MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 5:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pneumatyka...
nowy

Witam!

Posiadam kupionego MB 190E 1.8 (W201) z 93 roku, zaopatrzonego w pneumatyczny układ centralnego zamka, który uruchamiany jest elektryczną pompką ssąco-tłoczącą, posiadającą 6 punktów przyłączeniowych (wszystkie zajęte: 4 x drzwi, wlew paliwa, bagażnik). Fotel kierowcy posiada pneumatyczną regulację twardości oparcia, którego przewód doprowadzony jest w pobliże wspomnianej pompki, gdzie umieszczony jest również kulisty zbiorniczek na powietrze. Końcówki przewodów fotela i zbiorniczka są "luźne".
Nie posiadam żadnego opisu tej instalacji i zastanawiam się jak w takiej sytuacji sterowany był ten fotel i do czego służy ten zbiorniczek... Może była tu wykorzystywana jakaś dodatkowa pompka...?
Jeśli ktoś posiadałby podobny model i/lub wie coś więcej na ten temat prosiłbym o jakieś informacje. Z góry wielkie dziękuje!

A tak przy okazji: w bagażniku, za lewym plastikiem znajduje się dość duży mechanizm. Przypuszczałem, że służył on kiedyś do wysuwania anteny... Ale mam zwykłą ręczna antene... Jak myślicie co to naprawdę jest, czy warto to naprawiać, czy dać sobie spokój i wymontować to na stałe z bagażnika??

W201 190E 1.8 benz+gaz 93r

kombatant
Awatar użytkownika

draner pisze:
w bagażniku, za lewym plastikiem znajduje się dość duży mechanizm. (...) Jak myślicie co to naprawdę jest, czy warto to naprawiać, czy dać sobie spokój i wymontować to na stałe z bagażnika??

Fotka?

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

postmistrz
Awatar użytkownika

draner pisze:
Witam!

Posiadam kupionego MB 190E 1.8 (W201) z 93 roku, zaopatrzonego w pneumatyczny układ centralnego zamka, który uruchamiany jest elektryczną pompką ssąco-tłoczącą, posiadającą 6 punktów przyłączeniowych (wszystkie zajęte: 4 x drzwi, wlew paliwa, bagażnik). Fotel kierowcy posiada pneumatyczną regulację twardości oparcia, którego przewód doprowadzony jest w pobliże wspomnianej pompki, gdzie umieszczony jest również kulisty zbiorniczek na powietrze. Końcówki przewodów fotela i zbiorniczka są "luźne".
Nie posiadam żadnego opisu tej instalacji i zastanawiam się jak w takiej sytuacji sterowany był ten fotel i do czego służy ten zbiorniczek... Może była tu wykorzystywana jakaś dodatkowa pompka...?
Jeśli ktoś posiadałby podobny model i/lub wie coś więcej na ten temat prosiłbym o jakieś informacje. Z góry wielkie dziękuje!

A tak przy okazji: w bagażniku, za lewym plastikiem znajduje się dość duży mechanizm. Przypuszczałem, że służył on kiedyś do wysuwania anteny... Ale mam zwykłą ręczna antene... Jak myślicie co to naprawdę jest, czy warto to naprawiać, czy dać sobie spokój i wymontować to na stałe z bagażnika??

Hmmm, nie piszesz nic, że coś z tym fotelem nie halo, ale luźne końcówki przewodów nic dobrego nie wróża. Zbiorniczek to zasobnik podciśnienia.

To co znalazłeś w bagażniku to najpewniej silnik szyberdachu, więc lepiej żeby tam został [oczko] .

wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:

To co znalazłeś w bagażniku to najpewniej silnik szyberdachu, więc lepiej żeby tam został [oczko] .

A to ciekawostka, mercedes montował napęd szyberdachu w bagażniku?

postmistrz
Awatar użytkownika

Witek pisze:

A to ciekawostka, mercedes montował napęd szyberdachu w bagażniku?

Zdażało mu się nawet montować tam akumulator...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Silniczek od szyberdachu to juz od dawna był w bagazniku-natomiast akumulator to chyba jest juz we wszystkich nowych mercach w bagazniku...chodzi o miejsce z przodu-za bardzo tam jest nazgane.. :lol: i o rozkład masy [smiech]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran

MERCEDES 4 EVER pisze:
to chyba jest juz we wszystkich nowych mercach w bagazniku...chodzi o miejsce z przodu-za bardzo tam jest nazgane.. :lol: i o rozkład masy [smiech]

Z przodu też jest bardzo często (drugi) taki mniejszy. Często nawet właściciel o nim nie wie. Taka teraz technika...

wiarus junior
Awatar użytkownika

No to to niejest raczej żadna nowość, stosowana w wielu limuzynach. Bodajże Volvo stwierdził że takie umiejscowienie akumulatora jest nieodpowiednie ponieważ źle wplywa na zdrowie podróżujących. Nie pamiętam teraz czy chodziło o powstające pola magnetyczne czy o niezdrowe opary kwasu akumulatorowego. Volvo i audi 100 miały akumulatory pod tylną kanapą.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Witek pisze:

No to to niejest raczej żadna nowość, stosowana w wielu limuzynach. Bodajże Volvo stwierdził że takie umiejscowienie akumulatora jest nieodpowiednie ponieważ źle wplywa na zdrowie podróżujących. Nie pamiętam teraz czy chodziło o powstające pola magnetyczne czy o niezdrowe opary kwasu akumulatorowego. Volvo i audi 100 miały akumulatory pod tylną kanapą.

Gienialni Czesi w skodzie dawali aku za kanapa tylna. technika zachodnia od 80 roku... [zlosnikz] Tak mialem w 120

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

nowy

Hmmm, nie piszesz nic, że coś z tym fotelem nie halo, ale luźne końcówki przewodów nic dobrego nie wróża. Zbiorniczek to zasobnik podciśnienia.

Witam!

Zdjąłem ostatnio ten nadmuchiwany fotel i sprawdziłem go przy pomocy ręcznej pompki, wszystko działa. Nawet pytałem znajomego, który posiada MB i on twierdzi, że oryginalna pompka posiada 6 punktów przyłączeniowych. Dlatego też zastanawiam się gdzie mogły być przyłączone luźne złączki od fotela i tego zbiorniczna...

Chyba tak, a ja właśnie zabierałem sie za wymontowanie tego cuda... dzięki :)

Draner

W201 190E 1.8 benz+gaz 93r

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00