MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 9:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Bym zapomniał: istotnym argumentam Samsunga jest ochrona rodzimego rynku. I tu zgadzam się w 100%. Rodzimy rynek to nie to samo co rodzime marki (tych nie mamy). To cała rzesza importerów z pracownikami, dealerów, serwisantów, poddostawców, monterów alarmów, budowlańców stawiających salony i serwisy, sprzątaczki, dostawcy dywaników itp. To firmy leasingowe, banki i inne instytucje finansowe, ubezpieczyciele. Także niezależne warsztaty, do których trafiają auta po gwarancji. I mimo, że wiele z tych firm reprezentuje zagraniczny kapitał, to mają polskich pracowników, są zarejestrowane w Polsce i odprowadzają podatki.

A łopatologicznie: Polak budzi się rano w swoim szwedzkim łóżku, myje zęby amerykańską pastą, wyjmuje niemieckie piwo z włoskiej lodówki, włącza koreański telewizor i zastanawia się "dlaczego do jasnej cholery jestem bezrobotny?". Zmierzam do tego, że jeżeli wszystko będziemy kupować za granicą (auta z Niemiec, meble z Holandii itp) to z czego mamy żyć w Polsce?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

Bukol pisze:
Rany boskie! Wszystko opada jak się Was czyta. Jedna frakcja (mniej liczna) chce maxymalnych ograniczeń i drakońskich podatków w imię szeroko pojętego interesu społecznego, a druga (niestety bardziej liczna) oburza się, że nie będzie mogła sprowadzić sobie parcha z Niemiec oszukując przy tym Państwo. Otóż tłumaczę: obecne niskie koszty sprowadzenia auta wynikają z notorycznego oszukiwania i zaniżania wartości zakupionego pojazdu za granicą!!! Przypominam, że obowiązuje akcyza i VAT i jeżeli uczciwie policzy się koszty sprowadzenia n.p. 200D z '90 roku wartego 3000 Euro to wyjdzie podobnie. Poza tym, ci co tak mocno sprzeciwiacie się opłatom rejestracyjnym: macie wybór spośród 600.000 samochodów już sprowadzonych - NA ZAKUPY.

Inny aspekt sprawy: jeżeli nie widzicie, że sprowadzając masowo złom zza Odry robimy Niecom OGROMNĄ przysługę, to serdecznie współczuję. Niemiec sprzedając golfa za 600Euro zyskuje TE 600 Eu + oszczędza na złomowaniu auta (nie pamiętam, ale kilkaset Eu). Do tego gospodarka nie musi borykać się z problemem utylizacji - ten problem będziemy mieli MY za lat kilka. W końcu te 600.000 trupów trzeba będzie zezłomować.

Nie neguję faktu, że na fali dotarło do Polski trochę zacnych pojazdów, ciekawych youngtimerów, o których jeszcze rok temu można było tylko pomażyć. Ale to jest margines. Wiem, bo szukałem ostatnio dość intensywnie samochodu na zimę (youngtimera właśnie) i naoglądałem się tyle złomu, że włos na głowie się jeży. Mam wrażenie, że miłośnicy nieograniczonego obrotu złomem nie zapoznali się z "substancją" i ślepo wierzą w opisy na allegro i w ogłoszeniach, w to, że Niemcy nie jeżdżą swoimi samochodami i ich auta nigdy niemają więcej niż 150tyś km, nie mają wypadków i zawsze dbają o auta. Jesteście NAIWNI!!!

Reasumując: popieram formę podatku, odgórnie ustalony wzór który (teoretycznie) uniemożliwia oszustwa i nadużycie (to chyba najbardziej boli kilku zagorzałych forumowiczy), jest jasny i czytelny. Nie popieram kwot, które są chore i praktycznie zamykają możliwości sprowadzenia samochodów starszych niż 10 lat.

Mam nadzieję, że ktoś pójdzie po rozum do głowy i zostawi nam opcję sprowadzenia bez opłat auta zabytkowego. Ale ZABYTKOWEGO, a nie pseudo zabytka. I w zamian za ulgę, będzie zobowiązany do dbania o należyty stan techniczny i oryginalność. A na to też trzeba mieć pieniądze!

