MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 2:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

co do mp3 w samochodzie to chyba nigdy sie nie przekonam ze jest tak dobre jak cd :) oczywiście do słuchania na dobrym sprzecie i dobrych płyt. bo na głośnikach za 200 zł to nie bedzie słychac różnicy :D.
Co do głośników w tylnej półce to nigdy sie w to nie bawiłem i nigdy nie ebde bo to nie spełnia swojego założenie.

Bo założenie dobrego sprzętu grającego jest takie że, sprzęt ma grać dla tego kto go słucha i nie dla sufitu, dlatego sprzęt nagłaśniający montuje sie sprzodu, no chyba ze ty jeździsz z tyłu:) .

Proponuje odpuścić sobie tylną półkę i zrobić ładne i wytzymałe panele na drzwi, na 1 głośnik lub 2 zalezy jakiego chcesz mieć kopa. Do tego w zależności czy lubisz dużo sopranu, albo gfłośniczki 10 dwudrożne ( bedzie troche mniej sopranu i cichszy bo sygnał sie odbija od szyby) lub wmontowane w słupki przednie (czyściutki piekny syczący sopran). oczywiście zwrotnice robione na zamówienie (ok 60-100sztuka). Jeśli lubisz głęboki i mocy bas no to oowiązkowo subwoofer w bagażnik. chyba nie musze wspominać o wygłuszeniu. Jeśli chesz mieć tylko ładną czystą muzykę z dobrym basem to spokojnie wystarczą ci midbasy w przednich panelach. (oczywiście przed zrobieniem paneli dobrze jest wiedziec jakie chcesz głośniki bo trzeba obliczyć litraż panela)

W razie jakiś pytań z chęcia odpowiem

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Proponuje odpuścić sobie tylną półkę i zrobić ładne i wytzymałe panele na drzwi, na 1 głośnik lub 2 zalezy jakiego chcesz mieć kopa. Do tego w zależności czy lubisz dużo sopranu, albo gfłośniczki 10 dwudrożne ( bedzie troche mniej sopranu i cichszy bo sygnał sie odbija od szyby) lub wmontowane w słupki przednie (czyściutki piekny syczący sopran). oczywiście zwrotnice robione na zamówienie (ok 60-100sztuka). Jeśli lubisz głęboki i mocy bas no to oowiązkowo subwoofer w bagażnik. chyba nie musze wspominać o wygłuszeniu. Jeśli chesz mieć tylko ładną czystą muzykę z dobrym basem to spokojnie wystarczą ci midbasy w przednich panelach. (oczywiście przed zrobieniem paneli dobrze jest wiedziec jakie chcesz głośniki bo trzeba obliczyć litraż panela)

Co do paneli w drzwiach to absolutnie odpada , bo nie chce kaleczyc orginalnego wnetrza mojej Mercedes (a tapicerke na drzwiach mam akurat idealna)
Jedyne modyfikacje jakie wchodza w gre to tylnia polka ;)
Co do subwoofer-a w bagazniku to czy bak nie bedzie przeszkadzal w zaden sposob ?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bedzie przeszkadzal na tyle, ze wlasciwie nie ma sensu go montowac.

Tytuł:
W którym miejscu w 115 lub 126 można by zmieścić paździerzowy zestaw 3.drożny ? Do tej pory wstawiałem za siedzenia udając, że auto jest 2.miejscowe, szukam lepszego pomysłu.
W oryginale głośniki montowane są w profile otwarte więc ich efektywność i zachowanie charakterystyki akustycznej jest do dniczego, szczególnie w średnich i niskich tonach.
Trzeba uruchomić dobre paździerzowe (niemembranujące) przegrody, tylko gdzie je wstawić ?
W La Pickup za siedzeniem będzie full miejsca, ale w 126 to nie wiem co zrobić. Wszystko brzmi jak konserwa.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jesli moge sie wtracic to w moim mam tak:
z tylu w standardowych otworach z tylu 13 i w otworze na apteczke 2*16,5 a z przodu 10-tki a radio stary kaseciak, ale gra ok ;-)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam. panele w drzwiach to nic złego!!!!!!!!!!!! da sie zrobić piekne panele nie niszcząc tapicerki. panel sie robi w zamian za kieszeń. co prawda trzeba przedzierawić tapicerkę ale robi sie to w miejscach gdzie kieszeń ma rant zeby w każdej chili moc wrócić do oryginału bez ubytku na wyglądzie.

