MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 6:08 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam,
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zapytać czy może ktoś potrafi zdiagnozować następujące objawy:
1. w 116 280 se, silnik 110, automat, zagazowany ponad 3 lata temu najprostrzą instalacją lovato i przebiegu na niej ok 26000km:
2. mimo kilku (niewielu) strzałów jest w codziennej eksploatacji, odpalany tylko na benzynie, przeglądany i sprawdzany jak potrzeba:
3. od kilku miesięcy bywa, że nie chce zaskoczyć na benzynie rozgrzany silnik i trzeba dłużej niż normalnie go kręcić i czasami wcisnąć gaz.
Dodam, że przez te 3 lata praca na gazie bardzo się ukulturalniła (kiedyś lubił gasnąć na biegu na postoju), ale na benzynie działa tak jak działał, wydaje mi się, że ciut zwiększyło się zużycie gazu na 100 km. W ogóle jak jest zimny, zimno i zimą zapala bez zastanowienia.
Ostatnio wymyśliłem sobie, że może to nagar z gazu zarzygał wtryskiwacze w garach albo rozruchowy w kolektorze ale...
Strawię wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam i do Pułtuska

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

1. Zacięty przepływomierz i wzbogacona mieszanka zalewa wraz z resztką gazu zgromadzoną w kolektorze, (popsuł go strzał, albo któś).

2.Puszcza zaworek w reduktorze(zdejmujesz wąż z miksera wkładasz do szkalnki z wodą połozonej niżej od parownika i jeśli jest nieszczelny to pokażą się pęcheżyki).

Na 100% zalewa się.Spróbuj zgasić na Pb-odpali dobrze. Zimą jest ok, bo gaz się kurczy i jest mniej lotny.
Przejżyj moje posty. Twój wygląda jakbyś pokopiował pewne fragmenty(miałem to samo)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Najprawdopodobniej , 90% , po ktoryms ze strzalow podgielo Ci troche sprezyne o ktora w stanie spoczynkowym opiera sie ramie przeplywomierza, w zwiazku z czym przeplywomierz jest w troche za wysokiej pozycji i przy odpoalaniu na benzynie masz za uboga mieszanke. Po nacisnieciu gazu i otwarciu przepustnicy podcisnienie sciaga przeplywomierz w dol i do wtryskiwaczy zaczyna plynac wiecej benzyny, co skutkuje odpaleniem. Jest to do zrobienia "domowym" sposobem, ale jak chcesz miec dobrze to radzil bym wybrac sie na regulacje do dobrego mechanika. Nie jest to ani trudne ani nie powinno byc kosztowne(stawiam na okolo 30 pln.)

PZDR

PS
No i masz dwie zgola sprzeczne opinie, to co napisal prawie w tej samej chwili moj przedmowca latwiej Ci bedzie sprawdzic , daj znac jak efekty ... Tak czy inaczej zdejmij filtr powietrza i zobacz w jakim stnie jest klapa przepluwomierza . Powinna byc prosta i w stanie spoczynkowym na calym obwodzie powinna scodzic sie z dolnym rantem gardzieli. Jezeli jest za nisko , opiera sie o dolna czesc gardzieli - to opcja opisana przez A.J. , jezeli natomiast jest troche powyzej to raczej opcja opisana pzezemnie. Tak czy inaczej musi byc rowna(dokladnie plaska dla scislosci)

Ostatnio zmieniony wt wrz 14, 2004 10:15 pm przez QATO, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mieszanka jest za bogata. Jakby była za uboga to nie polepszałoby się w zimę. To chyba logiczne. Z resztą jak otwierasz przepustnicę to podciśnienie spada podczas kręcenia rozrusznikiem, a silnik nie jest jeszcze wtedy zdolny do wychylenia przepływomierza, bo za mało powietrza zasysa przy prędkości obrotowej jaką nadaje mu rozrusznik. Nie miałeś nigdy do czynienia np. z komarkiem? Jak się zalało dwusuwa to gaz do oporu i ostre kopanie - czyli poprostu przedmuchanie silnika.

Przepływomierz nie jest za wysoko bo ma poprzeczkę oporową, jest za nisko. Sprawdź czy klapa spiętrzająca ma szczelinę na całym obwodzi od początku do końca jej ruchu i czy się nie zacina.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Cytuj:
Z resztą jak otwierasz przepustnicę to podciśnienie spada podczas kręcenia rozrusznikiem, a silnik nie jest jeszcze wtedy zdolny do wychylenia przepływomierza, bo za mało powietrza zasysa przy prędkości obrotowej jaką nadaje mu rozrusznik

Jest zdolny , sprawdzalem osobiscie , co i Tobie proponuje.
Jezeli sie nie zacina i dekiel jest prosty to szczelina jest raczej rowna , nie wiem czy probowales kiedys zamontowac klape bez pierscieni dystansujacych , wymaga troche wprawy ...

