Hejka, dzieki za w koncu powazne odpowiedzi.
Moze troche malo konkretnie okreslilem problem, ale pomogliscie mi go sprecyzowac.
Problemem jest dokladnie bujanie przod-tyl a nie szarpanie. Dlatego zastanawiam sie nad tym co napisal
beet
beet pisze:
A jesli chodzi o sprzeglo to w tym samym samochodzie tez mielismy z tym problem, do wymiany poszla taka dziwna blaszka w ksztalcie litery U jesli komus cos to mowi Ale ze sprzeglem to byl raczej objaw takiego "bujania", w srodku czulo sie jakby samochod bujal sie w przod-tyl przy zmianie biegow, bylo to na pewno delikatniejsze niz przy tym "szarpaniu" na wale
Wspomnialem juz, ze podobny objaw czulo sie przy benzyniaku 200 (bez E bo to na gazniku), ale moze dzieki temu, ze mial mniejszy moment obrotowy na nizszych obrotach niz diesel, nie czulo sie tak znaczaco tego bujania.
beet czy bylbys w stanie troche bardziej sprecyzowac co to za blaszka byla?

Zastanawialem sie tez mocno nad tym co napisal
airkomin.. Luzy luzami, zawsze jakies byly, sa i beda, a nawet wieksze. I to, ze luz na poloskach czy dyfrze mnozy sie przez biegi w skrzyni przy odbiciu tez do mnie przemawia. I tutaj znowu smutna konkluzja, ze gdyby sprzeglo mialo spory luz (mam na mysli te sprezynki, ktore amortyzuja zmiany momentu obrotowego, nie wiem jak to wyglada w MB), to wlasnie przy wyzszych biegach mialby prawo sie tak zachowac. I tak sie mniej wiecej dzieje, zwlaszcza na 3... Jak sie zejdzie z obrotow na 3 do dosc niskich a pozniej doda gazu to buja tak ze mozna zwymiotowac

Pozdrawiam! <br>
Dodano po 5 minutach.:<br>
mk77 pisze:
Ostatnio sie dowiedzialem, ze przyczyna takiego bujania przod-tyl moze byc zuzyty amortyzatorek drgan przy lince gazu. Ma on niwelowac kolysanie silnika poprzez stabilizowanie linki gazu. Mozna to sprawdzic przez gwaltowne ruchy pedalem gazu w trakcie jazdy(najlepiej chyba na 3 biegu) - powinien byc podobny efekt. Efekt zuzycia tego amortyzatorka jest najsilniej wyczuwalny w 2.0D. Niestety jeszcze nie wymienilem tego amortyzatorka

takze nie wiem jaki jest tego efekt. Moze ktos cos takiego przerabial?
Bardzo ciekawe to co prawisz kolego

I zastanawiajace zarazem..
Gdzie moze sie znajdowac ten gadzet, o ktorym mowisz (oprocz tego ze przy lince)?
Jutro bedzie chwilka to zajrze do grata
Pozdrawiam!