Troszkę racji masz, ale tylko troszkę
and6412 pisze:
Cytuj:
Decydując się na zakup najlepiej pominąć zakup Mercedesa W107 wyprodukowanego w latach 1975-1976 , ponieważ mają one umieszczony katalizator spalin bezpośrednio pod silnikiem. Przyczynia się to do wydzielania ciepła i przepalania obwodów znajdujących się w pobliżu.
Jaki katalizator, przecież w tamtych rocznikach ich nie było
Na USA były
and6412 pisze:
Cytuj:
W Polsce ceny Mercedesów W107 wahają się od 7 tys. zł do 15 tys. zł w dobrym stanie, a po tuningu można kupić za 18 tys. zł,...
Za 7 tyś?? Po jakim tuningu?
Tekst ma ładnych parę latek. Ceny tez były troche inne na 107.
and6412 pisze:
Cytuj:
Wszystkie modele wyposażone były w silniki typu V-6 lub V-8
V6 ???
Oczywiście R6
and6412 pisze:
Cytuj:
W 1974 roku zmodernizowano silnik dodano między innymi wtrysk paliwa
Widział ktoś W107 na gaźniku??
Nie nie widział, nie zmodernizowano, a zmieniono
and6412 pisze:
Cytuj:
W roku 1976 zastosowano nowe amortyzatory Boscha i nowy układ wtrysku paliwa
Przecież wszystkie miały K-Jettronic
Tak, ale od 76
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
Wcześniej był D-Jetronic - dwója ze znajomości historii posiadanego modelu
and6412 pisze:
Cytuj:
stał się następcą coupe 280 SE i 280 SE 3,5 l
Jakiej SE? W116?? Widział ktoś kiedyś W116 Coupe???
1. 116 weszło po 107
2. Jeśli myslisz, że te oznaczenia były stosowane od roku 1970, to się mylisz. SLi było kilka

a oznaczenie 280 SE spotykamy np. w W108.
and6412 pisze:
Cytuj:
W odróżnieniu od swoich poprzedników nowy coupe nie nawiązywał do limuzyn z górnej półki, ale raczej był rodzinną wersją siostrzanego modelu 350 SL zaprezentowanego sześć miesięcy wcześniej
Przecież to auto to prawie to samo co W116, tylko bez jednej pary drzi.
To już przerobiliśmy...
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Różnic w np. zawieszeniu juz nie bedziemy rozwlekać, zwłaszcza jako niefachowcy.
and6412 pisze:
Cytuj:
Większy o 360 mm rozstaw kół niż w modelu SL dawał szersze wnętrze oraz cztery pełno wymiarowe siedzenia (mowa o SLC)
Jakie szersze wnętrze?
Nie czepiaj się - większe
and6412 pisze:
Cytuj:
Model 450 SLC charakteryzował się niepozornym spoilerem przytwierdzonym do tylnego dolnego końca przedniego fartucha zwiększając w ten sposób przepływ powietrza
Jakim spojlerem? Widział ktoś coś takiego w orginale?
Oglądam za każdym razem, jak mi się chce
and6412 pisze:
Cytuj:
Pomiędzy listopadem 1975 r. a lutym 1976 r. system wtrysku paliwa we wszystkich trzech typach został zmodyfikowany, aby spełnić zaostrzone normy emisji spalin w krajach europejskich. Sterowany elektronicznie D-Jetronic firmy Bosch został zastąpiony nowym mechanicznie sterowanym systemem K-Jetronic.
Chyba jednak nie
Zdecydowanie tak
and6412 pisze:
Cytuj:
Model 450 SLC 5.0 został przemianowany na 500 SLC i w ten sposób zaczął funkcjonować jako następca modelu 450 SLC.
Ja słyszałem, że to 2 różne silniki.
2 rózne skrzynie. Silnik byc może mniejszy o naście cm, ale poza tym ten sam. Stosowny post odnajdziesz w archiwum. Też mi się myliło.
and6412 pisze:
A i to nie wszystko. Wzwiązku z taką ilością błędów, dochodzę do wniosku, że ten opis chyba bardziej dezinformuje. Ja sam zaczynałem poszukiwania mojego SLC od przeczytania ww. opisu i jekież było moje zdziwienie nie raz w ciągu ostatniego roku, gdy okazywało, się że moja wiedza jest kompletnie błędna. Można więc też poddać pod wątpliwość, wszelkie inne informacjie z tego tekstu.
Ja to w końcu było:
1) Które silniki miały aluminiowe bloki?
2) Czy były skrzynie 4 biegowe?
3) Czy były różne szerokości kół?
4) Czy kiedykolwiek zakładano AirBag?
5) czy wersje różniły się zewnętrznie od siebie?
6) Czy montowano ABS?
7)...
ad 1) Z V8 najpierw piątki, potem wszystkie
ad 2) automatyczne, czy manualne?
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
owszem były automaty 4 - 280 i 500 slc (tak samo SL i późniejsze SL). 380 slc na pewno też.
ad 3) Tak
ad 4) Tak, chociaz nie widziałem "na własne". Należy też odróżnić późniejsze 107 sl od slc. Nawet slc powinna być opcja, zwłaszcza w 380 i 500.
ad 5) Tak, opis jes prawidłowy, choć może niepełny
ad 6) Oczywiście, widziałem "na własne"
ad 7) Jeszcze coś?
and6412 pisze:
PS.
Jeśli się myle to przepraszam
Nie ma za co - rzeczowa wymiana poglądów, to podstawa
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)