S600_W140 pisze:
Drugie pytanie, moze abstrakcyjne, ale na prawde strasznie mnie to ciekawi Otoz, przy jakich obrotach i do jakich predkosci rozpedza sie mb (w140, 6litr lub ok) na poszczegolnych biegach (od 1-5) przy piecio stopniowej skrz. automatycznej na kick-downie???
Wszystko zależy od tego jaki motor, jaka skrzynia (ilość przełożen) i jakie przełożenie tylnego mostu.
Np. W 126 5 litrów II seria na 1. do około 80 km/h , a W 126 5,6 litra na 1. do 60 km/h. W obu przypadkach nie wiem jakie było przełożenie tylnego mostu. Także teoria, że im większy motor tym dłuższe przełożenia jest niezupełnie prawdziwa. W 126 II serii przy "L" jest literka "B". Może ktoś wyjaśnić o co chodzi. Może JareG

? Moje domysły są takie, że po prostu nie kręci do końca 1. (oczywiście rusza z 1.) tylko wrzuca 2. tak jak przy normalnej jeździe

.
S600_W140 pisze:
aha i jeszcze jedno. Widzialem pare razy w automatach poza D, R czy P, takze tryb S i L. Co oznacza to S i L?
Bukol pisze:
L - blokuje na drugim biegu, do ruszania na śliskim, pod górę, strome zjazdy itp.
Tu warto dodać, że przy "L" np. w 4-biegowej skrzyni automatycznej 2. zostanie włączona dopiero wtedy jak 1. wykręci się do końca tzn. wtedy kiedy na 1. rozpędzisz się do odpowiedzniej prędkości (obroty będą tak wysokie jak przy włączonym kickdownie). Jest to przydatne (oprócz tego co Bukol napisał) do wyprzedania przy niższych prędkościach, bo skrzynia poprzez kickdown nie zawsze zredukuje nam do takiego biegu jakbyśmy chcieli (tzn. nie wystarczająco nisko - załączy 3. zamiast 2. itd.).
Także czaem nawet w automacie trzeba w czasie jazdy "wpsierać się" wajcha
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Pozdrowienia dla "Automaciarzy"
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
.