MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 9:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Ten temat nie ma na celu przypominanie, ze od piatku obowizkowo jezdzimy na swiatlach cala dobe [ok] ale raczej chcialbym namowic Was do jazdy na swiatlach caly czas.

To naprawde poprawia widocznosc na drodze czy to w sloncu czy w deszcz.

a moze taki argument. http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=519568

P.S. Dzis na trasie Lodz-Pabianice jakis koles w MB 201 mrygnal mi ze jade na swiatlach. Byla godzina 11.00 . [szalone] Jak ktos "oszczedza" to jego sprawa ....

Co o tym myslicie ??

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
swój chłop

Witam ,

ja jezdze na swiatlach caly rok , wyrobilem sobie juz taki odruch - nie rusze jak nie zapale swiatel . Moim skromnym zdaniem starsznie poprawia sie widocznosc takiego pojazdu , szczegolnie na trasie . Szkoda tylko , ze podobnie mysli tak mala grupa kierowcow . Choc z drugiej strony cieszy fakt , ze z kadym rokiem jezdzacych na swiatlach przybywa .

Pozdrawiam!

V8 500 '91
V8 500 '93

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

michal pisze:
Choc z drugiej strony cieszy fakt , ze z kadym rokiem jezdzacych na swiatlach przybywa .

Ja mam czasami wrazenie ze "takich" ludzi ubywa [szalone] :cry:

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
Swoja BABA

ja jezdze na swiatlach prawie zawsze... nie uzywam ich tylko jak jest naprawde bardzo slonecznie... no i raz mi sie zdarzylo nie wlaczyc ich w nocy :oops: ...

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
A ja praktycznie cały rok jeżdzę na światłach a zwłaszcza w dni baardzo słoneczne ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja nie ma nic przeciwko ale wkurza mnie ze mozna dostac mandat i punkty za nie właczenie od razu,zaraz punkty itp...A Mercedes ma jeszcze to fatalne rozwiazanie swiateł moim zdaniem, ze trzeba właczac i wyłaczac non stop-i w moim 307 to mozna jeszcze zostawic na swiatłach bo nie ma brzeczyka........ Ech najlepszerozwiazanie i takie powinno byc w MB to moim zdaniem takie jak w polonezie-jest zapłon jest swiatło nie ma to nie.Właczasz swiatło i zapalasz na swiatłach nie ma problemu z notorycznym właczaniem swiateł.........

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

w mieście na światłach jeżdze jak jest wyjątkowo kiepska pogoda (szarawo, pochmurno itp) oraz gdy trzeba (od października ....) natomiast jak jadę w trasę to zawsze zapalam światła - już ja tam wolę żeby mnie widzieli z daleka.

tak samo w nocy - gdzie tylko można to jeżdze na światłach drogowych.

Tytuł:
wiarus junior

michal pisze:
Witam ,

ja jezdze na swiatlach caly rok , wyrobilem sobie juz taki odruch - nie rusze jak nie zapale swiatel . Moim skromnym zdaniem starsznie poprawia sie widocznosc takiego pojazdu , szczegolnie na trasie . Szkoda tylko , ze podobnie mysli tak mala grupa kierowcow . Choc z drugiej strony cieszy fakt , ze z kadym rokiem jezdzacych na swiatlach przybywa .

Pozdrawiam!

Popieram przedmówcę.
Ja też mam taki odruch, że jak wsiadam do auta i zaczynam jechać, to włączam światła, nawet jak wjeżdżam do garażu :-)
U nas powinno być jak w Skandynawii, że świateł nie da się w ogóle wyłączyć. Samochód jak ma zapłon wyłączony to światła gasną (wspomniany już polonez), a jak się włączy i odpala to palą się postojówki. Mijania zapalają się po sekundzie od odpalenia samochodu.
Nie byłem nigdy w Skandynawii, ale znam kogoś kto był i mi opowiedział [zlosnikz]

W124 300CE 91' - sprzedam
W201 2,6 93'
W140 S500L 97'
W123 2,3 83'
W116 2,8 75'
W212 E250 bluetec 4 Matic 15'
http://www.mateofhu.pl
http://www.wydruk.info

