MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 6:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

zmoderowano tytuł - MacKuz

Takie mam odczucie, ze forum.. moze w kilku miejscach schodzi na psy...
To moje odczucie i ktos moze sie z tym zgodzic lub nie... Kiedys o tym byla mowa przez Octa, chodzilo miedzy innymi o to, ze prywatne rozmowy najlepiej jak beda przeprowadzane na czacie, przez prywatne wiadomosci lub inne techniki oferowane w dzisiejszych czasach.
Troche mnie to mierzi i przeto(!) forum staje sie nudne... A ma to dla nas byc taka odskocznia od szarej rzeczywistosci, ktora nas otacza na codzien. Mercedesy to ta odskocznia i przy okazji kontakt miedzy nami przy pomocy forum. Wymiana roznego rodzaju mysli i spostrzezen. Uwag i doswiadczen.
Moze sie myle i przez to objawiaja sie moje oznaki andropauzy [zlosnik] nie mylic z menopauza...
Jesli jest tak czy inaczej oczekuje od kazdego otwartej i szczerej wypowiedzi (rachunku sumienia).

prosze nie zmieniac tytulu postu.. choc jest to prowokujace czywrazliwe

Nilo nie musze sie tłumaczyć!!!!
Zmieniłem tytuł na taki jak uważam za stosowny do treści tego wątku.

I prosze tego nie zmieniać :evil:

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony czw cze 12, 2003 1:41 pm przez Nilo, łącznie zmieniany 3 razy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Czesc Nilo,

może jestem tu i nowy i nie wiem jakie było forum kiedyś ale jesli spojrzysz na swoje wnioski z drugiej strony to może dostrzesz, że początki są zawsze bardziej ciekawe, ludzie mają o wiele więcej do powiedzenia niż później. Być może uwarzasz, że kiedys było lepiej ponieważ było bardziej dynamiczniej, więcej postów, wiecej tematów. Zgodzisz się jednak ze mną, że po pewnym czasie trzeba czegoś nowego, czegoś co odświeży atmosferę, w przeciwnym wypadku będzie nudno. W końcu ile można pisać o usterkach swojego ukochanego mesia, czy też o sposobach regulacji klamki w drzwiach...
To o czym napisałeś to normalna ewolucja forum, teraz tylko zależy od użytkowników forum czy postarają się i bedą pisać posty bardziej sensowne czy też zacznie się najzwyklejsza w świecie paplanina.

Pozdrawiam
Fabian

Jeden za drugiego
Jak drugi za pierwszego
Będąc w osobie jednej
Aczkolwiek nieprzewielebnej
Tworzą team niepowtarzalny
Jednakże w 100% realny.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
co do marazmu na forum to musze sie zgodzić z teorią maximusa niestety

Nasze forum juz ma pare lat :) i już mieliśmy kilka takich małych zapaści merytorycznych ale zawsze jakoś udawąło nams ie z tego wychodzić na prostą.

Inną rzeczą jest, że nasi moderatorzy coś słabo sie spisują i wątki zamieniają sie w privy :( - ale może popracują nad tym :P

Teraz takim nowym ożywczym tematem miał być motobabiniec i myśle że się sprawdzi niech nasze kobitki tez coś napiszą na forum drugą rzecza miało być forum tu sie witamy ale zastanawiam sie czy to dobry pomysł :-?

Zastanawiam się nad otwarciem jeszcze jednego forum np pt Konkursy moglibyśmy zadawać tam pytania z tematyki MB lub klubu i zbierać odpowiedzi pierwsza trafna wygrywa i w nagrode zwycięsca dostaje np koszulke klubową czy jakis inny miłu gadżet klubowy. Taki jeden konkurs trwałby np tydzień nie ma zwycięzcy zamykamy wątek i już.

Co wy na to - trzeba tylko znależć gości co powymyślają takie hard-corowe pytania :D

Może to wprowadzi na forum troche życia.

Czekam na opinie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

DruidusMaximus pisze:
teraz tylko zależy od użytkowników forum czy postarają się i bedą pisać posty bardziej sensowne czy też zacznie się najzwyklejsza w świecie paplanina.

