MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 10:54 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Co do tapicery, jak nie bedzie dziurawa, to spokojnie bedzie sie nadawac do ponownego lakierowania i bedzie wygladac prawie jak nowa.
Zmywaja stary lakier i nakladaja nowy. Zrobienie calej tapicery zamknie sie w 1200-1500 pln.

Tytuł:
swój chłop

Witam

Ktos wspomnial o 450 albo 5.0. A tak sie sklada ze mam tutaj maly namiar. Otoz jadac z gliwic do plocka przez lodz wypatrzylem za ogrodzeniem komisu pod kupa sniegu SLCka 500 [zlosnik] . Oczywiscie kazalem szoferowi [oczko] zawracac i zrobilem szybkie ogledziny.
Niestety nie mam zdjec.
Mowimy o 500SLC w szarym (srebrnym) metaliku. Stoi na barokach i gumach o prawidlowym, na oko, rozmiarze. Tak na szybko stwierdzilem ze wszystkie blachy pasuja, rdzy na zewnatrz sie nie doszukalem. W wyposazeniu klima reczna i chyba el. szybki (przod?), fotele kladzione recznie. Siedzonka skorzane i wygladaja na oryginalne i niezużyte, co by pozwalalo przypuszczac ze przebieg gdzies kolo 150tys km ma szanse byc przebiegiem oryginalnym. Maski nie podnosilem i do srodka nie wchodzilem - ogledziny zza szybki i na szybko :) Przez to tez nie wiem czy VIN sie zgadza, a glupi bylem i nie drążyłem :oops: Nawet jesli woz jest w sumie orygnalny ale z "nowa tożsamoscia" to jako kolekcjonerski bedzie niewiele warty. Na potwierdzenie oryginalnosci i prawidlowosci tego co na klapie z tylu mamy szary pas na calej dlugosci samochodu miedzy srodkowa listwa drzwi a progami oraz komplet (fiu fiu [oczko] ) oryginalnych spojlerow przod/tyl.
Z prawdziwych minusow to przyuwazylem, ze podwozie jest mocno nadgryzione rdzą (i tu jeszcze raz powinien sie ktos przyjzec nadwoziu - tym razem uwazniej :) )

Wszystkie dane na karteczce za szyba by sie zgadzaly. Cena 19tys zl.
Moim skromnym zdaniem, jesli vin sie zgadza a przebieg jest prawdziwy, to warto brac, chocby podwozie bylo zezarte - ale trzeba brac poprawke ze to wtedy inwestycja na przyszlosc ma byc [zlosnik]
Pamietajmy, ze 450SLC 5.0 ma trzy biegi, a 500SLC ma AŻ cztery - wyobrazam sobie ze roznica jest kolosalna. Zwykly 450SLC jest przy nim ciezszy i przypuszczam ze nawet mialby gorsze spalanie.

Samochod stoi w komisie, na ktorychs z glownych ulic Łodzi. Jadac do plocka mialem ten komis po lewej stronie, wszystko widoczne, za siatką, z ulicy. Komis nie jest jakis duzy i sasiaduje bezposrednio z Tesco o wielkosci niewielkiej Biedronki :) . Wiecej szczegolow niestety nie umiem podac oprocz tego ze nie wiedzialem jak do tego Tesco dojechac od glownej ulicy i przecinalem chodnik z wiszącym jęzorem :)

A na koniec dodam, ze wizualnie SLC podoba mi sie bardziej niz nieproporcjonalny SL, ale zaznaczam ze to odczucie OCZNE a nie GŁOWNE, kiedy to glowa jest omiatana bryzą w miejscu spuszczonego dachu [cool] .

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mMm2 pisze:
Samochod stoi w komisie, na ktorychs z glownych ulic Łodzi. Jadac do plocka mialem ten komis po lewej stronie

Kurcze - tak siedzę i myślę i nic niewiele przychodzi mi do głowy. Zwłaszcza, że namnożyło się tych małych Tesców ostatnio - w miejsce dawnych liderprajsów.
Przypuszczam, że jechałeś DK1 tak? Ulica była dwupasmowa? Jakieś tramwaje - cokolwiek? A przypomniałbyś sobie może, choć mniej więcej ile kilometrów mogłeś przez Łódź przejechać, aż dojechałeś do komisu?

Czy to było może niedaleko za wjazdem do Łodzi od strony Gliwic, zanim jeszcze skręciłeś na jakimkolwiek skrzyżowaniu? Chętnie bym podjechał zobaczyć w poniedziałek lub wtorek...

