Piotr735 pisze:
Czy ktoś miał styczność z takim autem, użytkował.
Ja miałem styczność z nie jednym egzemplarzem takiego MB .
Auta są bezawaryjne jeśli sie o nie dba i nalezycie uzytkuje.
Jest to dośc spore auto a DMC 4 T a silniczek 2.4 D o mocy 65KM to dość mało wiec jeśli kierowca chce z niego zrobić auto autostradowe to silnik wiele nie wytrzyma . Zdecydowanie bardziej polecał bym auto w tej samej "budzie" z silniczkiem 3.8 D o oznaczeniu 508D lub 608D jeszcze inną odmiana tego autka jest Mercedes 613D czyli to samo auto z silnikiem 5.7D i mocą 130KM, lecz auto z tym silnikiem wystepują dośc żadko.
Piotr735 pisze:
Mam w zamiarze zakupu dużego busa do 3,5t.
Nie jest to auto do 3.5 T czyli nie łapie sie na prawo jazdy kategorii B .
Autka te spotykane są na polskich drogach juz prawie, że sporadycznie ale to ze względu na to, że sa dośc przestażałe. Lecz były to świetne auta i myśle, że nadal mozna je uważac za bardzo dobre.
W firmie mojego Ojca na przelomie lat 80/90 jeździło wiele tych aut i wuwczas były uważane za wytrzymałem i bezusterkowe.
W tym modelu oprócz silnika duże znaczenie ma rodzaj mostu (dyfru) były ich aż 3 rodzaje wolny, srdni i szybki.
Majac wolny dyfer mamy dobre przyspieszenie ale bardzo słaba predkośc maxymalną (typowe auto dostwcze miejskie) i wtedy nawet przy mocniejszym silniku na trasie nie przektoczymy 70/80 km/h.
Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz .