MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 21, 2025 1:57 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Więc to gaśnięcie lampki nie jest standartowym rozwiązaniem? Hmmm, myślałem, że tak. U mnie lampka może albo zawsze wyłączona, albo zawsze włączona, trzecia pozycja to właśnie taka, na której światełko gaśnie po 30 sekundach (o ile mnie pamięć nie myli, a chyba nie myli, bo trwa to dość długo i kiedyś mierzyłem).
Lampka taka:

Obrazek

Jest tam wpięty jakiś układ, pewnie on za to opóźnienie odpowiada. Jeśli Cię denerwuje, to jego demontaż nie powinien Ci zająć więcej niż 3 minuty (kwestia wyjęcia lampki i przepięcia paru przewodów).

hmm z tego co ja widzę to Ty masz I serię W123... ze zwykłą lampką

Tytuł:
weteran

FENIX pisze:
wojz pisze:
Więc to gaśnięcie lampki nie jest standartowym rozwiązaniem? Hmmm, myślałem, że tak. U mnie lampka może albo zawsze wyłączona, albo zawsze włączona, trzecia pozycja to właśnie taka, na której światełko gaśnie po 30 sekundach (o ile mnie pamięć nie myli, a chyba nie myli, bo trwa to dość długo i kiedyś mierzyłem).
Lampka taka:

Obrazek

Jest tam wpięty jakiś układ, pewnie on za to opóźnienie odpowiada. Jeśli Cię denerwuje, to jego demontaż nie powinien Ci zająć więcej niż 3 minuty (kwestia wyjęcia lampki i przepięcia paru przewodów).

Zgadza się.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
FENIX pisze:

Zgadza się.

to możliwe że twój układ "ściemniający" został zamontowany przez poprzedniego właściciela albo nawet przez Ciebie ;)

na allegro były dostępne takie obwody ściemniające do lampek

Tytuł:
weteran

FENIX pisze:
to możliwe że twój układ "ściemniający" został zamontowany przez poprzedniego właściciela albo nawet przez Ciebie ;)

na allegro były dostępne takie obwody ściemniające do lampek

Możliwe, że nie jest to fabryczny patent. Nie bardzo chce mi się iść do garażu żeby zrobić zdjęcie. FENIX, to nie jest układ "ściemniający" tylko wyłącznik czasowy - gaśnie po 30 sekundach, bez ściemniania. Zamontować to sobie rzeczywiście mógł pierwszy właściciel. Musiał niemiaszek lubić to auto bo pare dupereli do niego napchał (np alarm BOSCH, fanfary, antena el.) to może i taką pierdołę do oświetlenia sobie wsadził.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Tak jak Witek mowi-ma gasnac po zapłonie.U mnie w 124 tak własnie jest.Cos jest popsute ,pierwszy lepszy elektryk bedzie wiedział o co chodzi-albo jak zwykle powie nam Antoni [zlosnik]

A móglbyś zrobić jej zdięcie od wewnętrznej strony? razem z przewodami?

Tytuł:
postmajtek

Podejrzewam że może nie kontaktować styk w pozycji "opóźnienia"
U mnie było podobnie. Raz kontakcił raz nie i układ elektroniczny wariował. Po Konserwacji przełącznika (reg docisku, oczyszczenie styku)
Wszystko ok.
Pozdro

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00