MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 6:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 512 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie umiem znalezc watku o nowym pomysle MinFin.
tutaj jest artykul: [url]http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2433781.html[/url]

czywiscie mozemy tutaj klac, ale na niewiele sie to zda.
Czy klub /8 wysle jakis oficjalny protest do Ministerstwa Finansow?
Jezeli taki pomysl nie powstal jeszcze to warto, zeby powstal.
Nie jestem klubowiczem i nie mam wgladu do waszego forum.

Moze wspolnie z innymi klubami zrzeszajacymi milosnikow starych aut stworzyc jakas akcje protestacyjna.
Moze wyslac list z propozycja, zeby auta powyzej 25 lat byly zwolnione z tego podatku?
Przeciez za 116 450 ccm sprowadzona z niemiec to wyjdzie ponad 16.000 pln samego podatku :-((((
To jest dramat!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tu jest troche:
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=9438

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Pomysł z listem jest niezły, głównie zresztą jako wyraz naszego protestu, bo w skteczność nie wierzę w ogóle - nie przy tym poziomie "umysłowym"
tzw. elit.

Troszkę już poklęliśmy:
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... ght=#81434 ;)

Trzeba pewnie będzie osobny wątek wydzielić. Mr Mod? ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jaki poziom to jest dno i wodorosty, muły kopane :evil:

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pozwolę sobie nie zgodzić się z szanownymi przedmówcami.

Moim zdaniem pomysł jest dobry, aby nie rzec BARDZO DOBRY.

Eliminuje po prostu wszelka nieuczciwość i kombinatorstwo – vide - zaniżanie faktur czy umów oraz dysproporcje w „możliwościach załatwienia sprawy”.

Teraz wszyscy maja te same reguły.

A reguły te określają po prostu centymetry sześcienne pojemności silnika.

Natomiast kalkulacje, co do opłacalności i kosztów to inna sprawa.

Ale cóż – samochody zabytkowe (ponad 25 lat) muszą kosztować i trzeba to sobie wreszcie uświadomić!

A złomu dziesięcio- i nasto- letniego już jest w Polsce dosyć.

I tyle.

S1 :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Pozwolę sobie nie zgodzić się z szanownymi przedmówcami.

[chory] [puke2]

Samsung1 pisze:

Ale cóż – samochody zabytkowe (ponad 25 lat) muszą kosztować i trzeba to sobie wreszcie uświadomić!

...włącz sobie mobile.de i zobacz ile winny kosztować auta ponad 25 letnie.... zbliżamy się do DE wszystkim...cenami ubezpieczeń...cenami paliwa........ZBLIŻMY SIĘ ROZUMEM...i tyle

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Grzegi pisze:
...włącz sobie mobile.de i zobacz ile winny kosztować auta ponad 25 letnie.... zbliżamy się do DE wszystkim...cenami ubezpieczeń...cenami paliwa........ZBLIŻMY SIĘ ROZUMEM...i tyle

właczyłem i co widzę :o

dobre 115 kosztuje srednio 5.000,- EUR !!!

oto link:

http://www.mobile.de/SIDwgaD-OUdzfxXcQ23YvqbYw-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11LsearchPublicJ1102622029A1LsearchPublicD1100CCarS-t-vpLtt~BmPA1B20A0e-t-vVb_X_Y_x_y~BSRA6HinPublicA2A0A0A0/cgi-bin/searchPublic.pl?_form=search&sr_make=17200&sr_model=115&sr_priceFrom=30000000&sr_priceTo=-2&sr_category=1100&sr_powerRange=-2&sr_registrationDateFrom=-2&sr_registrationDateTo=-2&sr_mileageFrom=-2&sr_mileageTo=-2&sr_engineType=-2&sr_doorCount=-2&sr_color=-2&sr_country=-2&sr_zip=&sr_zipRadiusTo=-2&sr_damaged=0&sr_daysOldTo=-2&sr_sortOrder=0&doSearch.x=63&doSearch.y=6

a co do zbliżania rozumem - proponuję popracować najpierw nad poziomem -........... wypowiedzi.[zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Grzegi pisze:

właczyłem i co widzę :o

dobre 115 kosztuje srednio 5.000,- EUR !!!

