Stary, ale mi pojechales...
Fajnie ze troche wreszcie sie wyjasnilo, ale nie wiem skad takie zacietrzewienie. Zadawalem pytania zgodne z teoria i chcialem sie dowiedziec jak to od strony praktycznej wyglada. No coz, troche sie dowiedzialem...
roadrunner pisze:
Bo z tego co tu napisales to wynika ze to jest niespelna 6% a pozniej mowisz o 20. Proponuje wiec sprawdzac zrodla o ktorych mowisz bo ludzie rozne rzeczy pisza niekoniecznie madre.
Nie wiem czy jestes dumny ze wszystkiego co napisales bo ja nie jestem i zawsze jestem gotow sie douczyc.
A 6% na plus a 20% na minus to porownania wagowe albo objetosciowe.
Dolaczony przeze mnie cytat powinien wiele wyjasnic. Z dystrybutora leja w litrach a nie na kilogramy.
Idzmy dalej:
Blad byl w moim mysleniu co do spalania tlenu, aczkolwiek nic to nie zmienia jesli chodzi o efekt koncowy. Przyznaje sie ze samo pojecie spalania w rozumieniu chemicznym jeszcze do mnie nie przemawia, tak jak niektorzy nie rozumieja pojecia momentu obrotowego, na co inni bedą sie zanosili gromkim smiechem. Czekam tu na moje małe olśnienie.
Co nie zmienia faktu, że silnikach spalinowych tlen i paliwo sa zagadnieniem nierozlacznym. Kropka.
Przy tym w wielu zrodlach, traktujacych zwlaszcza o tlenie z powietrza atmosferycznego, termin
tlen jest czesto zamieniany bez zadnej konekwencji na
powietrze, co niestety mnie sie tez udzielilo. Ale rozumiem roznice, dziekuje.
roadrunner pisze:
Sonda nieczego nie zwieksza!!!
Swiete slowa - w domysle mialo byc ze sterownik reguluje dawke. Jesli juz sie czepiac szczegolow to nie tylko zwieksza ale tez zmniejsza (bo tego drugiego nie napisalem wczesniej...) i to tylko wtedy kiedy sonda brana jest pod uwage, bo nie zawsze jest.
roadrunner pisze:
To juz o herezje zakrawa!!!
Nie zgadzam sie ze to herezja. Nie wiem czemu az tak odwrociles kota ogonem. Nie wiem jakie sa twoje doswiadczenia z turbinami. Jesli masz jakies na polskim gruncie, to moge tylko niesmialo podejrzewac, ze nie wychodza poza specyfikacje fabryczna. Smialo mozemy wiec podyskutowac o teorii, bo tej wchlaniam duze ilosci. Absolutnie nie przemawia do mnie fakt ze powietrze z turbiny jest do tego, zeby pomoc w rozpylaniu paliwa, herezji szukalbym w tym wlasnie. Moze mowisz o jakichs systemach fabrycznych dajacych bardzo niskie cisnienie. Nie wiem, nie chcesz wnikac to nie wnikajmy
Przepraszam, ze uzywam niezbyt scislego jezyka, bo przy tym staram sie przedstawiac rzeczy sobie i innym na chlopski rozum, co jak widze, nie pozwala przeniesc merytorycznej dyskusji na wiekszy poziom zaglebienia. Teraz widze, ze to chyba logiczne.
Ksiazka z ktorej korzystalem to:
"Uklady zasilania gazem propan-butan"
Adam Majerczyk
Sławomir Taubert
Wygląda na mądrą książkę, a liczb sam sobie bym nie wymyślił przecież
Co do sprezarek to przekopuje caly internet + Corky Bell + Earl Davis.
Do tego ucze sie o aftermarketowych systemach EFI. Niestety wszystko to jest teorią.
Obiecuje solennie, ze sie juz nie odezwe w tym OT, ktory rozpoczalem.
Wiecej robic, mniej gadać
roadrunner - wiedze ze dzialam na ciebie jak plachta na byka, nie tylko tu i teraz, wiec z szacunckiem sie usuwam z twojego toru. Ostatnio doradzalem innym meskie decyzje - czas samemu dac przyklad
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
.
Dziekuje wszystkim za uwage
![[usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)