Witam. Nowe newsy dla mozgokatow
Sprawdzilem Ignacego Moscickiego = 3,91 czyli tak jak przypuszaczalem (no chyba, ze jakis niemiaszek pomylil 6 z 9
![[smiech]](./images/smilies/smiech.gif)
i wstawil 3,91 zamiast mostu 3,61 z sedana - ale to raczej opcja futurystyczna. Zakladam, ze most jest orginalny.
Co ponadto:
1. Motor brzytwa - odpala w najwieksze mrozy (tak do -15 od 1 obrotu rozrusznikiem, ponizej -20 trzeba troche pokrecic - do 10s max ale od poczatku czuje sie, ze go "lapie"i ze "chce odpalic"
2. Zuzycie oliwy - almost 0 (zima po 10000 km od wymiany poziom oleju spadl moze o 2mm czyli zuzycie zadne. Latem moze troszke wiecej ale w normie.
3. Jak odpali prawie nie kopci. jak sie rozgrzeje - w ogóle
4. Na moj gust troche za duzo pali po miescie. Przy obecnych temperaturach ok 10l/100km przy supe oszczednej jezdzie. Nadmieniam, ze wiem jak ekonom. jezdzic autkiem, po drugie to nie moj pierwszy samochod (i do tego diesel
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
) wiec wiem jak nalezy sie z nim obchodzic. Przewaznie jezdze sam z prawie pustym bakiem wiec obciazenie minimalne. Producent = MB podaje dla tego modelu 9,5l w cyklu miejskim przy obciazeniu 2 osobami (o poziomie paliwa nie wspomne). Ponadto nadmieniam, ze jezdzac po miescie jezdze jak emeryt. B. powoli go rozpedzam, nie przeciagma na obrotach na poszczegolnych biegach itp. Caly czas 10l/100km. pomimo takiego trybu jazdy.
5. Filtry paliwa raczej ok.
6. Max predkosc latem na prostej = autobahn A4 Wroclaw-Katowice = max 162kmh/4500 rpm (z srednimi bólami) - katalogowo w prospekcie MB = 165km/h ale z tego co wiem to w rzeczywistosci sprzet powinien troszke wiecej pofrunac niz zanizona norma DIN. Moj dobry kolega ma taki sam model ale w waskiej listwie wiec chyba moc o jakies 2-4KM mniejsza, silnik "na oko" gorszy i glosniejszy od mojego a bez problemu osiaga 170km/h (oczywiscie jest to predkosc licznikowa)
7. Rozmiar moich opon to 195/65/15 - czyli ok. + stan opon super - dopiero po 1 sezonie.
8. Przebieg na blacie 200 tkm ale sadzac po zuzyciu innych el. 300 do max 400 tkm. (ja zrobilem nim 50tkm i NIGDY mnie nie zawiodl)
9. Autko od momentu resjestracji w PL (08.2004 - nie widzialo pompiarza)
Moje pytania to: Co z zaplonem? Do jakiego zakresu i co ile tkm nalezy zrobic przeglad pompy wytryskowej. Oczywiscie Wasze przemyslenia poza tymi danymi pomiarowymi jak najmilej widziane. POMÓŻCIE PLEASE