Podzielę się spostrzeżeniami na temat jazdy z felgami 16 cali i oponami na tylnej osi 225.
Oczywiście 175 , pełny profil oraz kołpak w kolorze nadwozia jest zawsze na pierwszym miejscu.
Ale te szesnastki to raz, że po barokach 15 chciałem mieć penty , a dwa że jednak wygląda chyba dobrze.No i trafiły się to kupiłem.
W razie czego będą do sprzedania na wiosnę przyszłego roku ew. na jesieni tego, albo zamiana na OZ Mito .
AMG i penta to dwie różne felgi, ja tego nie wiedziałem , może się komuś przyda, bo jednak w archiwum nie ma wielu informacji o pentach i o amg.
Penta 9J16 taka jaką mam z tyłu i AMG 9J16 , obie przy ET 11 sa inne.
Różnią się lekko kształtem rantu i
AMG chowa się w nadkolu o jakieś 15mm bardziej w stosunku do penty.
Nie wiem dlaczego tak jest przy dokładnie takich samych wymiarach i ET.
Może auto mam pospawane z dwóch innych
Odpowiednie opony na przednią os , przy feldze 8 cali to 205/55/16.
Układ kierowniczy do opanowania, nie ocierają podczas jazdy na wprost po wertepach, przy szybkim podjeździe na skręconych kołach należy liczyć się z wywinięciem nadkola na lewą stronę, ale wystraczy pamiętać o takiej ewentualności.
Można tez zaklepać rant .
Ani węższe opony czy inny profil nie będą odpowiednie, te które wymieniłem sa jak najbardziej .
Na tylną oś bez problemu wchodzą felgi 9 cali z oponą 225/55.
Opona o profilu 60 powoduje bardzo duzy spadek mocy przy ruszaniu , oraz trze o nadkola przy przechyłach nadwozia czy pasażerach z tyłu.Odpada.Wygląda też jak dragster z takimi balonami.
Foty sa własnie z oponami 60, potem zmieniłem.
Profil 55 jest odpowiedni przy szerokości 225, koło chowa się we wnękę, nie wystaje poza obrys , i wygląda zdecydowanie lepiej niż 60.
Nie ma co kombinować z 245 czy jeszcze innymi.
Spadku mocy aż takiego nie zauważyłem, głównie przy ruszaniu jest różnica,ale nie duża.Nie wiem jak w dieslach 200 i 240 , oraz 200 czy 230 ze strombergiem.
Mam 230E także jakieś tam osiągi ma i można wyskoczyć z 16 .
300d i turbo spokojnie dadzą radę .
Na pewno prowadzi się dużo pewniej na szybkich łukach czy ostrych zakrętach , a także przy prędkościach powyżej 140km/h
Hamowanie tez jest lepsze.
Na nierównej drodze , koleinach czy innych nierównościach trzeba się pilnować.Zwykły poduszkowiec
Jak wiadomo u nas jest duży odsetek takich dróg, i to może być argument przeciw .
Wiem,że układ przeniesienia napędu dostaje poważnie przy takich oporach , jak również układ kierowniczy i cała reszta zawieszenia, ale jednak coś za coś.
Później wrzuce fotke na oponie 55 z tyłu, różnica jest widoczna.