MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 4:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: 4 MATIC
kombatant
Awatar użytkownika

Temat 4 matic juz był kilkakrotnie.... a wiec do rzeczy -Widziałem do sprzedania chyba 88r 124 300D 4 matic....Stało to na lawecie,stan ładnyc3ena jakies 12 tys ale chyba jeszcze opłaty ale nawet nie pytałem.Co mnie zaciekawiło to wreszcie zagladnołem troche pod spod...widok zwala troche z nog własciciela ''normalnego'' 124 [zlosnik],najbardziej kosmiczne sa sprezyny zawieszenia i miska olejowa..Ta ostania to jakas płaska i strasznie wielka ...po prostu kosmos...,inny tez jest stabilizator zaieszenia... itp.Ogolnie moim zdaniem to auto było niezła mina bo juz wstepnie silnik był cały wilgotny od oleju i to sporo..Do tego miał juz wymienione na swieze amory tylnie-nowki jeszcze czarne...a NIVo było czyli nasi tam byli [usmiech].Ale do rzeczy tak z ciekawosci czy z technicznego punktu widzenia jesli by wymienił takie rzeczy jak.Skrzynie biegow,miske olejowa i zawieszenie przod to było by wszystko????? dało by sie go przerobic na normalne auto? czy zakres zmian konstrkcyjnych jest wiekszy od skrzyni miski i zawieszenia przod..Uwazam ze zawieszenie tył jest takie samo jak w pozostałych 124.Mam racje?Pytam bo moze kiedys sie trafi ładne 124 4 matic z uwalonym napedem za jakies dobre pieniadze i moze warto nabyc? wywalic wszystko co zwiazane z 4x4 i auto ok? Co wy na to? idzie jakos sprawdzic stopien zmian normalnego w stosunku do 4 matic?

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

czy to to autko???
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11071 ... 310018.jpg

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Alez skad ! pisałem chyba ze to 300D... auto widziałem w Gliwicach na giełdzie.... na lawecie-wizualnie bardzo ładne 1 seria ,jasna tapicerka,el szyby ,webasto,proste ładne-ale motor mokry i amory nivo 'zrobione' czyli juz co sie autko sypie-a jak napedy sa juz nie teges to auto kaput-bo koszt czesci kosmos dlatego pytam czy takie auto mozna zrobic zeby to zyło....

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł: Re: 4 MATIC
Klubowicz

MERCEDES 4 EVER pisze:
Ale do rzeczy tak z ciekawosci czy z technicznego punktu widzenia jesli by wymienił takie rzeczy jak.Skrzynie biegow,miske olejowa i zawieszenie przod to było by wszystko????? dało by sie go przerobic na normalne auto?

Pewnie by sie dalo, ale pewnie wyjdzie sporo drozej od tego bez przerabiania [zlosnik] Co do zmian to moze byc jeszcze sporo mniejszych elementow.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Co do wielu elementow to tez tak mysle ze tak jest ale własnie mnie ciekawi czy to tylko skrzynia i przod zawiecha jest inna czy praktycznie całe auto....

MB 308 automatic

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jak kolega ma za mało własnych problemów, to mogę parę moich odstąpić [zlosnik]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Che And widze ze Ci dopisuje chumor [zlosnik] A jakiez Ty masz problemy z swoja gwiazda??? Mowie Ci kup sobie 4-matic,na Krakow jak znalazł albo jakis wypad do zakopca nie ma to jak 4x4 [zlosnik] .A jak kupisz 4 matic to dopiero wtedy mozesz miec problemy.......

MB 308 automatic

Tytuł:
swój chłop

Stanowczo odradzam 4-matic tam wszystko jest inne (prawie) jak sie popsuje ! braknie kasy na naprawe !!

vin-WBD2100161B476884
http://www.youtube.com/watch?v=NNi2tJ7H7FM
http://www.youtube.com/watch?v=ui5K4TrSGMI

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Che And widze ze Ci dopisuje chumor [zlosnik] A jakiez Ty masz problemy z swoja gwiazda??? Mowie Ci kup sobie 4-matic,na Krakow jak znalazł albo jakis wypad do zakopca nie ma to jak 4x4 [zlosnik] .A jak kupisz 4 matic to dopiero wtedy mozesz miec problemy.......