I jedne i drugie posty mają tu rację bytu!
Można "paplać" - po to dobrzy ludzie wymyślili tutaj HP
Można też pisać rozprawy naukowe i wymądrzać się do bólu - forum MERCEDES i fora klubowe.

Sądze, że forum jest po to, aby pisać co się chce... Nie ma natomiast obowiązku wszystkiego czytać.
Każdy z nas dokonuje wyboru i oceny (subiektywnej) co do atrakcyjności danego postu.

Na koniec.... Forum to MY - nie zgadzam się, że zchodzimy na psy!

MB W115/1 '73 200D czerwony -- sie robi
MB W123 '83 230 automat. Jak uruchomić Webasto?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nilo - jeżeli posty Cię nudzą to ich nie czytaj. Ja tak robię i to działa: czytam tylko to co mnie bawi/uczy. Tematy typu ,,szyberdach w W115,, nie interesują mnie (z braku 115 i szyberdachu [zlosnik] ) więc nie czytam. Zgadzam się jednak w kwestii nadużywania forum do celów prywatnych.
McQooooz - konkursy mają szansę wypalić, tylko kto napisze pytania? Może wszyscy Tobie na priv, Ty weryfikujesz, a autor nie ma prawa brać udziału. Jeżeli po tygodniu brak odpowiedzi to koszulkę wygrywa autor pytania. Konkurs powinien dotyczyć historii MB, a nie być konkursem technicznym. Tak to widzę.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zgadzam się z Oczkiem w 100%.

Najbardziej denerwujące są charakterystyczne dla Polaków posty narzekające: jak jest źle, jak jest nudno itp. A może Nilo sam byś coś zaproponował co podniosłoby zainteresowanie ludzi na forum.

Zgadzam się również z tym, że paplanie i bardziej poprawnie merytoryczne posty mają sens istnienia. Ludzie są tylko ludźmi i nie zawsze każdy ma ochotę gadać o szyberdachach;) czasami wręcz trzeba popaplać.

Kwestie paplania poruszyłem w kontekście wpisywania postow w odpowiednie działy i ich zawartości czy też przydatności w konkretnym dziale forum

Dwóch wspaniałych

Osobistości nie małych

Jeden za drugiego

Jak drugi za pierwszego

Będąc w osobie jednej

Jednakże w 100% realny.

Tytuł:
kombatant

Odnosze wrazenie, ze sa poruszane, zupelnie nieswiadomie dwa rozne zagadnienia. Jedno o korespondencji prywatnej i wykozystywaniu do tego celu forum, co poruszyl Nilo, a drugie to paplanie. Co za tym idzie wszyscy maja racje. Odnosnie pierwszego i opinii MacKuza - moderowanie ma to do siebie, ze mozna napisac ze dyskusja ma przejsc na priva, ale nie mozna jej tam przerzucic na prv. No i tak jak latwo jest sobie wyznaczyc kryteria o politycznosci, muzyce, klubach pilkarskich i "brzydkich slowach", tak inne sprawy maja czesto plynne granice, rodzi konflikty precedensy itd.
Rozmawialismy ostatnio z Sebianem i wniosek byl coby napisac jakies zasady czy regulamin.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:

Zastanawiam się nad otwarciem jeszcze jednego forum np pt Konkursy moglibyśmy zadawać tam pytania z tematyki MB lub klubu i zbierać odpowiedzi pierwsza trafna wygrywa i w nagrode zwycięsca dostaje np koszulke klubową czy jakis inny miłu gadżet klubowy. Taki jeden konkurs trwałby np tydzień nie ma zwycięzcy zamykamy wątek i już.

Co wy na to - trzeba tylko znależć gości co powymyślają takie hard-corowe pytania :D

Może to wprowadzi na forum troche życia.

Czekam na opinie.

Jestem za.....może i ja coś wymysle.... :roll:

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Chyba zostałem moderatorem o tydzień za wcześnie [szalone] Przy całym szacunku dla MacKuza, który mnie nim mianował, zmuszony jestem do zrezygnowania z tej zaszczytnej i odpowiedzialnej funkcji. A dlaczego? Bo tak się jakoś dziwnie porobiło. Przykro mi [szalone] Jestem gotowy powrócić do tych obowiązków w każdej chwili - decyzję co do zmian osobowych na Forum pozostawiam Adminowi.

