MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 22, 2025 8:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

witek-sec pisze:
Voytas zanim coś kupicie , idź z mamą do salonu Forda i się przejedź 1.0i 125KM. Naprawdę polecam. Świetna dynamika i dobre wyciszenie oraz 6 biegów , przy tym można oszczędnie obchodzić się z paliwem .

Na Forda jesteśmy obrażeni - nigdy jeszcze nie potraktowali nas poważnie - raz nawet odesłali do stojaka z ulotkami (tego samego dnia kupiliśmy Astrę).
Poza tym Focus w środku to taki sam kosmos jak Astra - rok temu odpadł w przedbiegach w szczególności jak się pochwalili jakie są koszty przeglądów w ASO.

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

swój chłop

Popatrzyłbym na C4...

Tam są silniki 1.6 rodem z BMW - jak weźmiesz wersje 120km (czy 122km), bo różnie je oznaczają to jest ona bez turbiny. I pali przyzwoicie - mnie w Berlingo paliło ok.8,5l/100km po mieście.

weteran
Awatar użytkownika

maclaw pisze:
Popatrzyłbym na C4...

Tam są silniki 1.6 rodem z BMW - jak weźmiesz wersje 120km (czy 122km), bo różnie je oznaczają to jest ona bez turbiny. I pali przyzwoicie - mnie w Berlingo paliło ok.8,5l/100km po mieście.

Umówiłem się na jazdę testową w najbliższą środę. Właśnie ten silnik mnie zainteresował, ponoc fajnie jedzie... Z minusów na start to skrzynia piątka oraz ponoć problemy z rozrządem (dość często pada napinacz ale to akurat podobny problem co w TSI).

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
voytas pisze:
Na Forda jesteśmy obrażeni - nigdy jeszcze nie potraktowali nas poważnie.

Nie łam się , mnie tak potraktowali w 2 salonach Dacii w Warszawie jak chciałem nabyć do firmy dokera w największym wypasie, z Modlińskiej w ogóle nie oddzwonili pomimo przypomnienia się, a z Puławskiej dostałem maila po długim czasie, kiedy już finalizowałem caddy. No coż, na pana trzeba mieć wygląd i pieniądze.

weteran
Awatar użytkownika

kokosz pisze:
No coż, na pana trzeba mieć wygląd i pieniądze.

Zgadza się. Razem z mamą jesteśmy bardzo niepozornymi klientami - mało kto spodziewa się że chcemy kupić coś więcej niż skrobaczkę do szyb...
Kiedyś zrobię test: ubiorę garniak i podjadę do Forda ;)

PS
Ciekawe jak mnie odbierają w salonach gdy podjeżdżam do nich kaszlakiem?

wiarus junior
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Umówiłem się na jazdę testową w najbliższą środę. Właśnie ten silnik mnie zainteresował, ponoc fajnie jedzie... Z minusów na start to skrzynia piątka oraz ponoć problemy z rozrządem (dość często pada napinacz ale to akurat podobny problem co w TSI).

To ja może tylko dodam parę słów od siebie.
Znam kilka osób, które siedzą w branży motoryzacyjnej i mogę Tobie podpowiedzieć, żebyście z mamą patrzyli właściwie tylko na to które auto bardziej wam pasuje funkcjonalnie i wizualnie. Teraz właściwie nie ma sensu kierować się tym, że któreś auto jest mniej lub bardziej trwałe i lepsze. Tak naprawdę większość podzespołów bez względu na markę jest produkowanych u tych samych producentów zewnętrznych i standardy jakościowe i wytrzymałościowe są bardzo zbliżone, bo to się teraz po prostu da dokładnie policzyć. Oczywiście pomijam ewidentne wtopy i błędy konstrukcyjne, wynikłe na etapie projektowania jakiś elementów lub podzespołów.
To już nie te czasy, że francuskie się psują, włoskie rdzewieją, a niemieckie są najlepsze.

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

weteran
Awatar użytkownika

fullsize pisze:
Znam kilka osób, które siedzą w branży motoryzacyjnej i mogę Tobie podpowiedzieć, żebyście z mamą patrzyli właściwie tylko na to które auto bardziej wam pasuje funkcjonalnie i wizualnie.

Ja od siebie dodaję też dostępność serwisu (nie na każdej wsi jest ASO MB) i jego koszty :)

weteran
Awatar użytkownika

Dzisiaj jeździłem Citroenem C4 1.6 VTi 120KM...

Auto z zewnątrz wygląda rewelacyjnie oraz ma pojemny bagażnik i sporo miejsca dla pasażerów. Niestety to co jednym się podoba w naszym przypadku będzie minusem - chodzi o "ciekawe" zegary i ogólną trudność włączenia/wyłączenia czegokolwiek. Ja się zupełnie pogubiłem...
Silnik chodzi fajnie, ciągnie dobrze ale dopiero od 3-4tys obr/min (tego się w sumie spodziewałem) - ogólnie jest OK. Minusem jest skrzynia a mianowicie chodzi o brak 6 biegu... W czasie jazdy prawie wsadziłem wsteczny szukając szóstki - niestety bardzo mi jej brakowało. Kolejny minus to spalanie: w testowanym egzemplarzu komputer pokazywał ok 10,5 litra/100km co jest zdecydowanie nieakceptowalną wartością - pewnie duży wpływ ma tutaj skrzynia...

