MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 04, 2025 7:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kozmo1 pisze:
I kolejne pytanie, byc moze zwiazane z tym nawiewem z boku. Pokrętła od regulacji temperatury przy max położeniu (na najwieksze grzanie) "zaskakuja" tak jakby cos sie właczało, na na kółku od regulacji dalej niz napis "MAX" jest namalowany znak "dmuchanie na szybe". Te kółka od regulacji temp miałem ustawione na tym własnie skrajnym połozeniu-moze jak je troch cofne - zeby wyłaczyo sie "cosik tam" po tym tyknieciu to bedzie leciec ciepłe powietrze z tych bocznych nawiewów?

Jak przeczytales moj post, to z niego wynika, ze z bocznych nawiewow leci tylko zimne powietrze!!
O ile dobrze zinterpretowalem ten poganski jenzyk [zlosnik]
W tykniecia przy pozycji min i max najprawdopodobniej odłączają czujniki temperatury!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Kozmo1 pisze:
Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz - czy jest mozliwosc zabezpieczenia sie przed niepozadanym otwarciem tylnych drzwi od wewnatrz?

Jest, w okolicach tylnych zamkow, na profillu drzwi jest dzwogienka, badz dziurka, w ktorej siedzi dzwigienka. Wystarczy ja przestawic w 2 pozycje i nie otworzysz tych drzwi od wewnatrz.

A mi się wydawało, że w II serii W 126 drzwii można zablokować przełącznikiem na tunelu. A tu się okazuje, że on służy tylko do blokowania szyb tylnych...

kit pisze:
Myślę że ten przełącznik to blokada przełączników odsuwania szyb w tylnich dzwiach. Jak posadzimy dziecko z tyłu i włączymy tą blokadę to jesteśmy spokojni że dzieciak sobie szyby nie otworzy i nie zwieje ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

klucha116 pisze:
Jak przeczytales moj post, to z niego wynika, ze z bocznych nawiewow leci tylko zimne powietrze!!
O ile dobrze zinterpretowalem ten poganski jenzyk [zlosnik]

Ja nistety tego jezyka ni jestem w stanie zinterpretować nawet w 1% - nigdy z nim nie miałm kontaktu :( No al skoro ma tamtedy leciec tylko zimne to nie ma problemu [zlosnikz] Tylko troche mnie to dziwi-w 123 z bocznych nawiewów leciało ciepłe/zimne a tu wyboru nie ma, no, ale mozna te wszystkie nawiewy od zimnego pozamykac (i do kratek na srodku i do tych po bokach przesuwki są na srodku :roll: ) i puszczac tylko cieple powietrze na szybe i na nogi... i tymi malutkimi wylotami skirowanymi na boczn szyby w przednich drzwiach.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wiem kiedy bedzie leciec ciepłe powietrze i z tych kratek na srodku i z tych po bokach-wtedy gdy wcisnie sie taki przycisk na ktyrym widnieja 3 strzałki tworzac kształt koła (tak ak na znaku "ruch okrężny"). Ale kumpel mni uswiadomił, ze to oznacza tylko obieg wewnetrzny - czyli z kratek leci to powietrze które jest w kabinie - i tak duzo chłodniejsz niz to które jest ogrzewane w nagrzewnicy. Po paru minutach zrobiło si duszno - brak dostepu swierzego powietrza z zewnatrz. Podobno sta opcja służy do szybszego nagrzewania wnetrza...
Jesli komus jeszcze sie chce odpowiadac na moje pytania to... zaintrygował mnie włącznik (jak domniemywam) od klimatyzacji. Ma 3 połoznia. Standardowo jest w połozeniu srodkowym, ale jak go wcisn w dół (płatek sniegu) to zapala sie strzałka na tym wlaczniku skierowana wlasnie w dół. I analogicznie: jak go wcisne do góry (cos jakby ogrzewanie na szybe-ale troche inaczej to wyglada) swieci strzalka do gory. Czy to jest do klimy i jak z tego korzystać???

