andgor123 pisze:
Witam .
Ja też miałem problem , aby coś dopasować do przodu w swojej 123
Jest to problem gdyż dzisiejsze głosniki niestety mają inne średnice
i to każdy wie.
Ja rozwiązałem to w ten sposób ,że kupiłem głośniki magrom o podobnej średnicy .
Następnie wyciągnąłem stare blaupunkty wyrwałem membrany razem z magnesami tak , że pozosał mi tylko sam rant starego głośnika i w to wpasowałem nowe.
Po czym całość zamontowałem na swoje miejsce.
Gorzej było z tylnymi , bo najlepszym sposobem na dobry bas to wycięcie dziur w tylnej półce tak , aby głośniki miały gdzie oddychać.
Jeżeli chcesz mieć dobrą muzę to nie zapomnij o tym.
Oczywiście ten wywód tyczy się MB 123 , ale myślę rozwiązanie jest uniwersalne.
Polecam głośniki MAGROM dobra cena, za dobry produkt
głośniki tył 2 * 100 w = 350 zł
głośnik przód 2 * 30 w = 150 zł
Pozdrawiam Plastuś
Oj, coś ściemniasz kolego
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
Z dopasowaniem głośników do beczki nie ma żadnego problemu. Z przodu są standardowe gniazda pod głośniki o średnicy 10cm, a na tylnej półce spokojnie mieszczą się głośniki o średnicy 16,5cm bez żadnych przeróbek
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)
Chyba, że nie piszesz o W123, a o W124, gdzie były stosowane własnie nietypowe, bo 12cm głośniki
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
TrickyKid pisze:
Hmmm... czyli mam rozumieć, że obecnie nie produkuje się już głośników 4x8 cali? To w takim razie trudno - oryginalny zawiozę do wstawienia nowej membrany i resoru górnego, a do MB wstawię coś z współczesnego audio [4"x6" lub 2 okrągłe 4"]. Srebrnej nie chcę kroić aby wstawić stereo, poza tym całkowicie współczesny dźwięk [4 głośniki + subwoofer, te sprawy] jakoś klimatem nie pasuje mi do tego samochodu.
W Strichachcie nie chcę wypaśnej instalacji... Miłą instalację wstawię do W123 [kiedy już kupię

]
Na Twoim miejscu pojechałbym do ASO i zamówił głośnik z oryginału - jeśli mają i mogą sprowadzić, to nie sądzę, żeby był drogi
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
Wnioskuję po ostatnich zakupach Mrozia oryginalnych przetworników do W124
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)