wojz pisze:
Marcin S pisze:
no to jeszcze pozostaje Ci jeszcze olej w przekładni kierowniczej i pompie wspomagania
Nie pozostaje
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Mój 123 nie miał fabrycznie wspomagania. Jednakże maju br dojrzałem do założenia wspomaganej przekładni, tak więc olej w niej też mam świeżutki
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
Marcin S pisze:
a masz jakiś pomysł na wymiane płynu chłodzącego - musisz odkręcić korek w bloku, lub zdjąć węża odpływowego z chłodnicy
- ale i tak stracisz tylko 5L płynu - a co z pozostałymi litrami? No chyba że serwis ( ja czekam do jesieni ) to jak popsują to niech się potem martwią
Tu mnie zainteresowałeś tematem przyznam. Wiem jedno - wykręcanie korka z bloku (raczej) odpada. Trzeba się też zastanowić co wlać. Myślałem o Petrygo (różne źródła różnie podają: 1. mają zakończyć produkcję, 2. tylko zmienić opakowanie). Podobno lepsze jest Borygo Eko (i nieznacznie droższe od Petryga). Jest jeszcze Dynagel (oczywiście nie tylko, mam na myśli tylko produkty krajowe, łatwo dostępne i bądźmy szczerzy, raczej tanie...)
ja tam mam ( jeszcze ) borygo , to takie zielone, i jakoś narazie nic się nie dzieje ( nie ma jeszcze zimy
)
co do płynu, to jak zdejmiesz obudowe termostatu, i wyjmiesz termostat, trzeba wsunąć węzyka - taki jak przy spryskiwaczach (4...5mm ) wsuwasz go w dół, wchodzi w ( chyba raczej w ) łopatki pompy wodnej i starą metodą podciśnienia ( winko
) odciągamy płyn z bloku ( przynajmniej część ) i tracimy kolejne ok 3L, razem z chłodnicą mamy już ok 8L .
Ja tak robiłem jak wymieniałem termostat i przy okazji miałem 10L borygo ( 60zł
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
) ... i wylałem co co tam było ( po zakupie samochodu nigdy nie wymieniałem - nawet nei wiedziałem co tam jest ) ... i zostało mi niecałe 2L .
tylko jak ktoś ma parownik to w razie czego musi go odpowietrzyć ( zdjąc węża z płynem z parownika )