Ocet pisze:
Rozmawialismy ostatnio z Sebianem i wniosek byl coby napisac jakies zasady czy regulamin.

post zmoderowano - MacKuz

Ale mam kopię [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
Witam!

Niestety już nie po raz pierwszy mamy taką troszkę nieciekawą sytaucję na forum. I zapewne nie jest to ostatni raz, chociaż myślę, że każdy z nas chciałby, aby tak było.
Moim zdaniem forum "powitalne" to nie był zbyt trafiony pomysł. Uważam, że każdy nowy użytkownik może śmiało się przywitać na HydePark'u. Wystarczy tylko umieścić w nagłówku stosowną informację. A jeśli dyskusja mocno zejdzie na bok w takim wątku, to nie ma problemu, bo HydePark od tego właśnie jest. Podobne odczucia mam jeśli chodzi o forum dla bab [oczko] . Myślę, że śmiało mogłyby wymieniać swoje posty także na Hydepark'u.

Jeśli chodzi natomiast o prywatną korespondencję na forum to zgadzam się, że tego nalezy unikać. Od tego jest priv, chat, e-mail. Dlatego proszę użytkowników, aby się do tego zastosowali i w przyszłości nie prowadzili tego typu konwersacji na forum.

Z drugiej strony każdy ma prawo sobie "paplać". Tylko niech robi to na odpowiednim forum (HydePark) i w taki sposób, żeby nikogo nie obrażał. Użytkownicy, którym taka paplanina "nie robi" nie muszą jej czytać. Apeluję natomiast o utrzymanie przyzwoitego poziomu merytorycznego na forumach tematycznych: Mercedes, Spoty i zloty itd.

Myślę też, że chwilowy spadek formy w pisaniu postów jest po części spowodowany niedawnym zlotem. Większość z nas spotkała się osobiście, wymieniła poglądy, doświadczenia, spostrzeżenia. W związku z tym tematy do pisania wątków się chwilowo wyczerpały. Wierzę jednak, że dawna forma powróci szybciej, niż się spodziewamy, a i nowi użytkownicy wniosą świeży powiew [zlosnik] . I tym optymistycznym akcentem kończę [oczko] .
Pozdrawiam [ok] !!

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł:
Swoja BABA
Awatar użytkownika

Witam wszystkich.. zachecona przez Idzika przeczytalam kilka ostatnich postow i mysle , ze macie naprawde sympatyczna strone ale... moze to chwilowe spowodowane upałem przesilenie... wiekszość stała się jakaś drażliwa i klótliwa..... Mam nadzieje ze szybko wam minie chłopaki :)

Ostatnio zmieniony czw cze 12, 2003 11:14 pm przez Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, że tak już po prostu jest... Raz gorzej raz lepiej... Może to rzeczywiście nasza narodowa cecha, że wszędzie szukamy problemu i nie wytrzymujemy gdy jest za spokojnie i sielankowo ??? Jakość tematów na forum, to wg mnie taka sinusoida - raz wyżej, raz niżej... Forum tworzymy My i dlatego stanowczo nie zgadzam się, że schodzi ono na "psy" !!! Nie wyobrażam sobie sytuacji, że wsród tak licznej grupy osób wszyscy we wszystkim się będą ze sobą zgadzać !!! Dyskusje czasem mogą przerodzić się w małą scysję... Ale przecież zawsze udaje się je szybko zażegnać !!! A co do jakości tematów ?? Pytania są różne w zależności od stopnia "wtajemniczenia" w zagadnienia techniczne MB pytającego, ale odpowiedzi są zawsze rzeczowe i fachowe !!! I też normalną sprawą będzie powtarzanie się tematów - dziś ja zadam pytanie np. jak rozebrać deskę rozdzielczą- uzyskam odpowiedź - za miesiąc pojawi się Nowa osoba z tym samym problemem i również o to zapyta - takie życie.
Chciałem dodać swoje 5 groszy krótko i treściwie - troszeczkę mi nie wyszło... Przepraszam

A na zakończenie rzucę tak optymistycznie: To było dobre forum, jest dobre i będzie dobre !!! W końcy My o to zadbamy !!! Czyż nie ?? ;)

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Klubowicz

Idzik pisze:
A na zakończenie rzucę tak optymistycznie: To było dobre forum, jest dobre i będzie dobre !!! W końcy My o to zadbamy !!! Czyż nie ?? ;)

Jak to powiedział Cezary Pazura w Kilerze:

Jurek Kiler pisze:
W sumie jest git.

