MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 6:37 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 8 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Wookee pisze:
TrickyKid pisze:
Zaczyna się robić niezła jazda z "życzliwymi" poradami co ktoś inny powinien robić ze swoim autem, a czego nie powinien... [szalone]

Po prostu żal serce sciska, że "fachowcy" chcą człowiekowi taki numer wykręcić (czy wywiercić :-? ) i tyle [szalone] . Mus założyć LPG to mus, a moje pytanie o Diesla to nie prikaz tylko nieśmiała sugestia :( . Sam przyznasz chyba, że warto mieć możliwość powrotu do oryginału, nawet jeżeli trzeba na chwilę obecną odejść od niego ze względów ekonomicznych :-?
Widziałem nawet 107 z 300D (w DE). Taczka bo taczka, ale w czym problem machnąć kiedys z powrotem co się należy?
Bodaj Erio mna zamiar włożyć Diesla na czas remontu M110.

Amerykanie wstawiają do swoich klasycznych merców młynku Chevroleta 5,7, bo te niemieckie za mało palą jak na ich potrzeby. każdy robi ze swoim autem co mu się podoba, i to co musi. To że Sebian z promuje taką a nie inną politykę motoryzacyjną, to wynika z tego, że wie, że przyjdzie czas że będzie go stać na drugie auto, będzie to zabytek, będzie na benzynę, i będzie tak użytkowany, że gazu to auto nie powącha. Ale... Sebian to nie wszyscy, i jest wiele ludzi którzy nigdy by nie zasiedli za kółkiem klasycznego MB swoich marzeń gdyby nie istniało LPG. M115 czy M110, jest to przykra przeróbka, ale czasem ratuje marzenia. Innym łatwo mówić "nie montuj LPG" bo sami swoje marzenia mają bezpieczne...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Amen ... Sebianowi łatwo być nadwornym antygazownikiem jak jezdzi 2,5D i 100km robi w 25 zł (8x3). Ciekawe czy dalej byłby temu przeciwny jak miałby M110 i setke robił za 60 zł (15x4). Możliwe że tak, niewykluczone również, że żona(lub inne zwierciadło stanu budżetu domowego) by mu kazała sie wynosić lub wykastrować swoje autko gazem. Ale tego sie nie dowiemy dopuki Sebian nie kupi benzyny.

Co do kupna drugiego auta i oplacaniu za niego oc, garażowaniu go itd .... IMO sa tacy co mogą miec i 16 samochodów (jak właciciel w123 z przebiegiem 8900mil z ebaya za 25.000$ ) ale mnie stac góra na jeden.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Witam wszystkich antygazowników. Stwierdziłem, że wasze posty, są drażniące i irytują ludzi którzy mogą robic ze swoimi autami co im się podoba (co innego jak konstruktywnie doradzacie, a co innego jak staracie się obrazić każdego, kto chce LPG założyć).
Dlatego postanowilem napisac wreszcie post, który bedzie irytowal Was. [zlosnikz]

Otóż postanowiłem już ostatecznie: W moim W107 także wyląduje gaz [zlosnik] , nie jest mi z tego powodu ani przykro, ani wstyd. Nie uważam także, abym musiał się z tego tłumaczyć. Poprostu to się opłaca i jest to dobra opcja. [zlosnik] [cool]

PS.
Do tych którzy potrafią uszanować cudze decyzje w sprawie własnego mienia ;-) : Będę Wam wdzięczny za porady i Wasze doświadczenia, gdyż chcialbym żeby wyszło to jak najlepiej. Pieniędzy na instalacje żałował nie będę i chciałbym to zrobić jak najmniej inwazyjnie. Z góry dzięki za rady i pomoc.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

My benzyniaki jesteśmy z tobą ;) hihihi

Sebian weż pigułki na uspokojenie

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cala ta dyskusja jest spowodowana dwoma grupami ludzi

1) To co kochaja klasyki i chce niemi sie jeszcze dlugo cieczyc
2) To co co auto traktuja bardziej uzytkowo

I trzeci tak jak ja [zlosnik]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Pawuś pisze:
Jeśli chodzi o Instalacje i klapki na kolektorze, to w w201, które pojawiło się i w Trzebnicy i na ostatnim zlocie w Pucku założyłem instalację LPG na 150 k km. Obecnie samochód zmienił właściciela i ma stan licznika 250 000 km. Auto przejechało 100 na instalacji bez wystrzałów, właśnie z klapkami, z komputerem podpiętym pod lambde,. Reanimowany został jedynie parownik u nowego właściciela, który już przepuszczał. Na każdy przegląd instalacji wjeżdzałem co 10 a po gwarancji co 15 kkm z wymianą filtra gazu ( po wymianie oleju i filtra powietrza) auto podpinane było pod kompa i wyjeżdzało bez większych regulacji, wspomne o tym, że przez cały okres posiadania nie dokonałem ani jednej nawet drobnej naprawy instalacji. Niestać mnie na to by jeździć na bęzynie, ani na drugi samochód.

