michau pisze:
laudan pisze:
Moze to prawe lusterko jest elektryczne, nie wiem jak z w123, ale na poczatku prod. w201 nie wszyskie mialy prawe lusterka.
nie jest elektryczne, ale sadze, ze skoro niektore w201 nie mialy lusterka to beczki jako wczesniejszy model chyba tez. Inaczej nie da sie wytlumaczyc chyba istnienia w dk prawego lusterka.chyba,ze wszystkie mialy, a z jakichs wzgledow formalnych byly wpisywane jako opcja. my tu sobie spekulujemy, a moglby zabrac glos ktos, kto ma pewnosc;)
Oficjalnie i na piśmie tego nie mam, ale wiem, że od początku do końca produkcji W123 prawe lusterko nie było serią w żadnym z wariantów nadwozia. W '76 roku kosztowało 85 starych dobrych niemieckich marek. Dlatego DK rozróżnia tylko prawe zwykłe i elektrycznie sterowane i do obu podaje kod jako wypas.
W praktyce miało je pewnie z 98% egzemplarzy a zaślepka w tym miejscu wygląda IMO interesująco, zresztą jak wszystko co rzadko spotykane.
A co do różnicy: data zamówienia/data produkcji to myślę, że to całkiem normalne biorąc pod uwagę jakim hitem rynkowym był ten model.
Zamówienie koniec roku, np. jesień '77, kilkanaście miesięcy oczekiwania i produkcja '79. Potrafie sobie wyobrazić jeszcze kilka sytuacji przez które opóźnienie było jeszcze większe. Ktoś mógł umrzeć, rozmyślić się, zrobić cesję zamówienia, mieć problemy z finansowaniem itd.