I oby tak dalej było [usmiech] Dlatego jestem za zrobieniem najpierw porządku wśród moderatorów, bo od nich dużo zależy. Reszta będzie zależeć od zachowań użytkowników. Sam mam delikatny odcisk, ale postaram się go chronić lub leczyc w inny sposób [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja bym jeszcze tylko dodał do postu indianina potrzebę umieszczenia w bardzo widocznym linku netykietę. Odnoszę wrażenie, że nie wszyscy więdzą o co chodzi w komunikacji internetowej (spam, flood). I błagam jeszcze raz: MODERATOR NIE JEST CENZOREM. Moderator czuwa nad kulturą słownictwa na forum czyli usuwa "gorące posty". W skrajnym przypdku dojdzie do tego, że na forum będzie można użyć tylko słowa "cześć" oraz skrótu "MB" ponieważ każde inne będzie się kojarzyło z podtekstami, albo zacznie się dogłębna analiza czy na przykład słowo grabie nie ma czegoś wspólnego z jednym z forumowiczów. Panowie kierujemy się w stronę PARANOI!!! Tak nie może być, może więcej luzu!!!
Zgadzam się z Sebianem (wczoraj się z nim o to "tłukłem"), że z forum nie można robić chlewa. Ale nie można doprowadzać do sytuacji, w której każde słowo umieszczane na forum będzie starannie dobierane. Nie wnikam w tym momencie w kwestie związane z kulturą języka i z poprawną polszczyzną. Mam nadzieje, że te umiejętności są znane wszystkim użytkownikom forum i są przez nich przezstrzegane.
Sprawa druga: jeśli moderatorzy koniecznie chcą postawić swoją pieczątkę na postach to może nie sygnują posty sprawdzone swoim podpisem a nie koniecznie wymazują coś aby zaistnieć - chora sytuacja.
Wątki dwuznaczne zawsze można wywalić do HP a nie moderować, tam pojawia się większość ludzi i w tym momencie zostaje napiętnowana za głupie teksty przez samych forumowiczów. Z drugiej strony są tu ludzie inteligentni, więc bezsensowne posty pozostaną beż odpowiedzi. Czy nie możnaby wprowadzić zasady, że w HP posty bez odpowiedzi byłyby automatycznie usuwane. A znalazłyby się tam np po przeniesieniu przez moderatora (tu moderator powinien zadziałac).

Część z Was poznałem poprzez forum, część znałem już wcześniej, jesteście ciekawymi ludźmi, z pasją, z przepiękną pasją więc niech połączy Was pasja a na takie "popierdółki" jak forum zużywajcie jak najmniej energii. W tym czasie można pogadać o ciekawszych sprawach m.in. jak zarobić kasę na następnego MB [zlosnik]

Uffff się napisałem, ciekawe czy ktoś to przeczyta :)

Pozdrawiam

Dwóch wspaniałych

Osobistości nie małych

Jeden za drugiego

Jak drugi za pierwszego

Będąc w osobie jednej

Jednakże w 100% realny.

Tytuł:
Klubowicz

DruidusMaximus pisze:
Część z Was poznałem poprzez forum, część znałem już wcześniej, jesteście ciekawymi ludźmi, z pasją, z przepiękną pasją więc niech połączy Was pasja a na takie "popierdółki" jak forum zużywajcie jak najmniej energii. W tym czasie można pogadać o ciekawszych sprawach m.in. jak zarobić kasę na następnego MB [zlosnik]

Uffff się napisałem, ciekawe czy ktoś to przeczyta :)

Pozdrawiam

Pięknie napisane [beksa1] (to jest wyraz rozczulenia)

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00