Co do reszty to sie zgadzam , moze poza lotnoscia gazu , wlasnie po to zmienia sie w "zimowym" gazie stosunek propanu do butanu zeby wynik pozostal ten sam. Ale faktycznie nie doczytalem o tym poprawianiu sie zima wiec co do skladu miesznki to faktycznie moze raczej byc zbyt bogata, czyli wychodzilo by na Twoje, ;-)

PZDR

MB 116 450SE 1976( V8 to V8 )

VW CADDY Special 1989 (chyba jedyny w Polsce)

Tytuł:
postmajtek

wiem o tej klapce i właśnie w wakacje wymontowałem ją (nie była mocno podgięta do góry) i wyprostowałem na ile to jest możliwe, wyczyściłem wszystko co się dało w środku i nie zauważyłem nic niepokojącego, auto pracuje tak jak pracowało.
powiem szczerze, że nie bardzo wiem jak wygląda i gdzie znajduje się przepływomierz w tym silniku?
może ktoś mi to podpowie

Pozdrowionka

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To jest właśnie ta klapka [zlosnik] . Spróbuj zgasić na benzynie, a później opowiedz jak odpalił(czy lepiej). Na 99% masz uszkodzony wtrysk.

Tytuł:
postmajtek

jak to wtrysk???????????który???????????????????co to znaczy??????????
CO MAM ROBIĆ??????????????????????????????????????????????????????

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Najlepiej podmień cały rozdzielacz z przepływomierzem. A najpierw zrób analizę spalin, jeśli jest źle to powinien wykazać bogatą mieszankę na wolnych obrotach. Od tego zwykle się zaczyna diagnozowanie takich uszkodzeń, chociaż są wyjątkowo wredne przypadki jak np. mój.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

W zasadzie mam podobny problem u mnie ( dla przypomnienia, M117 na K-Jet), jednak niezależny od gazu (przed montarzem LPG było tak samo). Auto nie chce zaskoczyć na rozruszniku, dopiero jak wcisnę gaz w podłogę. Mechanik, który montował wszystko mówił, że wtryskiwacze prawie nowe (zresztą wybrał 8 najlepszych z 16 sztuk które posiadam). Klapa przepływomieza raczej prosta, ale niegdy tak do końca sie nie przjżałem. Macie może jakieś pomysły co i gdzie?

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wiecie panowie ja przyglądałem się swojemu KE cały bozy rok i tydzień temu zauważyłem że ktoś niecentrycznie klapę przykręcił i ociera o zwężkę. Słuchajcie, mojego Siwka po gaziku na benzynce to wogóle trza było pochechłać. Teraz jak wcisnę gaz to zaskakuje normalnmie idealnie po jednym, dwóch obrotach wału, niemalże jak diesel. Jak nie dodam gazu to lekko się przyleje resztką gazu z kolektora i troszeczkę kuleje i ciężej odpala. Wciśniecie gazu do oporu zmniejsza podciśnienie w kolektorze i przepływomierz w trakcie kręcenia prawie się nie ruszy, czyli mieszanka nie zostanie wzbogacona, a wręcz zubożona. W momencie zaskakiwania silnika gaz nalezy puścić żeby wkręcający się silnik nie zalał się mocniej. Procedura prosta, jak z zalanym komarkiem. Niestety nasze auta mają zajebiście duże doloty i zawsze zostanie w nich trochę gazu, który wypełni cylindry w trakcie rozruchu razem z aerozolem benzyny - zalanie gotowe.
Spróbujcie przełączyć z gazu na benzynę na wolnych obrotach. Najczęściej nie da się tego zrobić. A dlaczego? Bo się zaleje!
Trzeba pamiętać że nie wolno zubażać mieszanki żeby to naprawić , bo można popsuć tylko cały motor.

Jeśli coś jeszcze jest niejasne to możecie mnie atakować na GG chociaż ostatnio mało przebywam w domu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przyczyną zalewania jest resztka gazu która zostaje w kolektorze.Jeśli mamy sprawny wtrysk to mozna z tym walczyć. Podczas kręcenia rozrusznikiem wciskamy gaz do oporu. Przepustnica otwiera się na max. Spada podciśnienie w kolektorze. Przepływomierz prawie się nie rusza.Mieszanka zostaje zubożona. W momencie zaskakiwania silnika puszczamy gaz żeby wkręcający się na obroty motor nie zalał się wachą. Wymaga to odrobiny wyczucia i treningu. Opis odpalania dotyczy oczywiście silników uruchamianych tylko na benzynie (przełączanie na LPG automatyczne).
W razie pytań GG.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kolegę Antoniego uważam za świetnego znawcę tematu!!!!!!
jako amator majstrowania przy inst. gaz. doszedłem do w/w wniosków dopiero po 6 miesiącach! w tym przypadku zaczął przepuszczać zawór na reduktorze.
Pozdrawiam!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolegę Antoniego uważam za świetnego znawcę tematu!!!!!!
. No dzięki [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00