Łącznie przejechałem tym samochodem 80 kkm instalacja kosztowała mnie w 2002r 3300 PLN (jutro do beczółki za tą samą instalacje mam zapłacić 2800) średnio dodając do kosztów instalacji dodatkowe opłaty za przegląd, filtry, częstrze wymiany świec i inne koszt posiadania instalacji, przes okres 19 m-cy wyniusł 4kPLN. Szacowana przezemnie kwota jaką zaoszczędziłem poruszając sie na gazie, odejmując wspomniane koszty to 10 kPLN w niecałe dwa lata przy 80 k km.

Marzeniem moim było coupe w 123 i z żalem zakładam LPG. Irytująca jest jedynie reakcja niektórych z Was na te słowa.

Te klapki to jakieś bezsensowne półśrodki, auto na gazie ma tak chodzić ŻE NIE MA STRZELAC I BASTA!

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A zaczelo sie od pokazania przez Pawusia nowego nabytku. [zlosnik]

Nie wtracam sie bo te dyskusje i tak do niczego nie prowadza. Jedni sa niereformowalni i jedyny gaz jakiego uzywaja to ten przy kuchenkach i zapalniczkach ( aczkolwiek tu tez sie zdarzaja wyjatki i niektorzy leca na benzynce [oczko] ), drudzy natomiast tez sa niereformowalni i pchaja gaz do nowych nabytkow.

Ja wiem jedno mnie na benzyne nie stac, gazu nie bede uzywac ( przynajmniej na razie [oczko] ) dlatego jezdze dieslem.

Jeden zacytowany przez Sebiana tekst mi sie spodobal : Don't make a village [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Nie wtracam sie bo te dyskusje i tak do niczego nie prowadza.

No raczej nie prowadzą do całkowitej zmiany frontu, ale czasem jednak wnoszą jakieś korzyści.

WeebShut pisze:
Jedni sa niereformowalni i jedyny gaz jakiego uzywaja to ten przy kuchenkach i zapalniczkach ( aczkolwiek tu tez sie zdarzaja wyjatki i niektorzy leca na benzynce [oczko] )

A wiesz, że kiedyś (nieco z musu) eksperymetowałem z różnymi zamiennikami paliwa do Zippo. Fajne rzeczy się działy. [zlosnik]

WeebShut pisze:
Jeden zacytowany przez Sebiana tekst mi sie spodobal : Don't make a village [zlosnik]

Tylko dodaj, że nie podpisujesz się pod konkretnym kontekstem, bo jednak trącisz się i zajmiesz stanowisko, w dodatku radykalne. [oczko] [zlosnik]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
To ja może zapodam inny przykład "oszczędzania". Właśnie Eminencja jest w trakcie remontu. W zasadzie zamiast kłaść nowy lakier mógłbym pociągnąć ją flamastrami ze sklepu. Czyli bym zaoszczędził, a jednocześnie zniszczył auto. W tej chwili mogłem spokojnie kupić W114 coupe, ale fundusze poszły na odnowienie i doprowadzenie do stanu bez mała idealnego Eminencji. Na dzień dzisiejszy stać mnie już na benzynę, tylko muszę poczekać na kolejne fundusze, które umożliwią mi zakup tego auta, aczkolwiek wyższy priorytet mają w tej chwili sprawy mieszkaniowe. A LPG nigdy nie zagości pod maską moich aut :evil:

No, a teraz Wy (erio i village-makers) weźcie sobie po pigułce, bo mi nie są potrzebne [zlosnikok] Panowie, czytam kupę wątków o LPG, ale w tym wypadku nie mogłem się powstrzymać. To jest moja opinia i zdanie na ten temat - niezależne od tego, co Pawuś z tym pięknym autem zrobi [szalone] A na zlocie powtórze mu to, co ostatnio [zlosnik] To tak, żeby już wątku nie przeciągać...

