MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 1:35 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam wszystkich i znów proszę o radę... Przeszukałem w "szukajce", ale nic zadowalającego nie znalazłem. Więc ostatnio poszła mi chłodnica. Przy okazji wymiany chłodnicy postanowilem wymienić też płyn. Zlałem stary z chłodnicy i z bloku silnika, wstawiłem nową chłodnicę i zalałem nowym płynem. Co ciekawe płynu weszło tylko ok. 5.5 litra (według danych wchodzi chyba 8 litrów + pół litra jeśli jest w aucie klima-jak u mnie). Próbowałem ją odpowietrzyć przekręcając pokrętła ogrzewania na max i jak mi się wydaje śrubą odpowietrzającą na obudowie termostatu. Płyn po chwili zaczął wypływać czyli raczej by było odpowietrzone, ale czemu weszło tylko 5.5 litra płynu? Czy jest jeszcze gdzieś jakiś odpowietrznik? Acha i jeszcze jedno po tej całej wymianie przestało działać ogrzewanie. Czy węże dochodzące do kabiny silnika (nagrzewnicy) nie powinny być ciepłe, bo na ten moment są zimne? Wydaje mi sie, że płyn nie dochodzi do nagrzewnicy może tam gdzieś jest zapowietrzony? czy jest tam gdzieś w jej okolicy jakiś odpowietrznik? proszę o pomoc...

Klubowicz
Awatar użytkownika

Zasadniczo ukladu chlodzacego jakos szczegolnie sie nie odpowietrza.
Korek od chlodnicy na bok uruchomic silnik i to wystarczy. Czasami mozna jeszcze poluzowac przewod przy pompie wody (M102 2.3). U mnie to wystarczalo. Co do ilosci plynu faktycznie wchodzi ok. 5,5 l. Producent podaje 8 L ale dla calkowice pustego obiegu. Z tego co wiem, przy spuszczeniu plynu przez zawor w chlodnicy i z bloku zostanie plyn w nagrzewnicy i przewodach do niej prowadzacych. Za blak ogrzewania moze odpowiadac uszkodzony termostat. Nie piszesz co stalo sie ze stara chlodnica, ale jezeli auto sie przegrzewalo to tez stawiam na termostat.

Mercedes - Benz K123 250 Krankenwagen BINZ
Mercedes - Benz W123 300 D "TAXI"

swój chłop
Awatar użytkownika

Termostat jest OK. Ogrzewanie też działało prawidłowo przed wymianą płynu. Auto się nie przegrzewało. Stara chłodnica się rozszczelniła i leciał z niej płyn dlatego ją wymieniałem. Może ktoś wie czemu przestało działać ogrzewanie? A co z tymi przewodami które wchodzą do kabiny nie powinny być choć trochę ciepłe?

swój chłop
Awatar użytkownika

Przewody powinny być tak ciepłe jak silnik. Oczywiście jeśli włączone jest ogrzewanie. Rozumiem, ze silnik się normalnie nagrzewa?
magic23 pisze:
ale jezeli auto sie przegrzewalo to tez stawiam na termostat

Gdyby tak było to by kolega miał, aż za ciepło w autku ;) No chyba że się gotował i tym zapowietrzał nagrzewnicę.

Nagrzewnica jest najwyższym punktem układu chłodzenia, ale mimo to raczej powinna sama się odpowietrzyć. Czasami wystarczy tylko, po wstępnym odpowietrzeniu układu, zakręcić korek i poczekać, aż się silnik zagrzeje do temp. pracy.
Ale, jeśli nie chce, to odpowietrz ją właśnie tymi przewodami przez ich delikatne zdjęcie z zaworu.
P.S. Znany jest mi przypadek, kiedy dopływ płynu do nagrzewnicy zapchał "cudowny środek- proszek" do uszczelnienia chłodnic. Pomogło dopiero przepłukanie zaworu i nagrzewnicy wodą z węża ogrodowego pod ciśnieniem. Ale skoro wcześniej działało to raczej nie to...

Honda CBX 650 '83
i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

swój chłop
Awatar użytkownika

NIEBIESKI pisze:
P.S. Znany jest mi przypadek, kiedy dopływ płynu do nagrzewnicy zapchał "cudowny środek- proszek" do uszczelnienia chłodnic. Pomogło dopiero przepłukanie zaworu i nagrzewnicy wodą z węża ogrodowego pod ciśnieniem. Ale skoro wcześniej działało to raczej nie to...

Właśnie tego się obawiam bo przed wymianą chłodnicy użyłem jekiegoś "cudownego środka". Spróbuję dziś odpowietrzyć jeszcze na tych wężach od nagrzewnicy. ewentualnie jak to nie pomoże może spróbuję tej opcji z wężem ogrodowym. Jeśli i to by nie pomogło to jak obstawiacie pompa wody?

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
na 100% zapchałeś coś uszczelniaczem do chłodnic :(

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

wiarus junior

Nie napisałeś, jak długo silnik pracował po wlaniu nowego płynu. Proponuję odbyć jazdę do pełnego rozgrzania układu i jeszcze trochę, przy otwartych zaworach nagrzewnicy.

swój chłop
Awatar użytkownika

Sytuacja opanowana! 8) Odpaliłem dziś ją znów, poczekałem aż się rozgrzeje i nic ogrzewanie nie działało, przegazowałem ją trochę na wyższych obrotach i nagle zaczęło lecieć ciepłe powietrze z wentylatorów. Tak przy okazji przy jakiej temperaturze silnika powinien załączyć się wiatrak chłodnicy? Silnik chodził przez ponad godzinę na wolnych obrotach temperatura doszła do niecałych 100 stopni (chciałem ją zostawić by chodziła aż załączy się wiatrak) i już nie miałem czasu dłużej siedzieć i czekać. W każdym razie nie zagrzała się przez tę ponad godzinę choć wiatrak się nie załączył. Dziękuję wszystkim za pomoc, sugestie i zainteresowanie moim tematem.

swój chłop
Awatar użytkownika

Pewnie odmuliło lub odpowietrzyło nagrzewnice pod ciśnieniem wywołanym obrotami.
Na czujniku wentylatora jest u mnie napisane chyba 103 stC. Wentylator jest osadzony na pompie wody i załączany elektromagnesem. Nawet, gdy nie jest zapięty, pod wpływem oporów łożyska na którym jest osadzony, obraca się powoli i tym samym powoduje przepływ powietrza przez chłodnicę. Nic dziwnego że przy -10stC nie może się przegrzać do tego stopnia, żeby czujnik załączył wentylator. Poczekaj do lata i postój w korkach. Wtedy przekonasz się czy działa ;)

teraz w123 230CE '82, już takie jak trzeba :-)

banalne audi na wyloty...

Honda CBX 650 '83

i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

swój chłop
Awatar użytkownika

Dzięki za radę Niebieski, ale to nie było przy -10 tylko w pierwszej połowie listopada gdzie była złota polska jesień hehe. W każdym razie jak piszesz 103 stopnie to wszystko raczej jest OK bo u mnie wskazówka wskazywała nie całe 100.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00