suzuki Intruder VZR 1800

Ex: Peugeot 505 2.5D, W123 240D, W124 200E, W210 E320, C126 500 SEC, Yamaha Drag Star, Audi A8 4.2Q

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
Pewnie mi się oberwie za tą wypowiedź ale trudno.
Co wy chcecie od 200d nie potrafią cos wam powiem. Przed obecnym MB miałem z 75 w115 200D i któregoś pięknego dnia mnie zdenerwował/a nie chciał zapalić gasł / kichał w końcu padł aku c-360 nie pomagał :evil: , w końcu po założeniu aku od fso 60ah odpalił i zaczął zdychać nie wytrzymałem, gaz do dechy tak wszedł na obroty puściłem sprzęgło na 1 i z trawy wjechałem na pełnych obrotach na asfalt i zacząłem kółka kręcić na wsi myśleli że go rozerwie szczeny przejeżdżającym (czytaj zatrzymującym ) opadły do ziemi auto przeżyło i od tamtej pory nie odmawiało posłuszeństwa. Wiem mogłem zakatować silnik ale liczyłem się już z naprawą jednak wszystko dobrze się skończyło, prawdopodobnie gdzieś w przewodach paliwowych coś się przytkało. :oops:

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Che, che ja tez tak kiedys skarałem 124 300E z automatem,zgasł mi cos nie chciał chodzic jak wyjerzdzałem spod szkoły wiec Drive i pedał do deski i gdzies przez 60 metrow palił gumy,i to tak ze po kolei automat zmieniał biegi.Jechałem max 30km\h a na liczniku było 80 i 3 bieg.Czasami kazdemu autu jak to mawiają niektorzy "przeprostowac rure"

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00