oto link:

http://www.mobile.de/SIDwgaD-OUdzfxXcQ23YvqbYw-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11LsearchPublicJ1102622029A1LsearchPublicD1100CCarS-t-vpLtt~BmPA1B20A0e-t-vVb_X_Y_x_y~BSRA6HinPublicA2A0A0A0/cgi-bin/searchPublic.pl?_form=search&sr_make=17200&sr_model=115&sr_priceFrom=30000000&sr_priceTo=-2&sr_category=1100&sr_powerRange=-2&sr_registrationDateFrom=-2&sr_registrationDateTo=-2&sr_mileageFrom=-2&sr_mileageTo=-2&sr_engineType=-2&sr_doorCount=-2&sr_color=-2&sr_country=-2&sr_zip=&sr_zipRadiusTo=-2&sr_damaged=0&sr_daysOldTo=-2&sr_sortOrder=0&doSearch.x=63&doSearch.y=6

a co do zbliżania rozumem - proponuję popracować najpierw nad poziomem -........... wypowiedzi.[zlosnik]

no to sprowadź je sobie w myśl nowych przepisów.....

.....2746x 4PLN a może razy.......(zakręćmy kołem fortuny...może wyjdzie razy 15PLN [chory] ) + 5000 EUR......... żygać się chce.......

Tytuł:
swój chłop

Samsung1 pisze:

Kolego, Ministerstwo w tym przypadku, nie jest od wymyślania dobrych pomysłów dla kraju ale od reprezentowania lobby producentów nowych aut. Dramatycznie spada sprzedaż nowych plastikowych pachnących super autek.

Co do pomysłu to w socjalistycznym państewku podatki MUSZĄ rosnąć by buzek, miller czy inna belka mogli DAĆ temu czy innemu trochę grosza...

Samsung1 pisze:
[b]

A złomu dziesięcio- i nasto- letniego już jest w Polsce dosyć.

Paradoks polega na tym że ten ciągnięty z zachodu złom właśnie eliminuje leciwe poldoloty i inne tego typu wynalazki.
Jak ktoś ma wolne >30 tys zł to nie kupuje 10 letniego golfa.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Grzegi pisze:
....... żygać się chce.......

No cóż to współczuję – może jakieś ziółka pomogą?

A ja się cieszę, że zamiast 20 złomów ktoś (jakiś prawdziwy miłośnik i kolekcjoner) sprowadzi jeden, ale za to wspaniale zachowany egzemplarz.

Myślą, że to tylko doda splendoru tej marce i modelowi.

Po prostu - kolekcjonerstwo samochodów zabytkowych to wszędzie jest droga zabawa.

Podkreślam zabytkowych a nie wraków, co jest częste w Polsce niestety.

S1

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

polu pisze:

Kolego, Ministerstwo w tym przypadku, nie jest od wymyślania dobrych pomysłów dla kraju ale od reprezentowania lobby producentów nowych aut. Dramatycznie spada sprzedaż nowych plastikowych pachnących super autek.

Co do pomysłu to w socjalistycznym państewku podatki MUSZĄ rosnąć by buzek, miller czy inna belka mogli DAĆ temu czy innemu trochę grosza....

I to właśnie jest kolejne zmartwienie.

Bo utrzymanie takiego stanu rzeczy jest importem bezrobocia.

Było by lepiej gdyby produkowane w kraju autka (fiat, opel) się sprzedawały.

Wtedy KOLEGO wielu by miało prace a co za tym idzie pieniądze i być może kupowałoby też ciekawe zabytki a na pewno nowe samochody a nie nastoletnie wraki.

Bo to jest właśnie „dobry pomysł dla kraju”.

Gospodarka KOLEGO …gospodarka.

S1

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Samsung wtrace sie i moze stwierdzisz, ze moje wypowiedzi nie sa kulturalne, ale ... pieprzysz straszliwie.

Podajesz linki do cen W115 na mobile.de, mozesz rowniez podac linki do salonow sprzedajacych nowe samochody, tez z mila checia poogladam. Z ta roznica, ze u nich kolekcjonerstwo jest droga zabawa, u nas zaczyna byc elitarna. 5000 eur za W115 w DE, a 5000 eur w PL to roznica taka sama jak 200 eur na miesiac wyplaty w PL i 2000 eur wyplaty w DE.

Nie mow mi ze to dobry pomysl, bo moze najpierw niech sie zajma ta gospodarka o ktorej wspominasz a pozniej nakladaja nastepne podatki, oplaty czy inne debilne wymysly.

Podatek od kilometra moze tez popierasz, moze ludzisz sie ze wtedy drogi beda lepiej wygladaly

Moze tak jak stwierdzil jeden z taksowkarzy, niech nam przyczepia kase fiskalna na plecy i bedziemy placic za kazdy krok 15 gr.

