MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 6:35 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

sebi pisze:
Hej

Jescze raz ja bo mam małe pytanie dlaczego komore silnika zrobiłeś w macie podobnie jak spód pokrywy silnika?? w oryginale powinien być pełny kolor.

Boli mnie to bardzo, ale trudno - jest to moje niedopilnowanie. Miałem w planach poprawkę ale chęć zabrania go od lakiernika była zdecydowanie większa, już nie miałem sił na zmagania się z fachowcami.
Zdaję sobe sprawę, że na lakierze matowym widać każdą tłustą plamę lecz prace posunęłu się tak daleko, że nie będę nic ruszał. Silnik ma nowe wszystkie uszczelki a więc wycieków nie powinno być, chyba, że przy nalewaniu oleju ręka mi drgnie ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wybaczcie mi, że zadam to pytanie, ale nie mogę się powstrzymać.
Mianowicie: ile trzeba zainwestować, aby osiągnąć takie efekty?
Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Jestem pod wrażeniem :o

Pozdrawiam
Bartek

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Jestem pod wrazeniem prac!

Antoni Janikowski pisze:
Staranne wytłumienia - będzie ciszej.

Wlasnie, jakie wytlumienie stosowales?

Są to typowe maty wygłuszeniowe pokryte z jednej strony klejem. Maty te doskonale formuja się gdy podgrzewamy je np. suszarką. Arkusz o wymiarach 1m/50cm kosztuje 16 pln.

Apropo mat to Sebi chyba z nas wszystkich najlepiej zadbał o wygłuszenie, choć mały fragment przy kole zapasowym jest niedopracowany [zlosnik] Sebiego 230.6 :

[img]http://republika.pl/arbies115/posty/IM001508[1].jpg[/img]

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Rewelacja, szacunek dla arbiesa.

Z ciekawości: ile przy tym pracujesz? Jaki masz system pracy? Codziennie po kilka godzin, cała sobota-niedziela (tudzież inne dni tygodnia) w każdym tygodniu czy też planujesz tydzień, dwa wolnego raz na 3 miesiące i robisz wtedy od rana do rana? Ciekaw jestem... który system sprawdza się najlepiej (niedługo będę musiał swój remont zaplanować).

W115 I '72 (aktualnie w rozbiorze)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
arbies pisze:
Apropo mat to Sebi chyba z nas wszystkich najlepiej zadbał o wygłuszenie, choć mały fragment przy kole zapasowym jest niedopracowany [zlosnik] Sebiego 230.6 :

hej

Wiem wiem, troszke to boli ale nie przejmuj sie auto masz pierwsza klasa pozatym tam na wnece koła zapasowegojest jedna mata a reszta to refleks swietlny!! Pamietaj aby sciane grodziowa tez wygłuszyć pozatym we wnekach drzwi po jednej sztuce itd........

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Skoro już zeszło na wygłuszenia, to mam 2 pytania

1. Gdzie kupić maty?
2. Jak ma być przygotowana powierzchnia do położenia takich mat?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
TrickyKid pisze:
Skoro już zeszło na wygłuszenia, to mam 2 pytania

1. Gdzie kupić maty?
2. Jak ma być przygotowana powierzchnia do położenia takich mat?

Ja kupuje maty w hurtowni CSV czyli nasz klubowy kolega Colos te jedo maty maja wymiary 50cmx50cm i sa wysokiej jakości.

Powierzchnia najlepiej lakierowana a przynajmniej dobrze zagruntowana.

Najlepiej posiłkować sie opalarką bo suszarka daje za małe ciepło, przy opalarce mozna robic na zakład i dokładnie to miejsce roztopić tak aby pod reką połączyło się z drugim na stałe!!

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Chcę na jesieni zrobić blacharkę na tyle na ile jest to potrzebne - zgłoszę się wtedy po maty, opalarkę mam u siebie w garażu na stanie.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

sebi pisze:
arbies pisze:

hej

Wiem wiem, troszke to boli ale nie przejmuj sie auto masz pierwsza klasa pozatym tam na wnece koła zapasowegojest jedna mata a reszta to refleks swietlny!! Pamietaj aby sciane grodziowa tez wygłuszyć pozatym we wnekach drzwi po jednej sztuce itd........

