MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 11:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam,
sluchajcie mam taki problemik, jako, ze w mechanice samochodowej stawiam dopiero pierwsze kroki :) zwracam sie do Was z problemem, pytaniem, prosba o rade :) Ostatnio bylem u gazowinka, zeby zrobil regulacje gazu itd. Facet powiedzial, ze za wiele nie zdziala jezeli chodzi o bardziej ekonomiczna jazde, bo nie mam silniczka krokowego i sonda lambda w zwiazku z tym jest w sumie bezuzyteczna. Powiedzial, ze prawdopodobnie poprzedni wlasciciel wywalil silniczek krokowy ustawil mieszanke na stale, poniewaz zepsula sie sonda lambda...
Powiedzcie ile w tym moze byc prawdy, czy to moze tak byc jak mowi gazownik??
Powiedzcie mi tez czy moge kupic w zwiazku z tym uniwersalna sonde lambda 3-przewodowa? Bedzie sie nadawala??
Dzieki za rady.

weteran

syndrom2 pisze:
poprzedni wlasciciel wywalil silniczek krokowy

Witam również.
Nie można wywalić czegoś, czego nie ma.
Ten układ wtryskowy NIE MA silniczka krokowego.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
(...)

Nie można wywalić czegoś, czego nie ma.
Ten układ wtryskowy NIE MA silniczka krokowego.

a moze chodzilo o silniczek krokowy od instalacji LPG??

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

:o to ja juz nic nie rozumiem :( Czyli Mercedes 190E (201) 2.0 z 1989r z monowtryskiem, nie posiada czegos takiego jak silniczek krokowy? To czy mozesz mi powiedziec w jaki sposob dziala sonda lambda, znczy sie za pomoca czego, ustala sie mieszanka ?? Nie znam sie na tym kompletnie staram sie to ukladac jakos w glowie.
dzieki z gory

Nie nie, chodzilo o silniczek krokowy "normalny" ja nawet nie wiem jak to dokladnie wyglada i w ktorym miejscu powinno sie znajdowac, forum to jedyny ratunek.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

syndrom2 pisze:
(201) 2.0 z 1989r z monowtryskiem

Monowtrysku też tam nie znajdziesz.
Możesz mieć tam ewentualnie gaźnik lub ke-jetronic.

Skoro facet regulował Ci mieszanke GAZU, to imho mowił o silniczku krokowym instalacji LPG.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
M102 KE-Jet ma elektromagnetyczny nastawnik wolnych obrotów (czesto mylony z silniczkiem krokowym) pod filtrem pow. na kolektorze ssacym.

Silniczek krokowy od gazu z kolei wystepuje w 3. gen. (IGS) i wyglada tak:
Obrazek
Obrazek

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

trocin pisze:
Silniczek krokowy od gazu z kolei wystepuje w 3. gen. (IGS) i wyglada tak:

Co więcej - występuje także w II generacji, i to głównie różni ją od I generacji.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

okej to powiedzcie mi kochani, w jaki sposob dziala sonda lambda, do czego sluzy i jak dziala u mnie :(
generlanie chodzi o to, ze samochod duzo pali :/ i szukam przyczyny, acha i jeszcze jedno, czy instalacja gazowa w ktorej powinien byc silniczek krokowy moze dzialac bez owego silniczka ?

wiarus senior
Awatar użytkownika

syndrom2 pisze:
Ostatnio bylem u gazowinka, zeby zrobil regulacje gazu itd.
Tu musisz uwazać i wykazać się sprytem. Gazownicy są różni - dobrzy i słabi.
syndrom2 pisze:
za wiele nie zdziala jezeli chodzi o bardziej ekonomiczna jazde, bo nie mam silniczka krokowego i sonda lambda w zwiazku z tym jest w sumie bezuzyteczna.
W pewnym sensie powinieneś sie cieszyć. Jeżeli silnik dobrze chodzi na Pb bez owej sondy to lepiej tzn. mniej problemowo jeżdzi na LPG bo jest to tzw. I generacja. Co prawda pali więcej ale po dobrej regulacji nie strzela i można go ustawić tak aby moc niewiele spadła. Przynajmniej u mnie tak jest. :)
syndrom2 pisze:
Powiedzial, ze prawdopodobnie poprzedni wlasciciel wywalil silniczek krokowy ustawil mieszanke na stale, poniewaz zepsula sie sonda lambda...
I dobrze aby tylko była śruba regulacji ręcznej
syndrom2 pisze:
Powiedzcie ile w tym moze byc prawdy, czy to moze tak byc jak mowi gazownik??
Jak narzeka to albo chce wyciągnąć forsę albo nie wie jak się zabrać. Niech wyreguluje na mieszankę bogatą. Zapłacisz więcej za LPG (1-1,5 litra więcej) ale nie będziesz miał kłopotów i wydatków zwiazanych z awariami. Sumarycznie się opłaci. Ja aktualnie (po pierwszym roku eksperymentów) nie mam ŻADNYCH dodatkowych kosztów spowodowanych używaniem LPG od 11 lat. I Tobie tego życzę. 8)