Słyszałem że serwis Citroena może zaboleć i rzeczywiście jest w tym ziarnko prawdy: coroczny przegląd tego auta to koszt 850-900zł - DROGO.
Podsumowując: auto stylowe, dobrze jeździ ale niestety dla nas za drogie. Polecam komuś kogo na to stać ale zdecydowanie nie benzyniaka ;)

Liczę na to że w długi weekend znajdę otwarty salon KIA oraz Renault - pokładam duże nadzieje w Megane - może jednak nie jest takie stare jak się wydaje?

Dzisiaj, korzystając z faktu że w Łodzi Citroen sąsiaduje ze Skodą, jeszcze raz obejrzałem Rapida... W zasadzie na obecną chwilę wkurzają mnie w nim tylko plastikowe drzwi, ale (UWAGA!) w citroenie też mamy tam tylko plastki (może przyjemniejsze w dotyku, ale jednak...). Czasy tkaniny na drzwiach niestety odeszły do lamusa...

swój chłop
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Słyszałem że serwis Citroena może zaboleć i rzeczywiście jest w tym ziarnko prawdy: coroczny przegląd tego auta to koszt 850-900zł - DROGO.

Chyba ktoś Cię "zdezinformował". Serwis KAŻDEGO z branych przez Ciebie samochodów będzie kosztował mniej więcej tyle, jeśli chodzi o coroczny przegląd. Średnia plasuje się między 800 a 1100 zł za standardowy "przegląd olejowy". Taniej jest tylko w Dacii.
Serdecznie pozdrawiam.

Ps. niektórzy sprzedawcy oszukują klienta w salonie gdy przyjdzie mu do głowy o to zapytać, zaniżając cenę. Gdy kupowałem swój poprzedni samochód, spotkałem się z tym np. w Skodzie i zweryfikowałem to niezwłocznie, ponieważ posiadamy kilkanaście Skód we flocie (w salonie powiedziano mi ok. 500 zł z materiałami a my w tym czasie płaciliśmy 950 zł za serwis naszych Octavii z tą samą jednostką napędową, o jaką pytałem). Najlepsi byli za to w szmelcwagenie, na takie pytanie zareagowali nerwowo i w ogóle nie chcieli odpowiedzieć [zlosnikz] [zlosnik] pewnie myśleli, że jestem kolejnym oszołomem, który przylazł po "prestirz" i zazdrość sąsiadów patrzących zazdrośnie na "chrompakiet za 999 zł" a tu proszę, taka przykrość...

weteran
Awatar użytkownika

Rafako pisze:
Chyba ktoś Cię "zdezinformował". Serwis KAŻDEGO z branych przez Ciebie samochodów będzie kosztował mniej więcej tyle, jeśli chodzi o coroczny przegląd. Średnia plasuje się między 800 a 1100 zł za standardowy "przegląd olejowy". Taniej jest tylko w Dacii.
Serdecznie pozdrawiam.

Gdy kupowałem Skodę rozmawiałem nie z serwisantami tylko z użytkownikami - konkretniej z taryfiarzami...
Owszem, w dużych miastach jest drogo ale np. w Łęczycy jest dużo tańsza robocizna...
Wszystko zależy od nastawienia. Nie mniej jednak w Skodzie duży serwis jest co dwa lata a w cytrynie od niedawna raz do roku...

Klubowicz

voytas pisze:
Razem z mamą jesteśmy bardzo niepozornymi klientami - mało kto spodziewa się że chcemy kupić coś więcej niż skrobaczkę do szyb...
Kiedyś zrobię test: ubiorę garniak i podjadę do Forda ;)

Hehe, nigdy nie zgadniesz, kto po co przyszedł do salonu. Kiedyś w czasie naprawy złamałem spinkę i w roboczym ubraniu pojechałem do ASO na Daimlera w Wawie. Czekałem do kasy, a rodzinka z plecaczkiem wyglądająca nie wiele lepiej niż ja (ubranie robocze) kupiła za gotówkę SLK. W sumie na podjęcie decyzji potrzebowali tyle czasu, co ja na dobranie spinki:) Sensacją była zapłata za całość gotówką. Auto mieli odebrać następnego dnia. Bynajmniej nikt w MB nie traktował ich z racji ubrania, wyglądu gorzej niż tych w garniakach. Może w tych tańszych markach jeszcze nie dorośli do takiego podejścia do klienta.

weteran
Awatar użytkownika

Dzisiaj udało mi się odwiedzić salony KIA i Renault, ale niestety w żadnym z nich nie było mi dane przejechać się autem testowym - uroki długiego weekendu...

