adaśko pisze:
Od jakiegoś pewnego dobrego oczywiście czasu jestem posiadaczem
"mesia" 230E na wtrysku z automatyczną skrzynią biegów .To mój pierwszy tak szczęsliwy zakup , jest naprawdę super. Wiem , że już
najwyższy czas na wymianę olejów w silniku i skrzyni . Dlatego proszę może Ktoś z Szanownych Kolegów podpowie mi jakich płynów najlepiej użyć i co wymienić przy okażji (z racji bytu w "mesiu" automatu sprawa komplikuje moja totalna niewiedza )Z góry bardzo Wam dziękuje.[/list]
Cześć
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
!
No dobra
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
, fajnie, że 230E, ale jakie: W123, W124? Inny
?
Co do zmiany oleju w silniku, to potrzebny jest nowy filtr i olej, kanał, podstawowe wiadomości z zakresu eksploatacji samochodu i dobre chęci. Co do oleju to polecam dobry minerał. Jeśli jesteś pewien, co do bardzo dobrego stanu Twojego silniczka możesz poeksperymentować z dobrym syntetykiem lub na początek semisyntetykiem.
Jeżeli chodzi o automatyczną skrzynię biegów, to wracamy na górę mojego posta
.
Generalnie do skrzyń w W123 ATF klasy Dextron II, do nowszych może być używany Dextron III. Ja osobiście mam obecnie wlany ATF Aral. Niedługo będę zmieniał i prawdopodobnie przy Aral'u zostanę. Przy wymianie ATF należy pamiętać o wymianie filtra i wszystkich uszczelek, które są demontowane w trakcie wymiany. Pamiętaj też o uzupełnieniu nowego ATF'u do właściwego poziomu. Nie może być za mało i za dużo.
Powodzenia
![[usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)
.
Pozdrawiam