Chodzi o to że w takim systemie nie oszukują tylko "frajerzy" a ludzie kturzy z natury są uczciwi poprostu korzystają z luk ile tylko się da ale to nie jest ich wina!Wina leży po stronie tych ludzi którzy wprowadzają drakońskie podatki poto by je potem rozdać na lewo i prawo a przy okazji coś do i ch kieszeń wpada i tak działa euro socjalizm . Ostanio usłyszałem mądre stwierdzenie o różnicy komunistów od socjalistów, ci pierwsi zabijają od razu a drudzy męczą przez całe życie i tak w Polsce przeszliśmy z władzy pierwszych do drugich.Pytanie czy musimy być beszczelnie okradani i oszukiwani w biały dzień , czy nie mamy prawa ty na przykładzie naszej pasji jechać np. do DE i kupić sobie wymarzonego MB i niepłacić haraczu? Czy nieważne jest to że jesteśmy w UE w której teoretycznie powinnien istnieć wolny przepływ towarów o który miał raz na zawsze znieść cła w Europie. Być może nie możemy się zrozumieć bo jestem młody i PRL znam raczej z opowiadań a moja głowa nie jest zarażona ideą państwa opiekuńczego które za nic ma wolność rozwój i dobrobyt , niewiem jak wy ja niechce być niewolnikiem takiego systemu! :evil:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Rany boskie! Wszystko opada jak się Was czyta. Jedna frakcja (mniej liczna) chce maxymalnych ograniczeń i drakońskich podatków w imię szeroko pojętego interesu społecznego, a druga (niestety bardziej liczna) oburza się, że nie będzie mogła sprowadzić sobie parcha z Niemiec oszukując przy tym Państwo. Otóż tłumaczę: obecne niskie koszty

Bukol, a nie zauwazyles tam frakcji, ktora sprzeciwia sie ingerencji panstwa w sposob kretynski, nieskuteczny, przynoszacy wiecej zlego niz dobrego?
Bo co z tego, ze idea byla/jest zacna, jesli pozostala w sferze poboznych zyczen?
Administracyjne techniki majace uporzadkowac stan rzeczy w dziedzinie nas interesujacej wielokrotnie w historii sie nie sprawdzily, o ile nie byly KOMPLEKSOWE. No i powiedz mi, czy poza planami wprowadzenia nowego podatku rzad proponuje REALNE do zrealizowania pozostale czesci calej ukladanki?
Otoz, nic takiego nie ujrzalo swiatla dziennego, i nie ujrzy.

Bukol pisze:
Inny aspekt sprawy: jeżeli nie widzicie, że sprowadzając masowo złom zza Odry robimy Niecom OGROMNĄ przysługę, to serdecznie współczuję.

Problem w tym, ze apelujesz do nieodpowiednich ludzi - proponuje zapodac taki apel w jakiejs gazecie motoryzacyjnej, skierowany do handlarzy.
Bo to oni ciagna wsio, co da sie kupic za psie pieniadze, i sprzedac w PL z zyskiem..

Bukol pisze:
Reasumując: popieram formę podatku, odgórnie ustalony wzór który (teoretycznie) uniemożliwia oszustwa i nadużycie (to chyba najbardziej boli kilku zagorzałych forumowiczy), jest jasny i czytelny. Nie

Popierac to mozna cos, co ma szanse stac sie uzyteczne. W innym przypadku szkoda pary z pluc.
Od 15 lat nic nie robimy, tylko popieramy, wymyslamy, zyczymy sobie, proponujemy, zastanawiamy sie etc. Moze czas zaczac cos REALNIE robic? Oczywiscie to jest apel do tych palantow z Sejmu, i tych z rzadu.. ale my (=forumowicze) ze swojej strony tez mozemy cos zrobic - ba, Ty nawet to robisz: nie kupowac byle czego, byle tanio. Nie kupowac od zlodziei. Reszta przyjdzie sama, niestety innej drogi nie ma. Niestety - bo w tym czasie znajda sie tacy, ktorzy beda ciagnac zlom, beda krasc, i beda handlowac tym co zlodziej im przyniesie.. ale na to my jako forumowicze wplywu nie mamy.

Bukol pisze:
Mam nadzieję, że ktoś pójdzie po rozum do głowy i zostawi nam opcję sprowadzenia bez opłat auta zabytkowego. Ale ZABYTKOWEGO, a nie pseudo zabytka. I w zamian za ulgę, będzie zobowiązany do dbania o należyty stan techniczny i oryginalność. A na to też trzeba mieć pieniądze!

Dla mnie wystarczy, jak taki zabytek bedzie zadbanym, sprawnym technicznie w126. Nic nowszego mnie nie interesuje [hehe]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus senior

Bukol czy naprawde wierzysz w to że auta z zachody wymagają mniejszych nakładów niż nowe krajowe zamiast których można kupić kilka aut używanych które samego paliwa palą kikla razy więcej . Nie obiło ci się o uszy kiedyś globalizm?To że w Polsce nie ma wielu producentów samochodów jest tylko i wyłącznie winą urzędników którzy potrafją jedynie nakładać nowe podatki marnotrawiąc zamiast inwestować.[/list]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Bym zapomniał: istotnym argumentam Samsunga jest ochrona rodzimego rynku. I tu zgadzam się w 100%. Rodzimy rynek to nie to samo co rodzime marki (tych nie mamy). To cała rzesza importerów z pracownikami, dealerów, serwisantów, poddostawców, monterów alarmów, budowlańców stawiających salony i serwisy, sprzątaczki, dostawcy dywaników itp. To firmy leasingowe, banki i inne instytucje finansowe, ubezpieczyciele. Także niezależne warsztaty, do których trafiają auta po gwarancji. I mimo, że wiele z tych firm reprezentuje zagraniczny kapitał, to mają polskich pracowników, są zarejestrowane w Polsce i odprowadzają podatki.

A łopatologicznie: Polak budzi się rano w swoim szwedzkim łóżku, myje zęby amerykańską pastą, wyjmuje niemieckie piwo z włoskiej lodówki, włącza koreański telewizor i zastanawia się "dlaczego do jasnej cholery jestem bezrobotny?". Zmierzam do tego, że jeżeli wszystko będziemy kupować za granicą (auta z Niemiec, meble z Holandii itp) to z czego mamy żyć w Polsce?

Dziękuję za te zdroworozsądkowe słowa!

Wraca we mnie wiara w Polskie społeczeństwo i w przyszłość naszego Państwa.

A jak już jestem „przy głosie” – to wtrącę jeszcze jedno słowo o związkach tego problemu z finansami Państwa i bilansem obrotów bieżących.

Czy ktoś (z drogich forumowiczów) może sprawdzał czy w statystkach handlu zagranicznego ujęto zakup przez naszych rodaków 500.000 używanych samochodów za granica, co licząc 2.000 EUR za sztukę daje 10.000.000.000 EUR (10 mld EUR obrotu niesklasyfikowanego) !

Czytaj wypływu pieniądza za granicę i tam nakręcającego koniunkturę !!!

Proszę to porównać z kwotą uzyskaną ze sprzedaży Banku PKO BP, – która to sprzedaż uratowała tegoroczny budżet państwa.

Czy rozumiecie teraz skalę problemu i jego wpływ na gospodarkę?

To po prostu uderzy w każdego z was boleśniej niż myślicie i wcześniej niż myślicie.

To tyle – S1 :)

p/s
Po namyśle stwierdziłem, że do ostatniej wypowiedzi (w odniesieniu do mojego posta) uczestnika forum „JareG” – nie będę się odnosił – powód wydaje mi się aż nadto oczywisty i niewymagający z mojej strony uzasadnienia!

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 8:10 pm przez Samsung1, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Samsung1 pisze:

Czy ktoś (z drogich forumowiczów) może sprawdzał czy w statystkach handlu zagranicznego ujęto zakup przez naszych rodaków 500.000 używanych samochodów za granica, co licząc 2.000 EUR za sztukę daje 10.000.000.000 EUR (10 mld EUR obrotu niesklasyfikowanego) !

Czytaj wypływu pieniądza za granicę i tam nakręcającego koniunkturę !!!

No popatrz, a to źli ludzie, wyprodukowali samochody, a my nie...