Masz na myśli dodatkowe wygłuszenie? Orginalnie zastosowane jest od komory silnika (grube ok.2cm.) a od wew.gumowa mata o której jest mowa idąca z podłogi do połowy grodzi a wyżej wygłuszenie filcowe. Zstanawiałem się czy nie zastosować na całej grodzi od wew. maty gumowej, ale z zebranych informacji wynikało jasno, że zadaniem gumowych mat jest tłumienie uderzeń np. kamieni o podwozie lub trzaśnięć drzwiami (ograniczenie rezonansu) zaś filcu redukcja decybeli [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

ryży pisze:
Rewelacja, szacunek dla arbiesa.

Z ciekawości: ile przy tym pracujesz? Jaki masz system pracy? Codziennie po kilka godzin, cała sobota-niedziela (tudzież inne dni tygodnia) w każdym tygodniu czy też planujesz tydzień, dwa wolnego raz na 3 miesiące i robisz wtedy od rana do rana? Ciekaw jestem... który system sprawdza się najlepiej (niedługo będę musiał swój remont zaplanować).

Nie mam opracowanego systemu pracy. Z racji tego, że auto mam w garażu 20 km od miejsca zamieszkania nie mogę zajmować się nim codziennie, ale raz w tygodniu staram się zrobić coś konkretnego. Drobne akcesoria zabieram do domu i tu je dopieszczam. Uwielbiam zajmować sie detalami, to wręcz mnie kręci [zlosnik]
Za jedną spinką potrafię obskoczyć pół miasta a wyrównawczy zbiornik płynu hamulcowego czyścić szczoteczką do zębów godzinę - ale nie jest chyba choroba? :roll:
Tak przygotowane akcesoria w następny weekend montuję do samochodu. I proces się powtarza...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

arbies to co zrobiłeś z samochodem powaliło mnie na kolana od dziś jesteś moim guru cudowna wspaniała robota [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

no takie cos to ja kurka lubie!!!!!! moje głatulacje! póła mi opadla:)))

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Szacunek :)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No ja nawet nie pytam jaki byl koszt, ja bym tak kcial odwalic moja w123. Ale mam jeszcze pytanie do was co do tych mat wygluszajacych, daja one duzo??? I gdzie i jakie nalezy przyklejac??? W mojej beczuszce jest tak niesamowicie glosno, bo nawet niema tej maty ktora byla klejona pod maska, musze wtedy glosno musy sluchac bo jest to troszke denerwujace.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

arbies pisze:
Nie mam opracowanego systemu pracy. Z racji tego, że auto mam w garażu 20 km od miejsca zamieszkania nie mogę zajmować się nim codziennie, ale raz w tygodniu staram się zrobić coś konkretnego. Drobne akcesoria zabieram do domu i tu je dopieszczam. Uwielbiam zajmować sie detalami, to wręcz mnie kręci [zlosnik]

Brawo! Gratulacje! Naprawdę mi się podoba, a jestem z tych marudnych [zlosnik] . Dobrze, że się nie spieszysz. Dzięki temu możesz wszystko dopieścić należycie.

arbies pisze:
Za jedną spinką potrafię obskoczyć pół miasta a wyrównawczy zbiornik płynu hamulcowego czyścić szczoteczką do zębów godzinę - ale nie jest chyba choroba? :roll:
Tak przygotowane akcesoria w następny weekend montuję do samochodu. I proces się powtarza...

Pamiętam jak był czyszczony zbironik na płyn hamulcowy u mnie. Poświęciłęm na to część płynu hamulcowego (do 180 stopni [zlosnik] ), ale efekt jest chyba niezły, bo już mnie kilka osób pytało czy założyłem nowy zbiorniczek :roll: [zlosnik] . Pozdrawiam ;) .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00