MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 8:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A propos oswietlenia zegarow - u mnie zarowki swieca, ale w dzien w ogole nie widac by zegary byly podswietlone, a w nocy jest tylko lekka poswiata - zarowki byly przy mnie wymieniane jakis czas temu (wyjete z innych zegarow) - czy u was oswietlenie zegarow rowniez dziala tak slabo, czy po prostu ktos wlozyl mi za slabe zarowki?

Aktualnie:
Mercedes W123 240D 1981r, Skoda Fabia 1,4TDi 2006r

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
sonik1976 pisze:
A propos oswietlenia zegarow - u mnie zarowki swieca, ale w dzien w ogole nie widac by zegary byly podswietlone, a w nocy jest tylko lekka poswiata - zarowki byly przy mnie wymieniane jakis czas temu (wyjete z innych zegarow) - czy u was oswietlenie zegarow rowniez dziala tak slabo, czy po prostu ktos wlozyl mi za slabe zarowki?

Poruszaj lewym pokrętłem w liczniku, jeśli nie da efektu to zlutuj potencjometr na stałe.
Ogólnie nawet w nowym 123 podświetlenie zegarów było w porównaniu do dzisiejszych pojazdów raczej średnie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
THC, zarowki oswietlenia zegarow maja byc 3 a nie 5 watowe (symbol podales prawidlowy). 5 watowe stopia obudowe, o 10 watowych nawet nie wspominam. Zarowki oswietlenia panelu ogrzewania to zwykle male zarowki bezcokolowe ale uwaga: maja miec 0,7 W bo 1,2 W beda swiecily za mocno i rozgrzeja pokretla tak, ze nie bedzie mozna ich dotknac. Takie zarowki mozna dostac tylko w ASO*, numer czesci: A 000 825 00 94. Mozna tez zastosowac zarowke 1,2 W ale o napieciu 24 V - wychodzi na to samo :). Do rozdzielacza swiatlowodu wg katalogu rowniez powinna byc zarowka 0,7 W ale ja zastosowalem 1,2 W bo tam nie ma obawy o przegrzanie a to miejsce szybko sie kurzy i zarowka daje mniej swiatla. Przy okazji wymiany polecam wyjac koncowki swiatlowodow z gniazd po obu ich stronach i wyczyscic poniewaz w ciagu 25 lat napewno mocno sie zabrudzily i bedzie to mialo wplyw na to ile swiatla sa w stanie przewodzic. Jezeli po wlaczeniu swiatel widzisz ciemnosc (nie dziala zadna zarowka podswietlenia) to, tak jak pisze THC, zaczalbym od sprawdzenia potencjometru (lewa galka na dole zestawu wskaznikow). Czasami wystarczy nia tylko porzadnie poruszac i wszystko zaczyna swiecic. Generalnie w rzadko ktorym W123 ten patent jeszcze dziala na 100 %.
kajtek1967 pisze:
Przeca tam są przyciski podświetlane np.od anteny , szybru i szyby tylnej,chyba że taka lepsza wersja.Ja tak ich rzecy nie widzioł jak roskręcoł.
Nie rozkrecales a sie wymadrzasz :evil:. Wlaczniki ponad panelem ogrzewania podswietlane sa jedna wspolna zarowka oraz systemem swiatlowodow, patrz wspomniane wyzej zdjecia. Jedynie wlacznik ogrzewania tylnej szyby ma dodatkowa zarowke, ktora swieci po wlaczeniu.
Cytuj:
Do panela ogrzewania 2 żarówy wchodzą,może się mylę?
W panelu ogrzewania sa dwie zarowki 0,7 W a w pokretlach jeszcze trzy, rowniez 0,7 W.

* ja przynajmniej nie znalazlem nigdzie indziej a naszukalem sie niemalo.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja dziś krok po kroku zacząłem szukać tego rozdzielacza swiatła do światłowodów.. i powiem tak - łatwo nie było! niby prawie wyjąłem przyciski ( i całe drewno) do których wspomniany rozdzielacz ma doprowadzić swiatło, ale nadal nie widziałem tego rozgałęzienia. zdjąłem poszycie przy konsoli od strony nóg kierowcy.. nadal nic. wyjąłem radio, popielniczke i prawie wszystko co się dało aż w koncu zauważyłem patrząć od podłogi że tam jest jakaś mała " ścianka" plastikowa a w niej cos zaczepione ( widoczne jedynie koncówki zaczepu) - kiedy wypiąłem to coś, okazało się że to właśnie to o co mi chodziło :) i faktycznie, żaróweczka nie działała. Ale jak przełożyłem na chwile żarówkę od pokrętła ogrzewania to nastała jasność :) uradowany czekam do poniedziałku by kupić wszelkie potrzebne żarówki i wmontować tam gdzie trzeba.
A mój problem z wyjęciem zegarów spowodowany był bardzo krótką linką od prędkościomierza, którą najpierw musiałem odkręcić wsadzając łapę od dołu po zdjęciu plastikowego elementu pod kierownicą i dopierow wtedy zegary wyszły. Wcześniej próbowałem ciągnąć na siłe po radach kolegów ale jednak czułem że coś nie idzie..
Teraz już wszelkie zaróweczki zostaną wymienione, w zegarach, w pokrętłach i w rozdzielaczu światłowodowym :)
I przyznam że u mnie potencjometr raz działa raz nie, trzeba trafić w odpowiednie położenie aby się paliło. Chyba faktycznie zostanie zalutowany na stałe.

dziękuję wszystkim za cenne uwagi, dzięki wam wszystkie moje działania udały się w 100% :)

pozdrawiam serdecznie.

ps: dodam że dodatkowo rozebrałem przednie lampy i wyczyściłem odbłyśniki i klosze lamp od wewnątrz ;) ot tak, w ramach przedwiosennych przygotowań :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00