Ukłony [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
No, a teraz Wy (erio i village-makers) weźcie sobie po pigułce, bo mi nie są potrzebne

Mam w dupie ... juz jestem od pigułek uzależniony .... wlasnie sie okazalo ze ojciec jeszcze nie złożył podania o zaswiadczenie ze za auto nie trzeba VATu placic z US (notabene koszt zaswiadczenia 150 zł, koszt ewentualnego VATu 250 zł ;( ) I MUSZE TERAZ CZEKAC 7 DNI

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
Klubowicz

erio pisze:
Cytuj:
No, a teraz Wy (erio i village-makers) weźcie sobie po pigułce, bo mi nie są potrzebne

Mam w dupie ...

Znaczy się czopki? [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

To ja jako gazowiak tez powiem, ze gdyby nie gaz moze wogole bym nie kupil MB, tylko cos bardziej ekonomicznego. Po prostu nie stac mnie. Jak ktos ma stala prace i pieniadze to sobie moze rzeczywiscie pozwolic na bycie antygazownikiem. Ale niektorych po prostu na to nie stac tak jak juz ktos wczesniej zauwazyl. Moze ktos zapytac to czemu nie kupiles czegos mniejszego, ekonomicznego, bez gazu. Odpowiem ze skoro moge jezdzic czyms wygodniejszym za te same pieniadze, ale na gazie i czyms malym i ciasnym... to wole to pierwsze...

Hołk [happy]

Tytuł:
Klubowicz

Lukasz123 pisze:
To ja jako gazowiak tez powiem, ze gdyby nie gaz moze wogole bym nie kupil MB, tylko cos bardziej ekonomicznego. Po prostu nie stac mnie. Jak ktos ma stala prace i pieniadze to sobie moze rzeczywiscie pozwolic na bycie antygazownikiem. Ale niektorych po prostu na to nie stac tak jak juz ktos wczesniej zauwazyl. Moze ktos zapytac to czemu nie kupiles czegos mniejszego, ekonomicznego, bez gazu. Odpowiem ze skoro moge jezdzic czyms wygodniejszym za te same pieniadze, ale na gazie i czyms malym i ciasnym... to wole to pierwsze...

Hołk [happy]

Ostatnio stwierdziłem, że byłoby mi jakoś głupio przesiadać się z CC na MB i płacić mniej [szalone] Najśmieszniejsze jest to, że gazują nawet te plastykowe auta, które spalają zaledwie 4l Pb [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie bardzo rozumiem niektorych antygazownikow....przeciez lpg tez jest robione z rory naftowej! niewiele sie rozni! wiadomo ze gaz do zabytka na zołtych tablicach nie ma co kłasc ale do normalnego auta......A idac tropem takim ze to jest nieorginalne bo mercedes tego nie załozył to ......Mam pytanie do Naczelnego Antygazownika czy Eminencja ma oryginalny lakier? nie? a bedzie malowana? jakim lakierem ? ja proponuje kupic oryginalny,najlepiej w ASO i juz pełnia szczesia jak bedzie z roku produkcji auta (87 lub 88 rocznik 89 wykluczony) jak takiego lakieru nie ma to trudno trzeba jechac do Niemiec do Fabryki mercedesa i tam kupic.Tylko prosze nie mow Sebian ze lakier bedzie kupiony w PL poza ASO bo jest tanszy..... Moj przykład moze był abstrakcyjny ale miał cel-nikogo nie mozna pietnowac i przekonywac ze jak korzysta z auta uzytkowego na gaz to profanuje marke(MB w tym przypadku).W skrocie gaz do zabytkow nie! do aut uzytkowych czemu nie? A i pozdrawiam Szarą Eminencje i jej Własciciela i Zycze szybkiego powrotu na drogi!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

Sebian pisze:
Ostatnio stwierdziłem, że byłoby mi jakoś głupio przesiadać się z CC na MB i płacić mniej [szalone] Najśmieszniejsze jest to, że gazują nawet te plastykowe auta, które spalają zaledwie 4l Pb [szalone]

Moze i bym kupil CC gdyby nie bylo takie drogi i gdybym sie do niego zmiescil. Chyba ze z tylnej kanapy bym kierowal a glowa przez szyber. ;)

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 8 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00