sz4l0ny pisze:
jaki zatem olej polecasz do MB diesla? tez mobil 10w40?
Do diesla zalecam taki olej który będzie dobrany do kazdego silnika osobno bo każdy jest w innej kondycji i pracuje w innych warunkach bo różnie ludzie samochodów używaja więc ktoś wybierze syntetyk a ktos mineralny a firma to już rzecz gustu
sz4l0ny pisze:
normalne uzytkowanie" takiego silnika tez trzebaby doprecyzowac
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
zwlaszcza jak piszesz ze to co dla ciebie normalne (odnosnie scigacza) nie musi byc normalne dla innych
Napisałem że odnośnie motocykla to takie traktowanie go jak ja to robie jest w jakiś sposób dla silnika obciążeniem ekstremalnym i liczę się z awarią podczas takich wsciekań no i chyba logiczne że mało jest takich osób co by to traktowali jak normalne użytkowanie
sz4l0ny pisze:
wiec jak juz jezdzic to i krecic a olej zmieniac i tyle
Kręcić wbrew pozorom też można i niekoniecznie katując silnik bo czasami efekt można osiągnąć taki sam bez mocnego przeciążania silnika ale wszystko z głowa(odpowiednia temperatura oleju i takie tam...)
A zmieniać ? To oczywiste bo nie posmarujesz niepojedziesz
Jedynie tylko chciałem pokazać różnicę że prawie ona nieistnieje pomiedzy 7,5 tys a 10 tys km biorąc pod uwage obecnie produkowane oleje a ich wytrzymałość przedstawiłem na swoich doświadczeniach z motocyklem