P.S. W niedziele bede miał dostep do cyfrówki-porobie fotki i zapodam na forum [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Hej,
obieg wewnętrzny stanowczo nie służy do szybkiego ogrzewania wnętrza. Włączasz go gdy jedziesz np. za AUTOSANEM lub ciężarówą z węglem, które kopcą na potęgę aż łzy Ci lecą. Włączasz go też np. w tunelu, w Polsce ciężko o takie tunele ale jak pojedziesz na wakacje w okolice Alp to bardzo się przydaje.
Włącznik klimy - nie działa, działa klima, lub działa szybkie rozmrażanie przedniej szyby. Pozycja działającej klimy jest jedna.

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

georem pisze:
Włącznik klimy - nie działa, działa klima, lub działa szybkie rozmrażanie przedniej szyby. Pozycja działającej klimy jest jedna.

Acha! A czy to szybkie odmrazanie przedniej szyby moze wspomóc ogrzewanie tylnej? Wiem ze to troche naiwne, ale mam wrazenie, ze w moim aucie ogrzewanie tylnej szyby działa....bardzo słabo :(

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kozmo1 pisze:
Jesli komus jeszcze sie chce odpowiadac na moje pytania to... zaintrygował mnie włącznik (jak domniemywam) od klimatyzacji. Ma 3 połoznia. Standardowo jest w połozeniu srodkowym, ale jak go wcisn w dół (płatek sniegu) to zapala sie strzałka na tym wlaczniku skierowana wlasnie w dół. I analogicznie: jak go wcisne do góry (cos jakby ogrzewanie na szybe-ale troche inaczej to wyglada) swieci strzalka do gory. Czy to jest do klimy i jak z tego korzystać???

P.S. W niedziele bede miał dostep do cyfrówki-porobie fotki i zapodam na forum [zlosnikz]

Przycisk od klimy (w instrukcji strona 22, przycisk oznaczony numerem "11") oznacza w jezyku poganskim:
" 11 Schalter fu*r Klimaangele"
** -"Dauerbetrieb"
*** - "Normaleinstellung"
teraz bez symboli ciag dalszy:
"Mittelstellung = aus
Bei betriebleuchtet je nach Schalterstellung die Kontroll-leuchte oben oder unten im Schalter auf.
Schalter oben ** gedru*kt:
Der Luft wird Feuchtigkeit enzogen, so dass von innen beschlagene Schieben sehr schnell abtrocken.

Schalter unten *** gedru*kt:
Je nach Bedarf wird geheitz oder geku*lt. Die klimaangele schaltet sich nur ein, wenn die eingestellte Innenraumtemperatur u*ber-schritten wird. Als Grundeinstellung wird 22 st.C an beiden temperaturwa*hlra*dern empfohlen.

* - umlaut
** - obrazek ikony gornej (cos jak szyba i dwie pionowe fale)
*** - teraz symbol sniezynki

(uff)
Jak ktos moze przetłumaczyc, to prosze, wyjasni to mam nadzieje pare spraw i zapobiegnie ponownym pytaniom o dzialanie klimy w obu polozeniach guziczka z symbolami **, *** [zlosnik]

"...ciągle gdzieś pracowal, ciągle musiał iść, aż się rozczarował i zaczął pić..." L.J.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

klucha116 pisze:
Przycisk od klimy (w instrukcji strona 22, przycisk oznaczony numerem "11")

Czy taka instrukcja jest gdzies dostepna w formie elektronicznej?

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kozmo1 pisze:
: jak go wcisne do góry (cos jakby ogrzewanie na szybe-ale troche inaczej to wyglada) swieci strzalka do gory. Czy to jest do klimy i jak z tego korzystać???

Przypomina mi to system szybkiego osuszania zaparowanej przedniej szyby. Gdy go wcisnę, nawet przy włączonym ogrzewaniu, natychmiast włącza się klimatyzacja i zimne powietrze wieje na przednią szybę.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kozmo1 pisze:
Czy taka instrukcja jest gdzies dostepna w formie elektronicznej?