Tytuł:
swój chłop

HA! Zainteresowanie jest, wiec post sie przydal [zlosnik]

Droga byla dwupasmowa, chyba pasem zieleni nawet przecieta.
Kiedys tej drogi nie bylo i trzeba bylo walic przez centrum Łodzi - mysle wiec ze to stosunkowo nowy wynalazek, ale mnie tam tez nie bylo kilka lat [zlosnik]

Rzecz dziala sie kilka tygodni temu, wiec ja juz niewiele pamietam, zwlaszcza ze to nie ja prowadzilem. O tramwajach nie wiem. Skrzyzowania duze ze swiatlami.
Jadac do plocka (na kutno), patrzac w lewo z mojego pasa byly: pas przeciwny:), chodnik, zielona trawka, komis z ogrodzeniem z siatki a 10m za komisem male tesco. Rzeczone 500SLC stało tyłem do ulicy i nie dalo sie go przeoczyc. Wejscie do komisu jest po drugiej stronie, czyli od strony tesco. Pomieszczenie dla obslugi komisu, w stanie 1 :), to taki mały kwadraciak, wiekszy od altanki na P.O.D.
Jadac ta duza droga i widzac komis znalazlem w odleglosci okolo 200m skrzyzowanie na ktorym zawrocilem.
Mam wrazenie, ze okolica wypadła w polowie Łodzi, moze 2/3, a moze jestem w bledzie:)

z ciekawosci az odpalilem strone tesco i probowalem porownac z trasa mojego przejazdu. Wiemy ze caly czas jechalem droga 1/E75, to chyba duza pomoc. Ponadto wyczailem ze na Włókniarzy jest tesco i to jest wlasnie E75 - ale to zbyt latwe zeby bylo prawdziwe :) Dla bezpieczenstwa podaje ze cale E75 przez Łódź jest "podejrzane".

Powodzenia przy szukaniu i daj znac co jest na rzeczy.

E280 T

450SLC 5.0

dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE

Śląsk, Gliwice

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

mMm2 pisze:
A na koniec dodam, ze wizualnie SLC podoba mi sie bardziej niz nieproporcjonalny SL.

SLC to auto COUPE a SL to ROADSTER więc niezbyt można je porównywać. To 2 zupełnie inne samochody, służą do innego celu. To tak jakbyś porównywał C126 z SLem zarówno R107 jak czy R129, to 2 zupełnie inne światy i najlepiej mieć oba na stanie [zlosnik]

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mMm2 pisze:
wyczailem ze na Włókniarzy jest tesco i to jest wlasnie E75 - ale to zbyt latwe zeby bylo prawdziwe

No niestety, chyba zbyt łatwe, bo z tego co pamiętam, to to małe Tesco na Włókniarzy byłoby po Twojej prawej stronie, więc odpada.

Będę miał chwilę to przejadę Łódź z północy na południe, a na fotelu pasażera posadzę kogoś, komu przykleję łeb do szyby i niech patrzy [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

W desperacji odpalilem google earth, ale zdjecia tam biedne.

Ale
po porownaniu wszystkich lodzkich adresow tesco z mapą, wychodzi mi, ze mowimy o tesco mieszczacym sie pod adresem NATALII 2. I faktycznie jest to zaraz kolo E75, tyle ze na tym odcinku to chyba jeszcze ul. Rzgowska.

No i kiedys byl to leader price, wiec bedzie male, tak jak sie spodziewamy :) Nie da sie dojechac od glownej ulicy - tu tez wszystko sie zgadza. Mam nadzieje, ze to celny strzal.

TU MAPKA

E280 T

450SLC 5.0

Automatom mówię NIE

Śląsk, Gliwice

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nooo właśnie o tym myślałem pisząc:

Boulik pisze:
Czy to było może niedaleko za wjazdem do Łodzi od strony Gliwic, zanim jeszcze skręciłeś na jakimkolwiek skrzyżowaniu?

OK, we wtorek napiszę coś więcej.

Tytuł:
swój chłop

georem pisze:

SLC to auto COUPE a SL to ROADSTER więc niezbyt można je porównywać. To 2 zupełnie inne samochody, służą do innego celu. To tak jakbyś porównywał C126 z SLem zarówno R107 jak czy R129, to 2 zupełnie inne światy i najlepiej mieć oba na stanie [zlosnik]

Alez jestes w bledzie [zlosnik]
Prawde przyznam, ze od strony uzytkowej samochody faktycznie moze nadaja sie do innych zastosowan. Ale poza tym to j.w. [zlosnik]

SLC jest w prostej linii rozwinieciem projektu SL, a wszystko przez to ze dla S-klasy z tego okresu (W116) nie przewidziano wersji dwudrzwiowej.
Z tego wzgledu SLC i SL dziela wiekszosc podzespolow i numer wewnetrzny 107. To wie kazdy.
A teraz spojrzmy okiem kupujacego, zwlaszcza calkiem swiezego - dla niego te samochody sa JEDNAKOWE, z roznicą ze jeden ma dach i "firanki", a drugi nie ma dachu.
I wtedy w zaleznosci od tego czy chce miec ladniejszy dluzszy [oczko], czy fajniejszy kabriolet - dokonuje wyboru.
I tak jak ty nie widzisz sensu w przyrownywaniu wszystkiego do 129 czy do c126, tak samo ja nie widze sensu w ogole w przywolywaniu tych numerkow :).

