MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 06, 2025 8:17 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

tak jak mówiłem wcześniej u mnie jest możliowość sprzedaży na próbnych, jednak musze zobowiązać kupującego że zwróci je do tutejszego wk (pocztą czy inaczej)
dowiedziałem się gorszego - Inż. Mamoniu - miałeś rację !!!
jeśli sprzedaz następuje na próbnych numerach to sprzedający musi zapłacić akcyzę jeszcze raz!!!!
facetka mi to tłumaczyła dość długo, ale było tego sporo
generalnie od ceny sprzedaży w Polsce odejmuje się kwotę zakupu za granicą mnoży czy dzieli przez jakieś wskaźniki, odejmuje zapłaconą akcyzę i od tej kwoty która wyszła płaci się ponownie akcyzę procentowo tak jak za pierszym razem

niezła kołomyja, nie?

pozostaje jedynie napisać na umowie w Polsce cenę sprzedaży równą zakupowi za granicą i ma się z głowy dwie sprawy: 1. ponowną akcyzę (gdy sprzedajesz na próbnych) i 2. podatek dochodowy (gdy sprzedajesz prze uływem pół roku). ale co na to us i uc???

meksyk, Panie...

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
swój chłop

Czesc

kubol pisze:
tak jak mówiłem wcześniej u mnie jest możliowość sprzedaży na próbnych, jednak musze zobowiązać kupującego że zwróci je do tutejszego wk (pocztą czy inaczej)
dowiedziałem się gorszego - Inż. Mamoniu - miałeś rację !!!
jeśli sprzedaz następuje na próbnych numerach to sprzedający musi zapłacić akcyzę jeszcze raz!!!!

pozostaje jedynie napisać na umowie w Polsce cenę sprzedaży równą zakupowi za granicą i ma się z głowy dwie sprawy: 1. ponowną akcyzę (gdy sprzedajesz na próbnych) i 2. podatek dochodowy (gdy sprzedajesz prze uływem pół roku). ale co na to us i uc???

Ja to zrobilem tak:

STRONY USTALIŁY WARTOŚĆ PRZEDMIOTU UMOWY NA KWOTE STANOWIĄCĄ RÓWNOWARTOŚĆ 850 E PRZELICZONYCH WG. ŚREDNIEGO KURSU NBP TJ. 4,4388 ZŁ/E
(TABELA NR134/A/NBP/2004 Z 23.07.2004R), CO DAJE KWOTĘ 3773 ZŁ
(SŁOWNIE: TRZY TYSIĄCE SIEDEMSET SIEDEMDZIESIĄT TRZY ZŁ.)
[zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ale drugi raz nie bede powtarzal tego manewru... Albo uda nam sie kupic auta bez wpisu do briefu i z umowa in-blanco, albo robimy "po bozemu", czyli na firme, faktura, doplata akcyzy itd...

Pytanie czy to sie wtedy w ogole oplaci... :( :roll:

Pozdro

www.auto-koneser.gratka.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00