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Gazownik nie byl typem goscia, ktory tylko narzeka i robi wszystko zeby olac sprawe. Powiedzial o w.w. silniku krokowym, ewentualnie o wymianie swiec i przewodow wysokiego napiecia. Na trasie pali mi 11 litrow przy bardzo delikatnej jezdziec, zaznaczam bardzo natomiast w miescie wychodzi mi 19 litrow :(( za 20 zl przejezdzam okolo 50 km :( i troszke przestaje wyrabiac, a jak czytam ze komus pali w miescie 11 to nie moge w to uwierzyc. Jakie macie pomysly w zwiazku z tym.
Dzieki z gory.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
syndrom2 pisze:
komus pali w miescie 11

a kogo ty sluchasz?? .. na trasie moze i tak :D .. a tak serio to moze palic w mieście ... z 13l Pb ... przy normalnej jeździe .. a lpg napewno wiecej

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior

jak to nie ma silnika krokowego?????
różnie to ludzie czyt. tzw wymieniacze (nie nazwę ich mechanikami bo tylko wymieniać potrafią) nazywają
a tak naprawde to widzę, że jeden się coś orientował bo wiedział że cos w rodzaju silnika krokowego powinno być tylko że nie jest to silnik krokowy a regulator wolnych obrotów!!!! i to on reguluje dopływ powietrza na wolnych obrotach a u ciebie problem widze występuje głownie na wolnych obrotach. zgadza sie, że mozna wywalić cały regulator i zatkać dopływ dodatkowego powietrza ale silnik bedzie chodził dobrze wtedy tylko na gazie. wolne obroty dla gazu ustawisz na reduktorze a na benzynie???? po prostu porażka... jedynie do odpalenia...

W124 E250D 93
W124 230E 85 LPG ex
W201 200E 85 LPG ex
W123 200D 79 ex

Tytuł:
weteran

Właśnie. Nie jest to silniczek krokowy, tylko nastawnik wolnych obrotów.
Chociaż jest wpięty dokładnie w to samo miejsce instalacji i jego mechaniczna zasada działania jest taka sama, jak silniczka krokowego. Inna jest budowa elektryczna. Nastawnik to zwykła cewka elektromagnetyczna sprzężona z przesłoną. Sposób wysterowania jest w związku z tym dosyć mało dokładny, gdyż podanie odpowiedniego napięcia prostokątnego o zmiennym wypełnieniu nie wychyla przesłony dokładnie o tyle, ile zażyczy sobie sterownik (jest to na przykład zależne od oporów ruchu przesłony) Przesłona nie ma żadnego potencjometru, tak więc sterownik dostaje informację zwrotną jedynie poprzez wzrost lub spadek obrotów silnika.
Silniczek krokowy natomiast po podaniu impulsu otworzy przesłonę dokładnie o przewidziany kąt – tak więc informacja zwrotna potrzebna nie jest.

Nastawnik można wywalić, jednak silnik straci stabilność wolnych obrotów. To powietrze co kiedyś przepływało przez nastawnik i umożliwiało automatyczną korekcję wolnych obrotów w miarę zmian obciążenia silnika (np. załączenie klimy lub jakiegoś odbiornika elektrycznego) zostało zastąpione przez wstępne uchylenie klapy przepustnicy. Ponieważ to ustawienie jest „sztywne” silnik w wielu sytuacjach będzie miał tendencje do gaśnięcia (szczególnie jak jest zimny)
Nastawnik ma dosyć drugorzędne znaczenie dla składu mieszanki. Głównie o składzie mieszanki decyduje elektrohydrauliczny nastawnik ciśnienia. Jest to taka mała, czarna kostka umocowana z boku układu wtryskowego. Jest możliwość zmiany jego nastawu, jednak jest to już robota dla bardziej wtajemniczonych.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

czy nastawnik moze wplywac na wieksze zurzucie paliwa?? Jak tak to w jakim stopniu ???

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

nikt nie wie ??

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00