Renault Megane raczej odpada...
Dość duże gabaryty nadwozia i słaba aranżacja miejsca w środku. Bagażnik spory, ale jednocześnie brak haczyków, siatek itp. Radio w głupim miejscu pod panelem klimatyzacji. Przyciski do sterowania telefonem umieszczone pod kołem kierownicy - niewidoczne i trudne w użyciu. Poza tym mało czytelne i mało wygodne manetki pod kierownicą... Auto zdecydowanie nie jest wyborem "dla mamy"... Na plus wyposażenie wersji Limited - dość dużo przydatnej elektroniki (ale trudnej w użyciu jak tempomat czy zestaw głośnomówiący). Producent nigdzie nie chwali się ile waży to auto - szkoda bo na tej podstawie można ocenić spalanie i osiągi...

KIA Ceed - w zasadzie nie ma się do czego doczepić...
Dla mnie minusem jest słaby silnik 1.4 100KM - osiągi ma zbliżone do obecnie posiadanej Astry. Fajnie że skrzynia ma 6 biegów i w związku z tym jadąc 90-100km/h mamy ok 2500obr/min (w obecnym aucie prawie 3000obr/min). Wnętrze bez zastrzeżeń. Gabaryty auta też typowe dla segmentu - KIA jest sporo szersza od Astry G i Rapida, minimalnie węższa od nowej Astry i Megane.
W naszym budżecie zmieściłaby się wersja wyposażenia M z silnikiem 1.4 100KM do której opcjonalnie można dokupić pakiet komfortowy który zawiera klimatronik, skórzaną kierownicę i jakieś inne pierdoły. Patrząc na aktualny cennik Ceeda nie sposób nie zauważyć że optymalniej jest wziąć jednak droższą wersję wyposażenia L do której w promocji za 1000zł można dokupić nawigację. Szkoda tylko że takie auto jest droższe o dobrych kilka tysięcy i głupio do niego brać podstawowego benzyniaka... Zmieniając silnik na mocniejszy benzynowy (dopłata 5000zł) dochodzimy do 70000zł a to już sporo...

Skoda nie jest kompaktem, ale też jest w odpowiednio niższej cenie (od 4 do 7 tysięcy tańsza od porównywalnych wersji wyposażenia Astry, Ceeda itp.). Zatem koszt posiadania auta o wyższym standardzie niż Rapid to ok 5000zł, czyli niezła wycieczka...

Jeśli chodzi o silniki to mamy wybór między starymi jednostkami wolnossącymi z pośrednim wtryskiem (KIA, Opel) a nowoczesnymi i potencjalnie bardziej awaryjnymi silnikami z turbodoładowaniem (VW, Opel). W tym drugim wypadku chyba większe zaufanie wzbudza silnik TSI który jest obecine jedynym benzyniakiem montowanym w VW i najczęściej kupowanym silnikiem w Skodzie Rapid. Opel z jakiegoś powodu aż do tego roku nie stosował bezpośredniego wtrysku a jedynie uturbił stary silnik 1.4 (dopiero w tym roku do gamy trafił nowy silnik 1.6 SIDI). W przypadku Opla silnik bez doładowania to masochizm ze względu na bardzo dużą masę własną Astry czy Merivy.
Jeśli by to było auto używane to wiadomo że nie pakujemy się w TSI tylko bierzemy coś prostego i taniego w naprawie... My natomiast kupujemy auto z salonu, na gwarancji i świadomie przepłacamy już na starcie za to że jeździmy nowym autem z dobrym wyposażeniem i akceptowalnymi osiągami ;)

Obecnie wykluczyłem jedynie Renault i Citroena a pozostałe auta (Opel/KIA/Skoda) pozostają w grze - decyzja należy do mamy ;)

PS
Czy ktoś z Was jeździ/jeździł Ceedem z silnikiem 1.4? Jak wrażenia z jazdy? Jakie są koszty serwisu w ASO?

postmajtek

A ja Ci polecam też Kia ale Soul. L z podstawową benzynką to 65tys ale samochód niebanalny. Moja żonka takim pomyka i jest mega zadowolona. Co prawda bagażnik mógł by być większy ale mama chyba aż takich gabarytów nie wozi.

weteran
Awatar użytkownika

wicia83 pisze:
A ja Ci polecam też Kia ale Soul. L z podstawową benzynką to 65tys ale samochód niebanalny. Moja żonka takim pomyka i jest mega zadowolona. Co prawda bagażnik mógł by być większy ale mama chyba aż takich gabarytów nie wozi.

Mama ma już swoje lata i bliżej jej do stonowanej stylistyki niż do ekstrawagancji typu Soul...

Jeśli chodzi o bagażnik to ten w Astrze G, czyli ok 370 litrów jest wykorzystywany w 100% - zatem jest to minimum jeśli chodzi o nowe auto :)

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
voytas pisze:

Czy ktoś z Was jeździ/jeździł Ceedem z silnikiem 1.4? Jak wrażenia z jazdy? Jakie są koszty serwisu w ASO?

Nie wiem czy to coś pomoże i czy zmieniły się silniki przy nowych generacjach ceeda/i 30 , ale jeździłem poprzednim i30 1.6 -katalogowo miał 126koni, koreańskie konie miały wyjątkowo krótkie nóżki, golf piąty 1.6 to wręcz potwór przy nim.
wicia83 pisze:

Był tu taki jeden na forum co przez przez rok takiego red devila nie mógł sprzedać.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00