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 8:09 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

Jeżeli wy ochroną nazywacie izolację [zlosnik] to prowadzi ty;lko do psucia rynku słabnie konkuręcja salnony potrzebują mniej wysiłku do waliki o klijęta a prędzej czy później idee globalizacji zostaną zrealizowane i będziemy mówić o gospodrce światowej w której Polska będzie miała marginalne znaczenie przez takie działania a moi wnukowie będą sobie mogli pozwolić jedynie na zakup i restauracje fiata pandy z 2005r z wersji limotowanej o nowym wzorze kołpaków :cry:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:

Bukol... przeciez te wszystkie wymienione przez Ciebie podmioty moga (=albo moglby*) robic to co robia i dla aut starszych..?

Bukol pisze:

Odwracasz przyjacielu kota ogonem... nie wiem jak inni, ale powiem Ci jak ja zyje: otoz, kupuje chleb upieczony w polskiej piekarni. Mleko, mieso i inne takie od polskiego rolnika - i to bez posrednikow. Ciuchy - lubie np. swetry recznie robione, w PL. Spodnie - chodze wlasciwie tylko w moro, albo w czyms takim.. czesto polskiego wzoru. Prad z gniazdku mam z polskiej (?) elektrowni, wode z kranu z polskiego (gdyby nie drzewa, to widzialbym je) ujecia, powietrze tez jest polskie.. paliwo do aut tez tankuje na polskich (?) stacjach (wlasciwie tylko na Shellu i Neste). Piwo lubie marki Tyskie, Specjal z Elblaga, Zywiec.. ogolnie polskie (?). TV polskich to juz chyba nie ma, mam Sony; reszta sprzetu z racji niewystepowania rodzimej produkcji to tez Pioneer, Sony itp. Komputery zlozylem sobie sam, wiec mozna uznac ze sa polskie [hehe] Odkad Misiek uswiadomil mnie, ze np. Wedel juz nie jest polski, mniej chetnie kupuje Ptasie Mleczko, chociaz serce mnie boli [zlosnik].. ale lubie Jezyki, jeszcze sa polskiego producenta [usmiech]
Itd.
Popieram wiec polska gospodarke, czy nie..? [hehe]

* ja np. chetnie bym widzial leasing dla jakiegos ladnego w126, oczywiscie zadbanego, sprawnego i mimo uplywu 20 lat wartego wiecej niz jakis pierdoped z 1.4 na (plastykowym) pokladzie

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie w całej tej dyskusji zapominamy o sednie sprawy! tu nie chodzi o to ze ktos chce sprowadzac złom!-jak by nie było opłat (najmniej liczac 1500zł to moze ktos kupił by lepsze auto co? a tak kazdy majac ograniczone fundusze kupije tansze auto bo jeszcze opłaty.....Mnie osobiscie boli ze ze jestem obywatelem UE ktory płaci akcyze!.Powinno byc tak ze kupuje i rejestruje i koniec! opłata -prosze bardzo za utylizacje w przszłosci 1500-czy 2000-ale na ten cel czyli ochrone srodowiska a nie dziury w kasie!.Poza tym ta ustawa wcale nie jest nastawiona na ekologie bo juz sa ustawione widełki rocznikowe -mam MB 91 rok i powinien miec euro 0 a ma euro2 i co uzna mi to ktos???????? nie bo tu chodzi o rok! to samo jest z autem z roku 99 niby powinien miec Euro 2 a ma juz Euro 3 itp itd. .Jednym słowem to ja bym wprowadził bardzo solidne przeglady techniczne i tyle jakas iopłate za recykling -poł roku i iceny by sie tak ustabilizowały ze nic by nie trzeba robic.Poza tym wecie tak na chłopski rozum jak by sprowadzic Maybacha to opłaty wynosiły by 5500.Natomiast za 300 d z 91 r 12000 czy to ma sens?

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Bukol pisze:

