Ensignx pisze:
meanstreak pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:
nie sprowadziłem bo mi się trafił dobry egzemplarz w rozsądnych pieniądzach tutaj. ale nastepny to pewnie będzie już z zza oceanu.
a sprawa sprowadzenia wygląda nastepująco:
- auta kupuje się na aukcjach. za ile wylicytujesz za tyle kupujesz.
- im bliżej nowego jorku tym taniej cię kosztuje transport
- cena wylicytowanego auta + 6500zł(transport i inne opłaty) = auto jest w polsce
- zostaje zrobić badania, (naprawić jeśli zachodzi taka ewentualność), zrobić tłumacznia, zarejesterować
jutro zrobie przykładową symulację i to przedstawię
a tymczasem pozdrawiam
Piszesz publicznie takie rzeczy, a potem proponujesz uzgodnić szczegóły na priva.
Rozumiem, że koszty transportu są przewidywalne, ale nie
koszty całego przedsięwzięcia !!
Cło + VAt + akcyza za nowe/nowsze auto jest inna, niż za autostare.
Urzędy się czepią jeśli za nową Toyotę Camry
wpiszesz wartość 1000$ + 500$ transport i od tego opłaty.
Wytłumacz proszę co zawiera się w tych 6500PLN, bo dla mnie to tania propaganda, a nie rzetelne przedstawienie kosztów.
Robisz sensację a wydaje mi się że pojęcia zielonego nie masz o tym. wiesz tyle co usłyszałeś i to dopiero była tania propaganda. poprosiłem dziś boss'a zeby zrobił mi kalkulację dla auta starszego w cenie zakupu 3000$. i wygląda to tak:
- 3000$ zakup auta
- 315$ opłata aukcyjna
- 200$ dola dla dealera w usa
- 150$ postój auta na placu przed załadunkiem
- 800$ transport auta osobowego statkiem do polski
- 500$ prowizja firmy w której pracuję
- 125$ ewentualna kasa na kary za przestój na placu aukcyjnym (jeżeli niema przestoju to nie ma kar)
- od 100$ do ... transport po usa (im bliżej nowego jorku tym taniej)
Podsumujmy to do terj pory:
3000$ + 2100$ + transport po usa
w polsce zostają do zapłacenia (2000PLN) SAD'y i inne urzedowe opłaty itp, itd i cło (ok3000PLN)
następnym krokiem są badania techniczne , tłumaczenia i rejestracja
suma sumarum to : auto kupione na aukcji za 3000$, w polsce wychodzi w przybliżeniu około 22000 pln przed badaniami , tłumaczeniem dokumentów i rejestracją.
i czy się to komuś podoba czy nie tak się sprawy mają . na szczęście żyjemy w wolnym kraju i nikt nikogo do niczego nie zmusza.
oczywistym jest że bardziej opłaca się sprowadzić auto jak najbardziej świerze bo transport kosztuje tyle samo co auta starszego. ale nie każdemu leży TOYOTA CAMRY i woli sprowadzić starszego np MB.
pozdrawiam.