MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 05, 2025 9:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kubawojtas pisze:
Co do mechanika to robi samochody dla mojego ojca a teraz i dlamnie od 20 lat i mam do niego pełne zaufanie.Jeżeli powie zeby

Moj znajomy profesor, lat 75 i caly czas w zawodzie, ma takie powiedzenie: dopoki utrzymam krede i mocz, bede uczyl [zlosnik]
Problem w tym, ze mozg mu skostnial jakies 30 lat temu.. moze wiec czas na tego Twojego mechanika..? [zlosnik]

Cytuj:
zamiast filtra wstawic gąbke czy husteczke higieniczną ja wstawie bez dwóch zdan i wiem ze bedzie jeżdzic.Doswiadczenia nie zdobywał

Ten filtr to jakies 30 zl - jesli wolisz odstawiac wioche, i czyscic/regenerowac/etc., to Twoj problem - ale nie wroze Ci tutaj na forum kariery [hehe]

Cytuj:
Jakie jeszcze uszczelki mam wymienic ??????

Michal mial zapewne na mysli te od pokrywy ASB.. ale ja tez mozesz tak jak ten swoj filtr, albo od razu zastosuj silikon - cudowny srodek dobry na wszystko [hehe][chory][no]
Obrazek
Obrazek
.. tak wyglada V8 450 potraktowany sposobem a la regeneracja filta w ASB - prawde ze pieknie? [hehe]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
swój chłop

Pewnie chodzi o oleje Orlenu

Hipol ATF III
Hipol ATF IID

itd.. [zlosnik]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Tian pisze:
Pewnie chodzi o oleje Orlenu

Hipol ATF III
Hipol ATF IID

itd.. [zlosnik]

Miejmy nadzieję, że o te Hipole się rozchodzi.
Nikt nie namawia do lania oleju z najwyższej półki, chociaż raz na 40 czy 50 tysięcy km można sobie pozwolić na szaleństwo za 100 zł więcej, tym bardziej jeśli ASB jest sucha.

Ale żeby czyścić filtr?? Chyba nie te czasy. :-?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JareG pisze:
kubawojtas pisze:
Co do mechanika to robi samochody dla mojego ojca a teraz i dlamnie od 20 lat i mam do niego pełne zaufanie.Jeżeli powie zeby

Moj znajomy profesor, lat 75 i caly czas w zawodzie, ma takie powiedzenie: dopoki utrzymam krede i mocz, bede uczyl [zlosnik]
Problem w tym, ze mozg mu skostnial jakies 30 lat temu.. moze wiec czas na tego Twojego mechanika..? [zlosnik]

Cytuj:
zamiast filtra wstawic gąbke czy husteczke higieniczną ja wstawie bez dwóch zdan i wiem ze bedzie jeżdzic.Doswiadczenia nie zdobywał

Ten filtr to jakies 30 zl - jesli wolisz odstawiac wioche, i czyscic/regenerowac/etc., to Twoj problem - ale nie wroze Ci tutaj na forum kariery [hehe]

Cytuj:
Jakie jeszcze uszczelki mam wymienic ??????

Michal mial zapewne na mysli te od pokrywy ASB.. ale ja tez mozesz tak jak ten swoj filtr, albo od razu zastosuj silikon - cudowny srodek dobry na wszystko [hehe][chory][no]
Obrazek
Obrazek
.. tak wyglada V8 450 potraktowany sposobem a la regeneracja filta w ASB - prawde ze pieknie? [hehe]

No u mnei cudowny rzeżbiarz kiedys w moim poprzednim 123 240D zalozyl napinacz łańcucha na silikonik wlasnie.... nawalil tego tam tyle ze zatkal sie otwor ktorym dostaje sie do napinacza olej....sami mozecie sie domyslic jaki byl tego efekt:(((

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
Klubowicz

JareG pisze:

Ten typ ludzi tak ma [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jesli chodzi o filtr to przemówiliscie mi do rozumu, jezeli chodzi o olej i mechanika to nie udało sie wam.Zostaje przy HIPOL® ATF II E SYNTHETIC http://www.orlen-oil.pl/modules/kat_show.php?id=8 .Co do silikonu to w m110 miałem głowice na silikonie wiec nic mnie nie zdziwi.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kubawojtas pisze:
jesli chodzi o filtr to przemówiliscie mi do rozumu,