Dla ciekawych a niezaznajomionych z tematem:
R129 jest następcą R107 (SL) i nigdy nie wyszedl w wersji coupe, jedynie hardtop (jak R107).
Model SLC zakonczyl zycie bez modernizacji, gdyz jego role przejela wersja C126, ktora byla dwudrzwiową S-klasą (w poprzedniej generacji luka byla zapelniana przez C107, o czym wyzej wspomnialem).
R129 wszedl do produkcji stosunkowo pozno (circa '89), bo R107 byl bardzo udanym technicznie i niesmowicie popularnym samochodem w ameryce.
C107 zostal zastapiony przez C126 w momencie powstania nowej generacji S-klasy i byly to wczesne lata '80.

Boulik >> z czysto egoistycznych pobudek mam nadzieje ze samochod jest kupą i nikt go nie kupi i ja bede mogl spac spokojnie w nocy :oops: [zlosnik]. Acha, bylbym zapomnial -> numer ma byc 107 026

E280 T

450SLC 5.0

Automatom mówię NIE

Śląsk, Gliwice

Tytuł:
swój chłop

wiadomo juz cos czy nie? bo jestem strasznie ciekawy [slinka]

E280 T

450SLC 5.0

Automatom mówię NIE

Śląsk, Gliwice

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!
Przepraszam, że tak długo to trwało, ale ostatnio byłem trochę zabiegany. Znalazłem tą Gwiazdę bez problemu. Z zewnątrz nie wygląda tragicznie, ale wystarczy trochę się schylić - tam jest zdecydowanie gorzej. Trzeba mu przyznać ładne wnętrze i prawie nie popękaną granatową deskę.
Właściciel twierdzi, że to oryginalna 500, o VIN nie pytałem, ale jakby ktoś był zainteresowany to służę namiarem telefonicznym. Cena to niby 20 tys, ale sądząc choćby po mchu na uszczelkach auto stoi tam już strasznie długo i myślę że chętnie oddali by je taniej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No remont blachy się kłania ;-) I to kompleksowy ;-) Nie jest to auto za 20tyś moim zdaniem no chyba że do roboty tylko balacha a reszta igła. Ale w cuda nie wierze. I do tego to obrzydliwe granatowe wnetrze. Chyba najbrzydsze jakie moglo byc, konkurowac moze jedynie ze zgniło nzielonym welurem.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
K1_CZARNY pisze:
No nie dbał nie dbał.....a teraz panowie powiedzcie w czym rzecz, normalnie W107 chodzą po min 20 000 złotyhc....a tu jest jeden, z całkiem fajnym wnętrzem (lakierowanie to porazka) za 10k ?:|

http://moto.allegro.pl/item167892301_me ... 0_slc.html

Zapomnij o tym rzęchu.
Spójrzcie na bok tego ,,cuda" - brak frezów w dolnej części drzwi i błotnika.
Wspawana blacha i tona szpachli .Cała blacha zrobiona na gładko.
Mój kolega dwa miesiące robił te przetłoczenia na drzwiach ,w tym komuś sie nie chciało.
To jest remąt a nie remont.
;)

Tytuł:
swój chłop

K1_CZARNY pisze:
No nie dbał nie dbał.....a teraz panowie powiedzcie w czym rzecz, normalnie W107 chodzą po min 20 000 złotyhc....a tu jest jeden, z całkiem fajnym wnętrzem (lakierowanie to porazka) za 10k ?:|

http://moto.allegro.pl/item167892301_me ... 0_slc.html

do lez sie rozbawilem do lez coz za styl no merol jest ehhh nie wiem przeznaczony jako burdel na kolkach chyba...

W123 230CE '81 central, nawigacja, tempomat, elek szyby, wspom kier, wyluzowany kierowca, wycieraczki na swiatlach itd. ;)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Boulik: sądząc po tylnym pasie to może być 450SLC 5.0. Mam rację?
Andrzej ... ops znaczy się and6412: (mógłbyś sobie zunifikowac nick ;-) ) nie podoba Ci się niebieski środek? Zgniło zielony jest faktycznie brzydki :-P , ale niebieski mnie osobiście bardzo się podoba [zlosnik] , generalnie każdy jest lepszy niż czarny. ;-)

Co do prezentowanego 107, to za 20tys to myślę, że kupi się coś lepszego :-) , np idealną W123C ;-) 8)

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00