Czy jest dostepna w fornie elektronicznej, to nie wiem, ale ja mam oryginalna ksiazeczke. Niemiec dolaczyl ja razem z rachunkami od 1992roku!!

"...ciągle gdzieś pracowal, ciągle musiał iść, aż się rozczarował i zaczął pić..." L.J.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Miałem do SEC'a oryginalną instrukcję, a 5-cio letni pobyt w DE spowodowal znajomość języka, tak więć:
- boczne nawiewy służą do grzania, zarówno dolne jak i górne, z tym, że te górne są do odparowania szyb
- środkowe nawiewy (od wielu lat) wieją tylko na zimno

Cytuj:
Przycisk od klimy (w instrukcji strona 22, przycisk oznaczony numerem "11") oznacza w jezyku poganskim:
" 11 Schalter fu*r Klimaangele"

włącznik klimy
Cytuj:
** -"Dauerbetrieb"

tryb ciągły
Cytuj:
*** - "Normaleinstellung"

tryb normalny
Cytuj:
"Mittelstellung = aus

położenie środkowe = wyłączony
Cytuj:
Bei betriebleuchtet je nach Schalterstellung die Kontroll-leuchte oben oder unten im Schalter auf.

przy włączeniu zapala się kontrolka, zależnie od położenia przycisku
Cytuj:
Schalter oben ** gedru*kt:
Der Luft wird Feuchtigkeit enzogen, so dass von innen beschlagene Schieben sehr schnell abtrocken.

przycisk wciśnięty do góry:
powietrze jest osuszane, tak aby szybciej mogły odparować szyby

Cytuj:
Schalter unten *** gedru*kt:
Je nach Bedarf wird geheitz oder geku*lt. Die klimaangele schaltet sich nur ein, wenn die eingestellte Innenraumtemperatur u*ber-schritten wird. Als Grundeinstellung wird 22 st.C an beiden temperaturwa*hlra*dern empfohlen.

przycisk w dół:
zależnie od potrzeb chłodzi lub grzeje. Klimatyzacja włączy się dopiero wtedy, gdy zaprogramowana temperatura wewnętrzna zostanie przekroczona. Jako podstawowy nastaw proponuje się 22stC na obydwu suwakach.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Czyli żeby uruchomić ogrzewanie to nie wystarczy ustawić suwaków temperatury na okreśłonej temperaturze, tylko jeszcze należy włączyć klimę? Dobrze zrozumialem?

Tytuł:
Klubowicz

matrix pisze:
Czyli żeby uruchomić ogrzewanie to nie wystarczy ustawić suwaków temperatury na okreśłonej temperaturze, tylko jeszcze należy włączyć klimę? Dobrze zrozumialem?

Nie, ale przy wl klimie bez wzgledu na temp zew bedziesz mial w srodku ustawiona temp np. 22 stopnie. Jak jestes leniwy to raz ustawiasz i po sprawie [zlosnik] , bez wzgledu, czy lato, czy zima.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
boczne nawiewy służą do grzania, zarówno dolne jak i górne, z tym, że te górne są do odparowania szyb

No to jak mam wszystko poustawiac, zeby wreszcie poleciało ciepło z tych bocznych duzych (dolnych) nawiewów? Chyba mam cos nie tak... :(

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kozmo1 pisze:
Bukol pisze:
boczne nawiewy służą do grzania, zarówno dolne jak i górne, z tym, że te górne są do odparowania szyb

No to jak mam wszystko poustawiac, zeby wreszcie poleciało ciepło z tych bocznych duzych (dolnych) nawiewów? Chyba mam cos nie tak... :(

Z bocznych duzych tez mi leci zimne :roll: ale w instr. jest "nicht heizbare", co moze oznaczac "nie grzeje"
Obrazek
Obrazek [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00