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MMM pisze:
U nas powinno być jak w Skandynawii, że świateł nie da się w ogóle wyłączyć. Samochód jak ma zapłon wyłączony to światła gasną (wspomniany już polonez), a jak się włączy i odpala to palą się postojówki. Mijania zapalają się po sekundzie od odpalenia samochodu.
Nie byłem nigdy w Skandynawii, ale znam kogoś kto był i mi opowiedział [zlosnikz]

Owszem, dokładnie tak jest. Miałem przyjemność przez 2 tyognide użytkować Saaba 900 przytachanego ze Szwecji - światła włączone na stałe wraz z silnikiem. Ja też cały rok jeżdżę na światłach, i uważam to za dobry odruch - kosztuje tyle co nic, ale dużo bezpieczniej się jeździ.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Z tym nie kosztuje nic to nie do konca-we wspołczesnych autach o duzym przebiegu jak swiatła duzo swica nastepuje sciemnienie reflektora i odbłysnika-swiatła robia sie ciemne.Zaobserwowałem to w takich autach jak Ford transit,mondeo,opel omega,Vectra (na Xenonach),oraz MB w210-.Jak auto ma przejechane ponad 200 tys i zadnego unfalu to tak jest.co do jazdy cały rok to ja uwazam ze to jest przesada-mi jak stoje lato w korku w temp 30 stopni a reflektorach tem jest pewnie 2x taka-a tam jest wszystko z plastiku [szalone] ,ludzie trzeba miec litosc dla naszych plastikow [zlosnik]A jak juz komus w lato i w miescie potrzebne swiatła zeby mu było bezpieczniej to ja nie mam pytan-do okulisty [zlosnik] Poza miastem moze byc-zawsze to innaczej-ale powiedzmy sobie prawde lepsze drogi i wolniej jechac .......

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Z tym nie kosztuje nic to nie do konca-we wspołczesnych autach o duzym przebiegu jak swiatła duzo swica nastepuje sciemnienie reflektora i odbłysnika-swiatła robia sie ciemne.Zaobserwowałem to w takich autach jak Ford transit,mondeo,opel omega,Vectra (na Xenonach),oraz MB w210-.Jak auto ma przejechane ponad 200 tys i zadnego unfalu to tak jest.co do jazdy cały rok to ja uwazam ze to jest przesada-mi jak stoje lato w korku w temp 30 stopni a reflektorach tem jest pewnie 2x taka-a tam jest wszystko z plastiku [szalone] ,ludzie trzeba miec litosc dla naszych plastikow [zlosnik]A jak juz komus w lato i w miescie potrzebne swiatła zeby mu było bezpieczniej to ja nie mam pytan-do okulisty [zlosnik] Poza miastem moze byc-zawsze to innaczej-ale powiedzmy sobie prawde lepsze drogi i wolniej jechac .......

Przykro mi kolego, ale wykazałeś się całkowitym brakiem doświadczenia na drodze :oops: proponuję: nie zapinaj pasów bo wyrabiają się zatrzaski [zlosnik]
Z ponad dwudziestoletniego doświadczenia, mogę stwierdzić że zapalone światła potrzebne są nawet w dni słoneczne i w mieście! samochody o szarych i ciemnych kolorach "zlewają się" z asfaltem i są widoczne dopiero z bardzo bliska. Nie warto chyba wspominać jak ważne są zapalone światła mijanych aut, gdy jedziesz pod słońce.
Jeżdżę na światłach 24h/dobę 365 dni w roku w mieście i na trasie i od wielu już lat i pewnie nie raz uratowało to mnie i innym życie a oszczędności o których piszesz są wręcz śmieszne, tym bardziej że wymiana odblasków po 200 tyś. km. to normalna eksploatacja.
Jazdę na światłach uważam za ważniejszą od zapinania pasów, bo pasy chronią tylko tego kto je zapina (a g...o ustawodawcy do mojego bezpieczeństwa - to moja sprawa!!), natomiast zapalone światła wpływają na bezpieczeństwo innych użytkowników drogi.