Nikt przecież nie przenosi na złość produkcji gdzie indziej. Przenosi się tam gdzie jest bardziej opłacalnie lub prościej prowadzi interesy. W Polsce nie ma warunków do boomu gospodarczego i dobrze o tym wiesz. Poza wyjątkami potwierdzającymi regułę, średni i duzy biznes kręci się w Polsce pieniędzmi zagranicznymi.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kolego Sasmsung! Czytając Twoje posty można odnieść wrażenie że jesteś człowiekiem mądrym i oprócz podstawówki odwiedzałes jeszcze kilka innych Alma Mater, pisałes coś o synu - studencie, więc i wiek masz chyba stosowny... Dziwi mnie więc bardzo w Twoim wykonaniu to, co zarzucałes kilku innym kolegom - niezrozumienie całego tematu. Czy ty naprawdę wierzysz w to co piszesz? w te wszystkie frazesy o pięknej przyszłości, rozwoju, kwitnącej gospodarce itd? Uważasz że następny haracz poprawi sytuację a środki uzyskane w ten sposób zasilą jakiś szczytny cel? Może w Krakowie (piękne miasto!) bo w całej reszcie kraju priwislieńskiego z całą pewnością NIE! Pieniążki albo zasilą konta półprywatnych spóleczek i synekurek panów od żłoba, albo utoną w dziurze budżetowej powiększanej przez rodzimych geniuszy od gospodarki, taki będzie rezultat i taki jest cel tej daniny i nie mówcie mi koledzy że przejedzą je bezrobotni i ludzie na innych zasiłkach - bo nie zobaczą z tego ani grosika. Zreszta nędza jest wynikiem działania państwa, więc gdyby miało to nakarmić jakiegoś głodnego, to zgadzam się na ten podatek!
Piszesz również Samsungu o ochronie rodzimej gospodarki - przykro mi kolego ale czas na okulary, Ty gdzieś dostrzegasz jakiś polski przemysł? no bez jaj - są tylko fabryki wybudowane na polskiej ziemi i zatrudniajace polskich wyrobników, najczęściej na zasadach znanych nam z "Faraona".
Rację w tym przypadku ma TrickyKid, więcej korzyści tej pseudo gospodarce przyniesie powstawanie nowych warsztatów i zwiększone zapotrzebowanie na paliwo niż ten cały śmieszny podatek.Następna sprawa: ukrócenie machlojek przy podatkach i rejestracji.
Czy naprawdę uważasz że obciązeniami finansowymi powstrzymasz falę cwaniactwa? Żartujesz chyba kolego [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]. Pamiętaj że rozmawiamy o narodzie - chyba najlepszych cwaniaków na tej półkuli, wspaniale wyszkolonych przez lata zaborów, okupacji, PRL i ostatnich lat radosnej twórczości takich samych cwaniaków - tylko z większymi możliwościami.
Będzie ogromny podatek za pojemność silnika - to zmienimy silnik na mniejszy, przyładują podatek za moc - to załozymy łańcuch i pedały itd. itp. i wcale się nie dziwię bo niby jakie ja mam mieć obowiązki wobec państwa, skoro państwo ma mnie w d....? Państwo nie potrafi zapewnić mi ochrony zdrowia, bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego, nie mam pewności co do wypracowywanej przeze mnie emerytury - i ja mam martwić się o tego wyzyskiwacza którego jedynym celem jest łupienie mojej skóry i marnotrawienie tego wszystkiego? Wolne żarty mój Smsungu, wolne żarty.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nareszcie głos rozsadku! A wogole to co mnie obchodzi ze samochody dewu i fiata sie nie sprzedaja? Niech Sprzedadza Zeran Mercedesowi a zapewniam ze bede wspieral krajowa produkcje z Zerania! [zlosnik]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:

jakby nie liczyć to wychodzi 1mld EUR [zlosnik]

Samsung1 pisze:

Proszę to porównać z kwotą uzyskaną ze sprzedaży Banku PKO BP, – która to sprzedaż uratowała tegoroczny budżet państwa.

jakby nie sprzedawali (czytaj oddawali) wszystkiego za darmo to nie musieliby teraz nas dręczyć wszelkimi kretyńskimi podatkami.....

..... proponuję jeszcze podatek od ilości wdychanego i wydychanego powietrza przez człowieka.....zależne a jakże np. od
pojemności płuc [zlosnik] większe płuca, więcej CO2 wydychasz

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
(..) państwa, więc gdyby miało to nakarmić jakiegoś głodnego, to zgadzam się na ten podatek!

[ok]

Stawros pisze:
(...) jakiś polski przemysł? no bez jaj - są tylko fabryki wybudowane na polskiej ziemi i zatrudniajace polskich wyrobników, najczęściej na zasadach znanych nam z "Faraona".

No Stawros.. mam Cie: jakie fabryki? [zlosnik]
Ostatnio wszystko idzie na poludnie od nas, a w PL stawia sie glownie hipermarkety..

