Witam
Przypominieć tylko chciałem iż panowie z montażu LPG sątylko MONTAŻYSTAMI LPG a nie muszą być mechanikami! Wymiana kabli WN świec itd. itp. jaki to ma sens przy montażu gazu? chyba tylko taki by panowie mieli spokuj podczas GWARANCJI instalki lub aby nie musieli główkować co sięstało że nagle auto nie pracuje tak jak powinno!?! Jak montowałem pierwszego gazownika nikt mi nie kazał wymieniać WN czy świec, później słyszałem należy wymienić WN i świece na nowe ale nikt kogo się pytam nie regulował przerwy na elektrodach bo przecież ONE SĄ NOWE Z PUDEŁKA
![[totalszok]](./images/smilies/totalszok.gif)
! jeszcze ze dwa lata i przy montażu gazu trzeba będzie wymienić wszystko co jest w komorze silnika oprócz korka spustu oleju !
U mnie jest tak :
123 2,3E '78 LPG PB wąchał ostatnio 2 lata temu i wystarczy
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
odpala na gazie za 2 razem w każdych warunkach! Instalka zwykła bez kompa i krokówki czyli śruba regulacyjna zużycie 10,5 trasa 15,5 miasto (automat)
190E 2,0 '85 motor '91 odpala na gazie w temp. do -10 poniżej PB instalka BRC ale bez kompa i silnika krokowego czyli znowu śruba!
190 2,0 '85 LPG zwykły badziew Landini próbowałem wymienić na Lovato ale na wtrysk ale z uwagi że zużycie gazu było takie same wrócił Landini
PB to tylko mażenie tego motoru benzyny brak a i tak pompa paliwowa nie podaje już od momentu kupna w '04
to po co je lać zużycie miasto 12,5 trasa 10 manual 4
Owszem na początku miałem strzały w 123 kazano mi wymieniać a to , a tamto skończyłem na regulacji silnika i gazu bo prawda jest taka iż jak coś pasuje do jednego auta to musi też do drugiego ale czasem tak nie jest i np. parownik musi być bardziej wydajny ja w 123 wymieniłem mikser z czołgu na pierścieniowy i jest ok. może u Ciebie też wystarczy zrobić regulację !
Jeszcze jedno masz nastawiony regulator zapłonu na N czu S bo na gazie lepiej chodzi jak jest na S bo gaz jest teoretycznie lepszym paliwem
wtedy masz przyśpieszenie zapłonu o ok. 3 st a to lubi gaz (w każdym tak robię, że przyśpieszam zapłon od 3 do 5 stopni)
pozdro