MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 16, 2025 12:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam , mam problem stoje na kanale i nie mogę poradzić sobie z wybiciem sworznia waliłem młotem cały dzien ale on ani nie drgnie szukałem na forum jakichś sposobów ale nic kąkretnego nie znalazłem dlatego prosiłbym o jakieś rady albo '' patenty'' jak go wywalić no i jak włożyć nowy bo to też pewnie niezła sztuka DZIęKI Z GóRY I POZDRAWIAM ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

NO koles to masz troche zabawy przed soba [zlosnik]

JA wymienialem sworzen oraz gumy na wahaczu jednoczesnie.
Musialbys jakas tuleje podstawic pod sworzen od spodu tak aby zatrzymal sie na obzezach wahacza ( srednica wahacze wokol sworznia jest nieco wieksza od sworznia wiec mozna cos podlozyc) i nie wadzil o sworzen. POzniej tylko pizg.......c i jeszcze raz pi....c.

Łatwiej miałem pewno od ciebie, gdyz mialem cały wahacz zdemontowany [oczko] .

NIektore wahacze w 124 z tego co sie dowiedzialem to mialy sworznie na stale :o . Dlaczego nie wiem ale podobno takie istnieja.

JEsli chodzi o wsadzenie to mozna mlotkiem ale ja zrobilem prowizorke prase z podnosnika hydraulicznego , dwoch pretow oraz dwoch profili z ajzola.

p.s
JAk rabalem sworzen na podjezdzie przed garazem to beton tak popekal ze sie zaczela robic dziura [szalone]

Zycze udanej wymiany <br>Dodano po 7 minutach.:<br> takie cos wlasnie znalazlem. NIe mam pojecia czy to jest wazne bo ja u siebie wmontowalem nie wedzac o tym ,ale jak tak narysowali to moze cza sie tego trzymac ????????????/ Obrazek <br>Dodano po 55 sekundach.:<br> dokładnie chodzi o takie wybranie na obudowie sworznia :roll:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Slabo walisz. Trzeba srednim mlotkiem i zdrowo przysolic, raz a dobrze. Za wczasu przygotuj sobie tulejki do wprasowania nowych sworzni. Tez mozna mlotkiem, tylko tulejki musza pasowac i trzeba to zrobic zdecydowanie - trzy strzaly i siedzi. Wyprobowane w praktyce.

Sworznie niewymienne byly w mocnych benzynach, bodajze od 420 wzwyz.

Pozdrowienia

wolf
White MB W201 2.0D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Trzeba sobie zrobic odpowiednie narzędzia i wymiana 2 sworzni trwa 50 min, więc lepiej niech zrobi to majster a jak już sam chcesz wymienić to musisz sobie przygotować rurę odpowiednia wygiętą tak pod koątem 15 st i na niej wybijać sworzęń . Tylko nie zapomnij popuścić sruby na teleskopie bo zniuszczysz poduszkę.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam, dzięki za rady napewno skorzystam mam jeszcze jedno pytanko czy można ta podgrzać palnikiem żeby łatwiej puściło czy lepiej tego nie robić chodzi mi o to czy nie wpłynie to niekożystnie na materiał obejmy wachacza tz. osłabi lub boś w tym stylu DZIęKI Z GóRY I POZDRAWIAM ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wolf pisze:
Sworznie niewymienne byly w mocnych benzynach, bodajze od 420 wzwyz.

Także w 300-24V ...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00