MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 12:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam!

Problem dotyczy doboru głosnikow do tzw beczki...
Temat wałkowany kilkakrotnie wszystkie posty dokładnie przejrzałem,
oczywiscie okazały sie bardzo pomocne..

Mam na oku głośniki jednak nie wiem ktore wybrac, rozmawiamy o komplecie na przód i tył. Koncepcji mam kilka np na tył widze trzy komplety głośnikow i nie wiem ktore najlepiej beda pasowaly i graly...

W jednym ze starych postow znalazlem opinie Sebiana ktory na przód zamontował Pioneer-y TS-1058... I tu wątpliwość czy bedą pasowały:
TS-1056II PIONEER Dwudrożne link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44724150 czy szukac takowych jak Sebian posiada?

Jeżeli chodzi o tył to wątpliwosci mam więcej poniewaz głośniki bede kupował na allegro i nie mam mozliwosci przymiarki, bede sugerował sie Waszymi opiniami.
Koncepcje na tył:
1.Pioneer TS-1756II link:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45375699
z tym, że to są 17cm i mam obawy że jednak nie wejdą.

2.Pioneer TS-G1748 link:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45151078

3.Pioneer TS-A6911 link:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44172876
Te najbardziej by mi odpowiadały, ale czy wejdą??

Biorę pod uwage tylko głośniki Pioneer (chyba ze macie lepsze propozycje w tym przedziale cenowym).
Tymczasowo w aucie cd Kenwood, jednak głosniki dobieram pod docelowe radyjko jakim jest:
Pioneer DEH-P80MP link:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44349345

Maksymalna moc wyjściowa MOSFET 4 x 60 W i
Moc wyjściowa DIN 4 x 36 Wat
A moze dobór głosników do tego radyjka powinien byc zupełnie inny??

I ostatnim watkiem jaki chciałbym poruszyc jest patent Sebiana na subwoofer pod fotele!!!
100w subwoofer aktywny Sonavox na 10cm głosniku.
Gdzie kupić coś takiego, albo czym innym zastapić takowy subwoofer

Aha ponieważ jestem młodym łepkiem w wieku 19lat, nikogo nie zdziwi ze slucham techno i elektro,
Nie należe jednak do grona osobników lubiacych wietrzyc swoja lewa pache trzymajac łokieć na zewnątrz przy wszystkich otwartych szybach i szyberdachu ( nawet gdy mróz jest :)
Chodzi o dobry dzwiek i bass nawet w momencie kiedy radio gra cicho

Troche sie chyba zamotałem mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos kto zechce to przeczytac i napisac cos sensownego
Gdybyscie mieli propozycje na zmiane glosnikow na inne to podawajcie linki z allegro bedzie najłatwiej
Nie jestem expertem w dziedzinie audio, zapalonym audiofilem również nie.

Z gory dzieki za okazaną pomoc, będe niezmiernie wdzięczny!

MB W123 240D 1978r

Klubowicz

Rzeczywiscie jestes mlody:)

>TS-1056II PIONEER
te 10 zmieszcza sie w deske

>1.Pioneer TS-1756II link:
>2.Pioneer TS-G1748 link:
>3.Pioneer TS-A6911 link:
Koncepcja do zrealizowania z cienciem otworow w wzmocnieniu pod tylna polka. Srednica glosnikow jest ok, ale na glebokosc nie wejda. To co tam wchodzi to max 16 i to te plytsze.

Zastanow sie nad 6 glosnikami, w123 to spory samochod. I wtedy np elipsy mozesz wstawic w boczki tylnych drzwi. Zrobic w nich otwor jest latwiej niz we wzmocnieniu tylnej polki, bo sa z dykty, a nie blachy 2mm [zlosnik] Jakbys sie na to decydowal, to nie stosuj metody hura optymizmu i szybkiego ciecia, bo pozniej nie otworzysz tylnej szyby. Efekt bedzie podobny do zastosowania subwoofera. Jak sie ma boczki na zapas, to mozna sprawe szybko zamaskowac.

Klubowicz

Numer GG: 267496
laudan pisze:
Rzeczywiscie jestes mlody:)

>TS-1056II PIONEER
te 10 zmieszcza sie w deske

>1.Pioneer TS-1756II link:
>2.Pioneer TS-G1748 link:
>3.Pioneer TS-A6911 link:
Koncepcja do zrealizowania z cienciem otworow w wzmocnieniu pod tylna polka. Srednica glosnikow jest ok, ale na glebokosc nie wejda. To co tam wchodzi to max 16 i to te plytsze.

Zastanow sie nad 6 glosnikami, w123 to spory samochod. I wtedy np elipsy mozesz wstawic w boczki tylnych drzwi. Zrobic w nich otwor jest latwiej niz we wzmocnieniu tylnej polki, bo sa z dykty, a nie blachy 2mm [zlosnik] Jakbys sie na to decydowal, to nie stosuj metody hura optymizmu i szybkiego ciecia, bo pozniej nie otworzysz tylnej szyby. Efekt bedzie podobny do zastosowania subwoofera. Jak sie ma boczki na zapas, to mozna sprawe szybko zamaskowac.

