MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 3:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wrobel pisze:
Zdecydowanie polecam wewnetrzną blokade skrzyni. Przy automacie nawet odcholowanie nie wchodzi w rachube, a jak ktoś przyjeżdza z lawetą to juz można tylko pomachać [zlosnik] Wg mnie jest to najlepsze zabezpieczenie na przypadkowego amatora lub amatorskiego złodzieja. Dobrze zamontowana (z brakiem dostępu od spodu) jest prawie nieruszalna. Dla potwierdzenia: u mnie nie przeszli, u mojego sąsiada W124 4 razy niszczyli zamki i stawali na blokadzie, u mojego kumpla odpalili juz nawet silnik i na tym zakończyli. Elektroniczne zabezpieczenia mogą być przydatne tylko w funkcjach straszaków :roll: lub ozdobnych- mrugająca dioda ;)

W moim 124 200TE też nie przeszli blokady skrzyni. To był fabryczny element widniejący na fakturze zakupu. Na tunelu od strony kierowcy był wciskany zamek, skrzynię ustawiało się na wstecznym i wciskało guzior (2 sekundy). Jednocześnie odcięty był zapłon. Przed uruchomieniem należało przekręcić kluczyk i jazda. Patent przetrwał (z tego co mi wiadomo od poprzedników) 3 próby kradzieży.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jak mi sie spalil przekaznik do swiec zarowych, to zrobilem sobie "reczne grzanie" z przelacznikiem 25A, i ten przelacznik schowalem.
i to traktuje jako antyzlodziejska blokade, ale odpukac, mojego sztrucla nikt nie chcial do tej pory ukrasc, a walsciwie raz - ale akurat mialem wymontowany rozrusznik, bo wymienialem tulejki etc.
straty - zamek rozj..bany. szyby nie ruszyli, za co im niniejszym dziekuje.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

szable pisze:
straty - zamek rozj..bany. szyby nie ruszyli, za co im niniejszym dziekuje.

Zaj....iście szlachetni goście.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

Bukol pisze:
Patent przetrwał (z tego co mi wiadomo od poprzedników) 3 próby kradzieży.

Na marginesie: w fajnym kraju żyjemy... :-(

Pozdrawiam!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

patenty patentami i w ogole zabezpieczen jest pelno, i wszystkie lepsze lub gorsze ale prawda jest jedna jesli ktos chce koniecznie zwinac jakas furke to i tak ja zwinie, nie odjedzie to zapakuje dzwigiem na lawete, wiec trzeba sie z tym liczyc,

pamietam jak w Vectrze "zawiesil" mi sie Immobiliser na tzw "pestke" i nie moglem odpalic auta, nie jestem "fachowcem" od tego typu sytuacji ale zlokalizowalem i rozbroilem drania w ciagu doslownie minuty, i potem sobie pomyslalem ze skoro ja laik kompletny zrobilem to w minute to "fachowiec" robi to chyba szybciej, i od tej pory nie mam zadnego immobilisera seryjnego, przeciez nie przyznam sie, ze aby odpalic auto musze popukac dwa razy w lewy blotnik i potem zastosowac kombinacje ruchowa" migacz lewy, nadmuch na szybe o predkosci I, dwa nacisniecia sprzegla.... ooooooooppps [totalszok] [nnn] [clown]

W 123 230 1977 M102
(Von Konstruktion bis Kundendienst
- höchste quälitat aus Prinzip)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeden z moich kucharzy kupil sobie dopiero co maluszka od jakiegos dziadka, ktory to dziadek zastosowal w swym aucie niezwykle ciekawe rozwiazanie antykradziezowe.
Z lewej strony pod kierownica, zaraz nad samym nadkolem, umiejscowiona jest malutka rynienka mniej wiecej 5 cm dlugosci i 2 cm szerokosci, na ta rynienke kladzie sie magnes w ksztalcie walca, ktory spelnia funkcje przewodnika pomiedzy wspomniana rynienka i blacha podlogi bagaznika pod ktora sie owa rynienka znajduje.
Ponoc to dziala, choc po pierwszych testach razem z moim pracownikiem nic nie dzialalo, ale poprzedni wlasciciel najwyrazniej korzystal z tego ustrojstwa, nawet sporzadzil shcemat tegoz urzadzenia zajmujacy cala ogromna kartke formatu A4,

W kwestii zabezpieczenia auta przypomnialo mi sie chyba Alternatywy 4, kiedy to jeden wlasciciel malucha obwiazywal swoje auto lancuchami, zamykla je na klodki i zostawial w srodku psa, a drugi wyciagal bezpieczniki, hmmm moze to jest rozwiazanie [oczko] [zlosnik]

Wooks

W 123 240TD 1984

W 123 230 1977 M102

(Von Konstruktion bis Kundendienst

- höchste quälitat aus Prinzip)

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
PK2 pisze:
Na marginesie: w fajnym kraju żyjemy... :-(

Albo raczej na marginesie... Europy [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A może jak za komuny; łańcuchy na koła i dżwi, zdejmowana kierownica [gdzieś widziałem na filmie], a tak poważnie; alarm na giełdzie -najtańszy- 120 PLN plus wyjec i okablowanie-groszowe sprawy. Instalacja samemu w miejscach sobie wiadomych. dodatkowo ukryty przełącznik do przekażnika rozrusznika. A ztym odcinaniem paliwa to można przecie odpow. ważne że daleko nie odjadą i zostawią pszczółeczkę