Szczerze uwazam ze ten pomysl niema najmniejszego sensu, i mam nadzieje ze nie przejdzie, i wreszcie ukroci sie proceder wymuszania pieniedzy i ladowania ich sobie do kieszeni, albo stawiania budynkow za grube miliony.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Grzegi pisze:
....... żygać się chce.......

No cóż to współczuję – może jakieś ziółka pomogą?

A ja się cieszę, że zamiast 20 złomów ktoś (jakiś prawdziwy miłośnik i kolekcjoner) sprowadzi jeden, ale za to wspaniale zachowany egzemplarz.

Myślą, że to tylko doda splendoru tej marce i modelowi.

Po prostu - kolekcjonerstwo samochodów zabytkowych to wszędzie jest droga zabawa.

Podkreślam zabytkowych a nie wraków, co jest częste w Polsce niestety.

S1

otóż ja byłem w DE niedawno i widziałem pięknego 14-letniego złoma jak to nazwałeś....a było to 300SE z oryginalnym przebiegiem 150kkm... prześliczne....zdjęcia mam ale niestety niecyfrowe (postaram się zeskanować) ...kosztował on 4800 i to była niezła aczkolwiek dość wysoka cena i gdybym miał kasę wydałbym bez wahania......

..... a w kraju co by mnie spotkało ....12000PLN podatku........zejdźmy w końcu z drzewa bo i tak jesteśmy z 20 lat do tyłu......

Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
Było by lepiej gdyby produkowane w kraju autka (fiat, opel) się sprzedawały.

Wtedy KOLEGO wielu by miało prace a co za tym idzie pieniądze i być może kupowałoby też ciekawe zabytki a na pewno nowe samochody a nie nastoletnie wraki.

Bo to jest właśnie „dobry pomysł dla kraju”.

Gospodarka KOLEGO …gospodarka.

S1

Kolega się nie spodobał, dobra niech będzie bez kolegi.

Widzę, że najlepiej byłoby pozamykać granice i zmusić wszystkich do kupowania aut produkowanych wyłącznie tylko w Polsce. Byłby z tego zysk dwojakiego rodzaju:
1. Brak "zachodniego" złomu na ulicach.
2. Wszyscy jeżdżą nowiutkimi fiatami i oplami.

Aha, zapomniałem, że ludzie mają pracę w tych fabrykach. Piękna teoria, wielu już jej próbowało - to się nazywa gospodarka niedoboru. Kluczem do sukcesu są niskie podatki niezależnie od tego co się opodatkowuje.

Niestety gospodarka rozwija się tylko w warunkach konkurencji. W PRL nie było konkurencji, zakłady co wyprodukowały to sprzedawały a jakiej to było jakości i w jakiej ilości to chyba wszyscy pamiętamy. To tylko wtedy istniała kategoria jakościowa towaru pod nazwą "odrzut z eksportu".
Pozdrawiam PANA

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Samsung wtrącę sie i moze stwierdzisz, ze moje wypowiedzi nie sa kulturalne, ale ... pieprzysz straszliwie.

Cieszę się, że zabierasz głos – a co do twojej wypowiedzi – nic do niej nie mam – masz prawo do osobistego poglądu. :)

WeebShut pisze:
kolekcjonerstwo jest droga zabawa, u nas zaczyna być elitarna..

Dokładnie i uważam, że powinna być elitarna. To tylko dodaje smaku jak coś jest niedostępne i wyjątkowe. Albo zdobywasz księżniczkę z pałacu albo idziesz do portu na dziwki.

WeebShut pisze:

Nie mów mi ze to dobry pomysl, bo moze najpierw niech sie zajma ta gospodarka o ktorej wspominasz a pozniej nakladaja nastepne podatki, oplaty czy inne debilne wymysly.

To jest właśnie element gospodarki – działania do obrony własnego rynku i miejsc pracy.

WeebShut pisze:
Szczerze uwazam ze ten pomysl niema najmniejszego sensu, i mam nadzieje ze nie przejdzie,

A ja mam nadzieję, że przejdzie gdyż go w całości popieram i uważam za perspektywicznie najlepszy! Podkreślam perspektywicznie!

Zdziwisz się jak szybko wyrówna się stopa życiowa tam i tutaj o ile oczywiście nie będzie działań sprzecznych z Polskim interesem gospodarczym, jaki tu niektórzy krótkowzrocznie propagują. A populizm ma niestety podatny grunt ostatnio w naszym kraju.

A to wielka szkoda!

S1

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 512 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00