Nie patrz tak wąsko - czy poza MB and Ci nie może czegoś podrzucić? [zlosnik]

IMO 4Matic ma też inaczej ukształtowane niekóre elementy konstrukcyjne. Powinno się dać zamonotować "normalny" zawias, ale bez oględzin w asyście mechanika, to bym się nawet nie zabierał za wyliczanie kosztów [hehe]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wiecie co mi to jeszcze przyszedł do głowy taki pomysł zeby takie auto opchnac bez nowienia ze to 4-matic... powaga-tam prawie nic nie widac! tych połosiek do przodu to z gory prawie nie widac i tak poza tym to nie idzie poznac tak od gory jak sie ktos nie zna!Jak by zdjac emblemat z tyłu to normalne auto sie robi.Co do przerobek to mi sie wydaje ze tam blok silnika jest chyba taki sam-na pewno miska i skrzynia sa inne nie wiem czy wachacze sa takie same ale na oko sa podobne.wydaje mi sie ze jak by buda była ładna to mzona by takiego łyknac pod warunkiem ze bedzie jakis tani dawca [szalone] .Ten był ladny i miał wszystko poza klima-webasto i takie tam-tylko nivo było juz EX :evil: Ale mowie wam Widok miski olejowej jest super [zlosnik] wielka jakas płaska i połoski z boku..... Krzys 124 miałes do czynienia z 4 matic?????

MB 308 automatic

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Wiecie co mi to jeszcze przyszedł do głowy taki pomysł zeby takie auto opchnac bez nowienia ze to 4-matic...

To w końcu oglądałeś to auto, sprzedajesz je, czy kupujesz i sam siebie chcesz przekonać? [hehe] Fantazja Ci się rozpędza, a jaka jest tego przyczyna?

Ujmując rzecz delikatnie, taka sprzedaż byłaby niezbyt nieuczciwa. Poza tym, większość ludzi zabiera ze sobą na takie zakupy kogoś kto mniej lub bardziej się zna.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

nie! ani go nie sprzedawałem ani nie kupowałem...Ale ani ten co sprzedawał ani potencjalni kupcy nie wiedzieli o co chodzi !!!!! Sprzedajacy odpowoadał tylko ''chyba ,nie wiem,no tak" a ogladacze chcieli wiedziec czy ma stały naped czy rozdzielany czy jak.Moj pomysł ze zdjeciem plakietki mogłby wypalic.... Ci co ogladali to jak by nie wiedzieli ze ma 4x4 to by łykneli a 124 jak jest ładne to mało kto sprawdza pozadnie bo to auto proste i znane sa jego wady i zalety od lat..A temat załozyłem bo jestem ciekawy roznic 4 matic vs normalny to wszystko .A szczerze mowiac to sam wiem tyle o $ matic ze jest drogi w naprawie i to wszystko :oops: jak by mnie ktos pytał czy to ma jakis stały rozdział napedu czy dołacza sie jakos czy cos to jestem zielony......

MB 308 automatic

Tytuł:
swój chłop

Nie nie mialem do czynienia z 4-matic , tyle ze znajomi mieli takowego i choc nie znam dokladnie co sie popsuło i jakie mieli kłopoty i w czym lezał problem , to jednak wiem tylko ze nie chca słyszec juz teraz o takowym , choć przez rok czasu byli nim zachwyceni , to jednak potem tyle kasy z nich wyciagnoł zeby go mozna było sprzedać ze prawie drugiego by podobnego kupili ! (tak twierdzili ) co jednak w wiekszosci przypadków potwierdą mechanicy co maja do czynienia z tym egzemplazem, sam sie nad nim zastanawialem kiedys , zanim jeszcze mialem 190 tkę a kupiłem 123 300E , jak znajomy mechanior co robi mesie usłyszła 4-matic zrobił mi wykład prawie 40 minutowy przemawiajacy na nie!! co do kupna tego modelu , juz predzej Audi Quatro jak ktos chce mieć na 4 naped !Tak wiec ja puki co nie chce miec bomby która w kazdym czasie moze wybuchnac w postaci awari a czesci sprowadzac trzeba bedzie na zamówienie i płacic za nia mnustwo , do zwykłego 124 bowiem wszystko znajdziesz w byle stodole [zlosnik]

potem CLK 3200 cm

teraz okular 2001 rok 2.7 cdi

vin-WBD2100161B476884

http://www.youtube.com/watch?v=NNi2tJ7H7FM

http://www.youtube.com/watch?v=ui5K4TrSGMI

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No i tu masz racje [zlosnik] -tylko cel mojego postu był takiCzy jak jest do kupienia jakis uwalony 4matic i jak włzy si nowa skrzynie i zawieche przod to bedzie ok?chodzi mi o to czy czasen tam cała buda nie jest inna!Tak po prostu z ciekawosci... [cool]

MB 308 automatic

Tytuł:
Klubowicz

MERCEDES 4 EVER pisze:
Wiecie co mi to jeszcze przyszedł do głowy taki pomysł zeby takie auto opchnac bez nowienia ze to 4-matic...

Ogladalem jednego 4Matica. Naped na 4 kola nie dzialal co sygnalizowala lampka, a naprawa wg wlasciciela komisu w DE to wyjecie lampki [zlosnik] Co do wrazen z jazdy, byl troche mulowaty jak na 300D, ale poza nie dzialajacych napedem na przod wszystko ok:)

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00