Witam
Wiem, że temat brzmi jak haslo z podręcznika dla akwizytorów sprzedających III filar, ale mam nadzieję, że koledzy pomogą. Oczywiście wiem, że w pewnym stopniu temat byl już maglowany, dlatego równolegle wertuję archiwum.
Do rzeczy. Kolega chce kupić auto, które ma mu slużyć jako codzienny środek transportu, do pracy, z pracy, w czasie pracy (dużo jeździ do klientów, bo prowadzi pogotowie komputerowe we Wrocawiu). Potrzebuje samochodu niezawodnego, jednocześnie w miarę ekonomicznego i dynamicznego (ma trochę zapędy rajdowe i lubi wiedzieć, że w razie potrzeby ma zapas mocy pod nogą, ale uspokajam - jeździ spokojnie). Do tej pory kupowal samochody plastikowe w salonach (hundaj getz), bral w leasing, etc etc (wychodzil z zalożenia, że jak samochód jest na gwarancji, to się nie psuje, a jak się gwarancja skończy, to się samochód sprzedaje i kupuje kolejny na gwarancji, wcześniej mial problemy z używanymi autami). Ostatnio powiedzial mi, że znowu chce zaryzykować i kupić auto używane, Mercedes'a, najlepiej W210. Ponieważ, jest to mój dobry kolega, a Mercedesy... wiadomo, to chciabym mu pomóc w wybraniu najlepszej dla niego (dopasowanej do potrzeb) wersji tego modelu i egzemplarza. Tu waśnię proszę o pomoc szanownych.
Pytania są takie:
1. Jaką polecacie wersję silnikową? (Ja oczywiście namawiam kolegę na diesla, ale chętnie się dowiem też co sądzicie o bęzyniakach, podobno bya też wersja z fabrycznym LPG?) Tutaj kwestia jest typu, czy ryzykować kupno np: E55 AMG, albo inne V8 z instalacją LPG (chyba tylko dokadaną, nie wiem czy byla fabryczna w tym modelu - wątpię w to), czy lepiej 320CDI, czy może leiej zwyklego turbodiesla? Brane pod uwagę są jednak wszystkie wersje silnikowe, nie tylko wymienione.
2. Jak jest z dostępnością części (rozumiem, że w ASO jest wszystko, ale bardziej chodzi mi też o bardziej przyjazne dla kieszeni rozwiązania, żeby nie skazywać się wyącznie na ASO) i serwisem? Generalnie jakie są koszty utrzymania 210'tek?
3. Czy dysponując kwota 25kPLN można kupić w kraju coś godnego polecenia, czy lepiej z tą kwotą szukać w Deutchlandzie?
4. Czy ktoś z Szanownych ma (albo syszal/widzial) godną uwagi ofertę?
5. Lepiej kupić w210 czy s210?
6. Jak wytrzymale jest zawieszenie w tym modelu? (Wcześniej pisalem, że auto będzie gównie użytkowane we Wrocawiu, a Ci co tam mieszkają wiedzą, że drogi tam to ciężka próba dla zawieszeń.) ;))
Proszę również, że jeżeli ktoś z Szanownych znajdzie jakieś linki w temacie, czy to na forum czy gdzieś na necie, o wklejenie ich w tym wątku (co oczywiście nie oznacza, że sam nie szukam, szukam).
7. Egzemplarze z jakich lat produkcji 210'tek brać pod uwagę?
Chętnie poczytam opinie użytkowników, dowiem się o sabych punktach auta i o zaletach.
Jeżeli ktoś z Szanownych będzie mial inny pomysl niż *210, to też proszę się nie krępować. :) Mniejsze znaczenie ma urodziwość auta, ważna jest niezawodność, potem ekonomia (w granicach rozsądku, nie musi mieć spalania porównywalnego z VW Lupo), następnie osiągi. Auto ma być przede wszystkim praktyczne.
Pozdrawiam,
_________________ Konrad Lapsz / harrier [ex]: W126 280SE, S210 E320 CDI, X166 GL350 BlueTEC [in]: S211 E320 CDI, W639 Viano 3.0 CDI
|