MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 11:20 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

No i stało się...zaliczyłem swój pierwszy wypadek, jeśli można to tak nazwać :oops: Przy prędkości ponad 40km/h wpadłem pod lekkim skosem na 15 centymetrowy, betonowy krawężnik (dośc ostre to ma krawędzie) :cry: Po wstępnych oględzinach nie stwierdziłem poważniejszych uszkodzeń - zderzaki całe, progi też, felgi(alu) i opony wyglądają ok. Wydaje mi się, że auto jeździ tak jak przed zdarzeniem-nie sciaga, nie stuka..no chyba jest ok :roll: Jednak to wszystko wydaje mi się zbyt różowe - w201 chyba nie jest z tytanu..huk przy pokonywaniu tej przeszkody był spory..no gdzieś ta energia musiała sie podziać :-?
Podpowiedzcie proszę-czego można się spodziewać po takim występie? Co przedeszystkim sprawdzić [szalone] Czy możliwe jest, żeby ucierpiała przy tym sama konstrukcja..np kielichy czy mocowanie sprezyn? ...w mojej 190tce blacha nie jest już w najlepszym stanie :(

Pozdrawiam-Marcin

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

na poczatek jedz do zakładu oponiarskiego i wez koło do wywazenia od razu wyjdzie czy jest proste-Jak bedzie proste to raczej nic wiecej nie bedzie....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Nie zaszkodzi też pojechać na geometrię zawieszenia [sprawdzenie / ustawienie]. Ja kiedyś zrobiłem drifta w krawężnik Nissanem, to felga NIC nie przyjęła, nie trzeba było nawet koła wyważać. Ale za to do wymiany było 2/3 tylnego [wielowahaczowego :evil: ] zawieszenia, i całość nadwozia do prostowania na ramie.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
TrickyKid pisze:
Nie zaszkodzi też pojechać na geometrię zawieszenia [sprawdzenie / ustawienie]. Ja kiedyś zrobiłem drifta w krawężnik Nissanem, to felga NIC nie przyjęła, nie trzeba było nawet koła wyważać. Ale za to do wymiany było 2/3 tylnego [wielowahaczowego :evil: ] zawieszenia, i całość nadwozia do prostowania na ramie.

Ja w zeszłym roku dziękowałem, że trafiłem na wysoki krawężnik, bo zatrzymałem się na nim, a nie na znajdującym się tuż za nim słupie betonowym [szalone] Sprawdź koło i zrób ew. geometrię.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

Ehh, to chyba wszystkie kola pojadą na wyważania, bo ja poprostu przeciąłem taką wysepkę między pasami. W zasadzie spotkało mnie szczeście w nieszczęściu, bo na tejże krótkiej wysepce czekał na mnie z lewej strony słup oświetleniowy a z prawej słupek z oznakowaniem :-? No a mnie wyniosło w sam środeczek, pomiędzy te sterczące atrakcje :roll: Ale coś za coś...tam akurat drogowcy postawili ów wysoki krawężnik. Qrcze, no mam nadzieję że ewentualnie skończy się na wymianie jakiegoś wachacza(a jest ich niemało ;) )czy innego ustrojstwa w zawieszeniu. Byle tylko karoseria była cała :cry:

R129 300SL-24V Baujahr 1993

W461 290GD Baujahr 1995

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Marcino pisze:
Ehh, to chyba wszystkie kola pojadą na wyważania, bo ja poprostu przeciąłem taką wysepkę między pasami. W zasadzie spotkało mnie szczeście w nieszczęściu, bo na tejże krótkiej wysepce czekał na mnie z lewej strony słup oświetleniowy a z prawej słupek z oznakowaniem :-? No a mnie wyniosło w sam środeczek, pomiędzy te sterczące atrakcje :roll: Ale coś za coś...tam akurat drogowcy postawili ów wysoki krawężnik. Qrcze, no mam nadzieję że ewentualnie skończy się na wymianie jakiegoś wachacza(a jest ich niemało ;) )czy innego ustrojstwa w zawieszeniu. Byle tylko karoseria była cała :cry:

Zdolna bestia z Ciebie [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00