Jako przeciwnik cięcia i krojenia aut optuję za małym subwooferem w kabinie. Młody, skoro już poczytałeś moje wypociny, to wiesz, że na tył 16,5cm wchodzi spokojnie bez ingerencji w tylną półkę. Co do przodu, to pamiętaj, aby 10cm głośniki miały niski profil, tzn. żeby przetwornik wysokotonowy nie wystawał ponad górną płaszczyznę kosza głośnika. I to wszystko [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Klubowicz

Sebian pisze:
Jako przeciwnik cięcia i krojenia aut optuję za małym subwooferem w kabinie. Młody, skoro już poczytałeś moje wypociny, to wiesz, że na tył 16,5cm wchodzi spokojnie bez ingerencji w tylną półkę. Co do przodu, to pamiętaj, aby 10cm głośniki miały niski profil, tzn. żeby przetwornik wysokotonowy nie wystawał ponad górną płaszczyznę kosza głośnika. I to wszystko [cool]

Co do 16,5 to nie wszystkie, u mnie poprzednik nie zmiescil i cial wzmocnienie [szalone] chyba otwieraczem do konserw, bo tak to wyglada :cry:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!

Słuchałem ostatnio jak gra subwoofer Sonavoxa u Sebiana w W124
i muszę powiedzieć, że pozytywnie mnie zaskoczył! Nie wiem jak głośno
chcesz słuchać, ale ten naprawdę nieduży subwoofer radzi sobie bardzo
dobrze. Wiadomo, że urządzenie o gabarytach 30x30 nie pokona tuby,
ale też tuby nie wsadzi się pod fotel pasażera... a wrażenia są zblożone!

Jak dla mnie gra dobrze - polecam posłuchać...

Pozdrawiam - Bartek

Ostatnio zmieniony pt mar 18, 2005 12:27 am przez MercBeginner, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmajtek

hmmmm

Opcja 6cio głosnikowa do przemyslenia...
Ale z tego co dotychczas czytalem to podobno bez ciecia i kombinowania, tez moze to całkiem przyjemnie grać, i takowa opcję bardzije biore pod uwagę, jednak dzieki za propozycje bo jesli nie znajde odpowiedniego subwoofera to bedzie trzeba kombinować...

Ale podalem linki do konkretnych głosnikow i tak czy na Wasze oko te 10tki na przod TS-1056II PIONEER bedą ok?? jak mowilem nie bede mial mozliwosci przymiarki i nie wiem czy sa plytkie czy nie

tak samo z tymi na tył w takim razie elipsy narazie odstawiam na bok, które kupic Pioneer TS-G1748,Pioneer TS-1756II czy jakies inne?

taka mała prosba gdyby ktos znalazł chwile a miał inne pomysły to rzucajcie linkami do allegro...

Aha i Sebian gdzie wyrwac takie cudeńko, albo cos podobnego do twojego subwooferka?? ( najlepiej linki do stron www )

i ostatnie bo juz starczy tych pytan w tym poscie przynajmniej...
Czy prawidłowo to bedzie cykało z tym radyjkiem?

Pomęczcie sie troszke please, moze latem zawitam na jakis zlocik :)

Jestem Mlodym kierowca

MB W123 240D 1978r

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Mlody pisze:
hmmmm

Opcja 6cio głosnikowa do przemyslenia...
Ale z tego co dotychczas czytalem to podobno bez ciecia i kombinowania, tez moze to całkiem przyjemnie grać, i takowa opcję bardzije biore pod uwagę, jednak dzieki za propozycje bo jesli nie znajde odpowiedniego subwoofera to bedzie trzeba kombinować...

Ale podalem linki do konkretnych głosnikow i tak czy na Wasze oko te 10tki na przod TS-1056II PIONEER bedą ok?? jak mowilem nie bede mial mozliwosci przymiarki i nie wiem czy sa plytkie czy nie

tak samo z tymi na tył w takim razie elipsy narazie odstawiam na bok, które kupic Pioneer TS-G1748,Pioneer TS-1756II czy jakies inne?

taka mała prosba gdyby ktos znalazł chwile a miał inne pomysły to rzucajcie linkami do allegro...

Aha i Sebian gdzie wyrwac takie cudeńko, albo cos podobnego do twojego subwooferka?? ( najlepiej linki do stron www )

i ostatnie bo juz starczy tych pytan w tym poscie przynajmniej...
Czy prawidłowo to bedzie cykało z tym radyjkiem?

Pomęczcie sie troszke please, moze latem zawitam na jakis zlocik :)

TS1056 będą pasować, o ile tweeter ne będzie wystawał ponad kosz. Jeśli będzie wystawał, to nie założysz maskującego głośnik grilla. Tył i przód staraj się dobrać z tej samej serii, żeby uzyskać podobne brzmienie, ale to moja filozofia. Aktywny subwooferek Sonavox zakupiłem w W-wie w AZradio na Czerniakowskiej. W napis 100W na nim oczywiście nie wierzę [zlosnik] Tu są dane SSUB500: http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2499.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00