MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 11:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam!
Taki problem mi sie urodził, że manometr pokazuje mi zdecydowanie za niskie ciśnienie oleju na ciepłym silniku, a mianowicie 1 a czasami i 0,9 i to nie po jakimś ostrym przegonieniu na trasie, tylko niedługi czas po dojściu do normalnej temperatury podczas jazdy w miescie. Po przerzuceniu na "P" wzrasta nieznacznie do 1,5. Po bardzo lekkim dodaniu gazu błyskawicznie na 3 wskakuje, ale mam to autko od 2 lat i zawsze pokazywalo mi w granicach 1,8 na wolnych obrotach. Jakies 3 tys km temu w sierpniu wymeniłem olej i filtr rzecz jasna (castrol jakiś z górnej pólki mineralny 15W40) i było wszystko ok.Przeboje zaczęły sie niedawno.Dodam że autko ostatnio jest rzadko używane. Czy jest to wina pompy olejowej. Czy od dłuższego stania może coś w niej zastrajkowac?
Aha zapomniałem jeszcze dodać że silnik ciśnienie ma dobre w granicach 15,3 i nie ma żadnych problemów z zapalaniem (-20 st). Pytanie co to może byc? Czy pompa dożywa już swoich ostatnich dni

Pozdrawiam. Mateusz.

Tytuł:
swój chłop

Cóz trzeba jezdzic na dobrym oleju , dobrym nie zawsze znaczy zagramanicznym [zlosnik] , ale tu jak kto woli , z górnej półki oleje czasem są najgorsze , ale to moje prywatne zdanie i nie bede tu rozwijał dlaczego tak uwazam !
Wymien ten olej a sądze ze sie wszystko poprawi , gdyby jednak nie to stawiam na pompe olejową , kiedyś też mialem problem z niskim cisnieniem po rozgrzaniu , spadalo ponizej -1- wymienilem pompe na uzywaną dobrą , i wskoczyło na ponad -2- na wskazniku !
jeszcze pytanie ? nie przybyło Ci oleju (zwiekszył jego stan ?)

vin-WBD2100161B476884
http://www.youtube.com/watch?v=NNi2tJ7H7FM
http://www.youtube.com/watch?v=ui5K4TrSGMI

kombatant
Awatar użytkownika

matrix pisze:
Witam!
Taki problem mi sie urodził, że manometr pokazuje mi zdecydowanie za niskie ciśnienie oleju na ciepłym silniku, a mianowicie 1 a czasami i 0,9 i to nie po jakimś ostrym przegonieniu na trasie, tylko niedługi czas po dojściu do normalnej temperatury podczas jazdy w miescie. Po przerzuceniu na "P" wzrasta nieznacznie do 1,5. Po bardzo lekkim dodaniu gazu błyskawicznie na 3 wskakuje, ale mam to autko od 2 lat i zawsze pokazywalo mi w granicach 1,8 na wolnych obrotach. Jakies 3 tys km temu w sierpniu wymeniłem olej i filtr rzecz jasna (castrol jakiś z górnej pólki mineralny 15W40) i było wszystko ok.Przeboje zaczęły sie niedawno.Dodam że autko ostatnio jest rzadko używane. Czy jest to wina pompy olejowej. Czy od dłuższego stania może coś w niej zastrajkowac?
Aha zapomniałem jeszcze dodać że silnik ciśnienie ma dobre w granicach 15,3 i nie ma żadnych problemów z zapalaniem (-20 st). Pytanie co to może byc? Czy pompa dożywa już swoich ostatnich dni

Pozdrawiam. Mateusz.

Teoretycznie, to takie ciśnienie oleju jest dobre. Jak wskazania spadły nagle, to faktycznie może coś się dziać, ale dopóki to jedyny objaw, to IMO nie ma sensu szaleć.

Gdzie masz ciśnienie "w granicach 15,3"? :roll:

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

krzys124 pisze:
jeszcze pytanie ? nie przybyło Ci oleju (zwiekszył jego stan ?)

no właśnie miałem wrażenie jakby bylo nieco więcej, ale uznałem ze teren nierówny może.A co to ma do rzeczy?

Tytuł:
swój chłop

Moze nic , nie znam konstrukcji silnika jak i sasilania go w paliwo , wiec nie wiem , jak to pisalem nie zwrucilem uwagi na jaki masz model , moze byc tak ze paliwo sie dostało do oleju i rozrzediło go (stracił olej swe wlasciwosci )

potem CLK 3200 cm

teraz okular 2001 rok 2.7 cdi

vin-WBD2100161B476884

http://www.youtube.com/watch?v=NNi2tJ7H7FM

http://www.youtube.com/watch?v=ui5K4TrSGMI

Tytuł:
swój chłop

Dokladnie tak mogło się stać że jeżeli paliwo zmieszało się z olejem ciśnienie nagle spadlo. Mogło się stać n.p wtedy jak silnik zapalił i nie pracował na wszystkich cylindrach.

C126 E56

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00