P.S
Zapewniam że okularów nie noszę i nie są mi potrzebne :evil:

Tytuł:
wiarus junior

Stawros pisze:
Przykro mi kolego, ale wykazałeś się całkowitym brakiem doświadczenia na drodze :oops: proponuję: nie zapinaj pasów bo wyrabiają się zatrzaski [zlosnik]
Z ponad dwudziestoletniego doświadczenia, mogę stwierdzić że zapalone światła potrzebne są nawet w dni słoneczne i w mieście! samochody o szarych i ciemnych kolorach "zlewają się" z asfaltem i są widoczne dopiero z bardzo bliska. Nie warto chyba wspominać jak ważne są zapalone światła mijanych aut, gdy jedziesz pod słońce.
Jeżdżę na światłach 24h/dobę 365 dni w roku w mieście i na trasie i od wielu już lat i pewnie nie raz uratowało to mnie i innym życie a oszczędności o których piszesz są wręcz śmieszne, tym bardziej że wymiana odblasków po 200 tyś. km. to normalna eksploatacja.
Jazdę na światłach uważam za ważniejszą od zapinania pasów, bo pasy chronią tylko tego kto je zapina (a g...o ustawodawcy do mojego bezpieczeństwa - to moja sprawa!!), natomiast zapalone światła wpływają na bezpieczeństwo innych użytkowników drogi.

P.S

Święta racja - POPIERAM!!!

W124 300CE 91' - sprzedam
W201 2,6 93'
W140 S500L 97'
W123 2,3 83'
W116 2,8 75'
W212 E250 bluetec 4 Matic 15'
http://www.mateofhu.pl
http://www.wydruk.info

Tytuł:
Swoja BABA
Awatar użytkownika

Tych oszczędzajacych odsyłam na polskie drogi, zwłaszcza te międzywioskowe, latem gdy wszystko wkoło jest zielone... niech spróbuja zobaczyć odpowiednio wcześniej zielonego "pryszcza" bez świateł... :evil:
ja już się nauczyłam jeździć na światłach cały rok

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:

Wiele elementow sie zuzywa podczas jazdy.. [zlosnik]

Cytuj:
(...)
Jazdę na światłach uważam za ważniejszą od zapinania pasów, bo pasy chronią tylko tego kto je zapina (a g...o ustawodawcy do mojego

Stawros - a gdybys nie mial zapietych pasow, i po stuku-puku przelecial przez szybe.. swoja i przeciwnika, i zlamal mu kark? [hehe][oczko]

Cytuj:
bezpieczeństwa - to moja sprawa!!), natomiast zapalone światła wpływają na bezpieczeństwo innych użytkowników drogi.

Dokladnie. Jak dla mnie nie powinno byc wyboru - odpalasz grata i swiatla automagicznie sie wlaczaja, i juz [ok]

Cytuj:

A propos.. [zlosnik]
Obrazek

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

JareG pisze:
Jazdę na światłach uważam za ważniejszą od zapinania pasów, bo pasy chronią tylko tego kto je zapina (a g...o ustawodawcy do mojego

Stawros - a gdybys nie mial zapietych pasow, i po stuku-puku przelecial przez szybe.. swoja i przeciwnika, i zlamal mu kark? [hehe][oczko]

[/quote]

Przypomina mi się dowcip o murzynie który gdzieś na południu USA szedł sobie poboczem drogi a jadący tą samą drogą członek KU-KLUX-KLANU postanowił go rozjechać. Murzyn wpadł przez przednią szybę do samochodu i dostał 5 lat za włamanie. Po 5 latach ten sam afroamerykanin trafił na tego samego białego i sytuacja sie powtórzyła, tym razem murzyn zarobił 10 lat za włamanie i ucieczkę z miejsca włamania. Sytuacja powtarza się za 10 lat tylko że tym razem biały wbija czarnemu nóż w plecy i wyrzuca go z auta. Murzyn dostaje dożywocie za: włamanie, ucieczkę z miejsca włamania i nielegalne posiadanie broni. [zlosniki]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00