Co do subwoofera to nie wiem jaki wy macie problem z bakiem. Macie bagażnik ze stado krów by do niego wsadził a wy nie wiecie gdzie wsadzić subwoofer:D jest tyle miejsc ze nie wiem czy mi jedna strona wystarczy.
1 subwoofer mozna wstawić gdzie sie chce zrobic zabudowę za bakiem, zrobić skrzynie i wstawić gdzie sie chce, zrobić zabudowe w boczkach bagażnika, w kole zapasowym, naprawde mozna kombinowac do woli
2 subwofery to juz temat na troche wiecej i mozna albo zrobić zabudowe za bakiem albo za bakiem dac wzmacniacz (-e) a subwoofery po bokach.

LUDZIE CUDA MOZNA ROBIĆ !!!!! :D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jasne, ze cuda mozna robic,
ale grajace cuda, to juz nie wszedzie.

Problemem w przypadku 123 nie jest brak miejsca na subwoofer,
ale to, ze bak skutecznie wyciszy subwoofer, w zwiazku z czym sens montowania takiego urzadzenia staje pod duzym znakiem zapytania.

To tak jakbys soobwoofer do kina domowego podlaczyl w kuchni.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

A subwoofera bedzie wiecej słychc jak okno otworzysz bo masz na drodze tylna kanape i półke(a pod nią blache). Problem jest w tym ze bagarian jest całkowicie odgrodzony.

Tytuł:
Może by tak mały projekt subwoofera wbudowanego jako podłokietnik na tylnym siedzeniu. Mogłoby ładnie wyglądać i jeszcze lepiej grać.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja ostatnio zastosowałem rozwiązanie blaupunkt "z epoki" + 1 głośnik 4x8" ;) i wierzcie mi - mimo że w poprzednich autach miałem naprawdę niezłe nagłośnienie 9 głośników JBL + porządne radio clariona, to cały ten sprzęt zalega w domu na półce (mogę coś odsprzedać ;)), a ja cieszę się nowym nagłośnieniem jak małe dziecko [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

panowie panowie :0 o czym wy mówicie. bas ma być bardziej odczuwalny niż słyszalny, i jak zamontujecie sobwoofer w bagażniku to wcale nie zmienią sie jego właściwości akustyczne bo bas sie ładnie przenosi po całym samochodzie takze bedzie go słychać. A bagażnik trzeba wygłuszyć zeby blachy nie wpadały w rezonans.
Wiem co mówie bo dosyc duzo siedze i siedziałem w audio i nie takie wynalazki sie przerabiało. :)
A mercedes jest do tego wspaniałym samohcodem bo naprawde można cuda w nim robić.
Wiadomo ze nie wsadzicie głośniczka 20 cm i słaby wzmacnicz bo to nie bedzie grało ale taka 30 to wam tak pierd.... ze wam bedą okulary na nosie skakały. (wiem bo taki własnie miałem w swoim sedanie)

Tytuł:
Klubowicz

MADEJ pisze:
A jaki glosniki macie w tylnich polkach ? Jak to jest z montazem 6x9 ? Sa jakis problemy ?

Podstawowy problem to wzmocnienie pod tylna pulka. Glosniki nie moga byc za glebokie. Skorzystaj z opcji szukaj, a cos znajdziesz na ten temat.

Tytuł:
Klubowicz

runcajs pisze:
panowie panowie :0 o czym wy mówicie. bas ma być bardziej odczuwalny niż słyszalny

:lol: :lol: :lol: chyba na przystanku autobusowym [zlosnik]

Tytuł:
laudan pisze:
MADEJ pisze:
A jaki glosniki macie w tylnich polkach ? Jak to jest z montazem 6x9 ? Sa jakis problemy ?

Podstawowy problem to wzmocnienie pod tylna pulka. Glosniki nie moga byc za glebokie. Skorzystaj z opcji szukaj, a cos znajdziesz na ten temat.

Mimo tunelu na rolety tylnej szyby tapicerka okazała się za słaba, wzmacniałem ją dodatkowo sklejką 0,6 oklejoną materiałem podobnym do wykładziny na tylnej półce, dalej słychać jak chodzi cała półka.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mysle, ze ciezko bedzie dobrac odpowiedni glosnik do podlokietnika,
bo nie ma on zbyt imponujacej wielkosci.

Mysle, ze lepiej zainwestowac w lepszej jakosci glosniki, wtedy bas tez bedzie ladny.

Odnosnie problemu slyszeni czy odczuwania basu, to subwoofery pracuja w czestotliwosciach od kilkunastu do mniej wiecej 150 Hz, a sa to czestotliwosci jak najbardziej slyszalne i takie powinny byc. Montowania basu, zeby byl bardziej odczuwalny niz slyszalny i to chyba poza autem niz w nim, to nieporozumienie. Owszem, mozna, ale po co? :]

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00