Dobre i to [zlosnik][hehe]

Cytuj:
jezeli chodzi o olej i mechanika to nie udało sie wam.Zostaje przy HIPOL® ATF II E SYNTHETIC http://www.orlen-

Mobil ATF to koszt 15-18 zl za litr. Do skrzyni wchodzi nieco ponad 5l, czyli trzeba kupic 6. 6x18 zl (a mozna taniej dostac dobry markowy olej) to 108 zl. Olej w skrzyni wymienia sie co 60kkm (zgodnie z manualem). Ja jezdze 30-40kkm na rok, niewielu jezdzi _prywatnie_ wiecej. Wymieniam czesciej niz co 60kkm, tak cos miedzy 40 a 50kkm. Czyli gora raz na rok.
Czyli raz na rok musze wydac 108 zl (plus filtr, uszczelka i robocizna = ~200 zl) - na taki wydatek to stac chyba kazdego...?
Bo niestety nie uwazam produktow polskiego przemyslu za porownywalne do tych zachodnich - mialem okazje kilka razy testowac je jeden po drugim (np. gdy rozbilem miske olejowa i nowiutki Castrol poszedl w glebe, a ratowalem sie produktem Orlenu wlasnie [chory]), i sa spore roznice w jakosci (na zachodnich jest wyzsze cisnienie, silnik pracuje ciszej)

Cytuj:
Co do silikonu to w m110 miałem głowice na silikonie wiec nic mnie nie zdziwi.

Nie chodzi o zdziwienie, tylko o swoj stosunek do takiego partaczenia.. [zlosnik]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73

jareg@mb.org.pl

http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kubawojtas pisze:
jesli chodzi o filtr to przemówiliscie mi do rozumu, jezeli chodzi o olej i mechanika to nie udało sie wam.Zostaje przy HIPOL® ATF II E SYNTHETIC http://www.orlen-oil.pl/modules/kat_show.php?id=8 .Co do silikonu to w m110 miałem głowice na silikonie wiec nic mnie nie zdziwi.

To ja jeszcze tylko chciałbym wiedzieć kto z Was leje syntetyk do ASB?

Tytuł:
wiarus senior

Ja leję np do skrzyni ZF 5HP30 i AG4

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

marcin280e pisze:
Ja leję np do skrzyni ZF 5HP30 i AG4

Chodziło mi o 722.0 z MB, czyli max. W123 i normę dla nich Dexron II bez dodatkowych oznaczeń, a więc czysty minerał.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

o wlasnie, szykuje sie wiosna do wymiany oleju w skrzyni i zastanawiam sie czy DII czy DIII (nad wymiana filtra sie nie zastanawiam, tylko go wymieniam [zlosnik] , a swoja droga filtr gazu w cieniaku co 10 kkm tylko przedmuchuje)

Tytuł:
swój chłop

Ocet pisze:
Ja wiem, ze kundla to mozna zarznac, ale czy nie lepiej cieszyc sie jazda??? Wymyty filtr :o Hipol :o Co to za mechanik?????

W Mercach z tego co do tej pory miałem do czynienia są filtry papierowe wymienne.

Powiem w kwestii ciekawostkowej - niemercowej, że w niektórych skrzyniach biegów (Aisin-Warner) stosowanych np w Volvo czy Oplach są filtry siatkowe.
Taki filtr mozna wymyć - zgodnie z manualem i ponownie włożyć.
Jak wyjmiesz taki filterek - to ma on budowę puszki gdzie denko jest z siatki. Pojedyńczej.
W tej puszeczce osadzają się syfy które można umyć.

Wg manuala AW - nie ma potrzeby zmiany filtra ale przy wymianie oleju nakazują:
1. Zdjęcie miski
2. Wyjęcie filtra
3. Umycie filtra
4. Umycie miski olejowej.

Na dnie miski leży sobie magnes który wyłapuje ewentualne opiłki.

Może w b starych skrzyniach DB były filtry siatkowe - stąd "mycie".

BTW
Co do oleju Orlen-Hipol ATF IID to sprawdza się on całkiem przyzwoicie w starszych ASB.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00