Stawros pisze:
Będzie ogromny podatek za pojemność silnika - to zmienimy silnik na mniejszy, przyładują podatek za moc - to załozymy

Wlasnie wpadlem na taka mysl:
Skoro bedzie ten smieszny podatek od pojemnosci przy pierwszej rejestracji, to moznaby (logicznie rzecz biorac) zrobic tak:
1. Sprowadzamy auto bez silnika, albo i z silnikiem - ale jakos osobno, oczywiscie na papierze osobno [hehe]
2. Kupujemy papier na silnik o pojemnosci 1999 cm
3. Robimy przeglad zerowy, oczywiscie na papierze.. chyba kazdy wie, ze tak mozna zrobic? [hehe]
4. Idziemy zarejestrowac, placimy za mala pojemnosc (trudno, cos zaplacic trzeba.. na razie nic mi do lepetyny nie przyszlo - ale na pewno cos da sie wymyslec i na te okolicznosc [hehe])
5. Za tydzien kupujemy papier* na silnik V8, najlepiej o jak nanizszej pojemnosci - tak na wszelki wypadek, idziemy do urzedu dokonac zmiany w papierach, i juz - problem z glowy.
Poniewaz podatek bedzie zdzierany przy pierwszej rejestracji, a zmiana silnika jest wlasiciwie bezplatna, to mamy iles kasiorki na czysto

* a wiecie jak wyglada taki smieszny papier..? To moze byc umowa na sam blok silnika, i moze byc lewa.. i tak tego nikt nie sprawdzi; silnik oczywiscie wyremontowalismy

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
. Dziwi mnie więc bardzo w Twoim wykonaniu to, co zarzucałeś kilku innym kolegom - niezrozumienie całego tematu..

Twój post świadczy właśnie o tym, że Ty też nie rozumiesz tematu

Ale po kolei:

Stawros pisze:
. Czy ty naprawdę wierzysz w to co piszesz? w te wszystkie frazesy o pięknej przyszłości, rozwoju, kwitnącej gospodarce itd?.

Oczywiście wierzę, ponieważ nie wszyscy myślą negatywnie jak np. Ty

Stawros pisze:
Piszesz również Samsungu o ochronie rodzimej gospodarki - przykro mi kolego ale czas na okulary, Ty gdzieś dostrzegasz jakiś polski przemysł? no bez jaj - są tylko fabryki wybudowane na polskiej ziemi i zatrudniajace polskich wyrobników, najczęściej na zasadach znanych nam z "Faraona".
Rację w tym przypadku ma TrickyKid, więcej korzyści tej pseudo gospodarce przyniesie powstawanie nowych warsztatów i zwiększone zapotrzebowanie na paliwo niż ten cały śmieszny podatek..

Niestety jest inaczej – przytoczę tu wypowiedź Bukola:

Bukol pisze:
Rodzimy rynek to nie to samo co rodzime marki (tych nie mamy). To cała rzesza importerów z pracownikami, dealerów, serwisantów, poddostawców, monterów alarmów, budowlańców stawiających salony i serwisy, sprzątaczki, dostawcy dywaników itp. To firmy leasingowe, banki i inne instytucje finansowe, ubezpieczyciele. Także niezależne warsztaty, do których trafiają auta po gwarancji. I mimo, że wiele z tych firm reprezentuje zagraniczny kapitał, to mają polskich pracowników, są zarejestrowane w Polsce i odprowadzają podatki.

A dalej:

Stawros pisze:

Rację w tym przypadku ma TrickyKid, więcej korzyści tej pseudo gospodarce przyniesie powstawanie nowych warsztatów i zwiększone zapotrzebowanie na paliwo niż ten cały śmieszny podatek..

Niestety nie! - najważniejsze jest to, co wam koledzy umknęło – tu nie chodzi o wpływ z tego podatku tylko o zahamowanie poprzez wprowadzenie tego podatku całego tego szkodliwego zjawiska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak, więc Ty Stawrosie i TrickyKid – nie macie racji.

Z całym szacunkiem Kolego Stawros – spróbuj dostrzec to, co próbowałem wyżej wykazać – wierz mi taka jest rzeczywistość po prostu.

Pozdrawiam – S1 :)

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00