Ex W123 200D

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Panowie mam prośbe nosze się z zamiarem zakupu dlatego też analizuje sprawę zabezpieczeń. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły na zabezpieczenie 300D przed wpadnięciem w niepowołane ręce to poproszę o przesłanie interesujących materiałów na maila. bartoszzmuda@wp.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Moj dobry kolega kupil zonie W124 200D. Najpierw autko ubezpieczyl - AC. Potem troche przerobil zamki tzn. w przednich drzwiach ten element klamki (tzw. dupke) w ktorym jest wkladka zamka na kluczyk zastapil dupka [zlosnik] z tylnej klamki, ktora to takiego otworu na kluczyk nie posiada. Wiec autko jest bez zamkow. Zalozyl sobie alarm + centralny i autko otwiera sie z pilota. Jedyna wkladka jaka w tym aucie jest to wkladka zamka bagaznika. Wiadomo, ze glowa muru nie przebijesz tak samo w MB glowa baku nie przebijesz wiec nie ma opcji wejscia przez bagaznik do srodka (co innego w moim kombi :(). Jakby system sie wysypal i nie bylo mozliwosci wejscia do auta to gdzies tam (niewazne gdzie) jest para zamaskowanych przewodow ktorych zwarcie powoduje otwarcie autka bez pilota. Sposob bardzo prosty ale nieglupi. Szczerze polecam.
Dodatkowo zastapil stacyjke oryginalna stacyjka od W201 2.0D do ktorej to nie ma tzw. łamaka. Jedyny problem w tym, ze dziewczynka ma 2 kluczyki w miejsce 1-go przy breloczku.

Wiadomo, ze szmotruch czyli zlodziej niskiej (i nie tylko) kategorii [zlosnik] zacznie temat otwierania cudzego autka od zamkow (z szyba to juz troche wiecej zachodu i ryzyko wpadki wieksze). Jak fizycznie nie ma zamkow to czym oprocz mlota otworzycie to auto?

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie, wg mnie najprosciej podejsc do rzeczy od drugiej strony:
( w koncu wszyscy znamy się lepiej lub gorzej na autach i tym dlaczego jeżdza)
- zidentyfikowac rzeczy ktore sa niezbedne do tego aby auto odjechalo (sądzę, że po żadne z naszych aut nikt z lawetą nie przyjdzie, bo choc dla nas perełki, to rynek postrzega to troszkę inaczej ;-) )
- nastepnie wymyslic cos co powoduje ze przestaja dzialac
- nastepnie posiedziec i pomyslec jak ty ukradlbys swoje auto, jesli Ci sie uda, to wymysliles kiepski patent i wróć do pt. 2 [oczko]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Ostatnio zmieniony czw sty 13, 2005 10:05 pm przez and6412, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wątek ma już ze dwa lata, ale niewiele się w tej materii zmieniło. A jak juz lecimy w punktach to:

1. Po auto o okreslonej wartości przychodzi złodziej o określonych umiejętnościach, więc w miarę spokojnie śpi ten, kto skomplikowaniem i czasochłonnością zastosowanych patentów wyprzedza złoczyńcę. Nawet jeśli technicznie by podołał zadaniu, to cała zabawa staje się nieopłacalna, bo w tym samym czasie i z tym samym ryzykiem, można wyjąć lepsze i droższe auto.

2. Mimo, że auto to zabawka cenna, a jej utrata potrafi zrujnować człowieka finansowo na czas jakiś, to nie można też dać się zwariować. Patenty wymagające każdorazowego przykręcania śrub, wnoszenia przewodów do teatru albo klękania nie tylko w kościele ale i na parkingu po mszy są przegięciem w drugą stronę.

Ja w tym czasie zdecydowałem się na Niedźwiedzia & mały prztyczek - elektryczek w upiornie niedostępnym miejscu.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

DruidusMaximus pisze:
Podobno niektórzy instalują w słupkach instalacje z gazem paraliżującym [zlosnik]

Bardzo dobre. Dodatkowo moglo by sikac jeszcze jakims ,,przyjemnym" i trwalym zapaszkiem

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie bede tu instruował ,bo nie wiadomo kto to czyta -ale sa sposoby zebty wiekszosc aut otwozyc bezinwazyjnie -wiecej sa nawet do tego ksiazki :evil: .Tak ze zeby auto zabezpieczyc na 99% to mozna by-zamki won z drzwi,folia na szyby i zabezpieczenie zamkow w drzwiach przed włamem od wewnatrz (ciegna) słynne metody amerykanskie na drut wsuwanu pod szybe w drzwiach-wtedy szanse rosna i oczywiscie rozne odciecia wszystkiego-wtedy utrata auta w jakims miejscu dosc zaludninym -parking ,ulica gdzie nie ma mozliwosci odcholowania maleje prawie do zera........

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja za najlepsza metode uwazam GPS i tego się bede trzymał w mojej W123C mysle tez o jego zalozeniu. W kazdym aucie montuje sie go gdzie indziej a i potencjalny zlodziej zanim go odlaczy to musi chwile miec. jesli reakcja jest szybka to w 100 % odnajduje sie auto. A moj znajomy nie miał alekolesie mieli w dziupli inne z GPS i tak udało sie odnalezc jego auto tez moim zdaniem GPS rulezzz choc jedynym mankamentem jest cena.

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00