CZUWOJ pisze:
Muszę się też podzielić obserwacją, iż u mnie za wyjątkiem środkowej podpory wałka rozrządu na pozostałych czterech, śruby mocujące je i głowicę były luźne!
Jak dla mnie, to ktoś zapomniał dokręcić, bo kto o zdrowych zmysłach by zostawił to świadomie niedokręcone?
Cytuj:
Jeszcze nie patrzyłem jak gwinty w bloku, może one sie skończyły.
Próbowałeś dokręcić?
Już nie pamiętam dokładnie, ale dokręca się je dwu-stopniowo: 30NM i następnie 60NM (od środka na zewnątrz jak głowice)
Cytuj:
wał nie chodził lekko, lecz z wyraźnym oporem
Tak jest jak się nie dokręci dokładnie podpór.
Podpory muszą być idealnie spasowane z głowicą i jak są też dopasowane do wałka, to powinien dać się kręcić jedną ręką.
Jeśli długo pracował na niedokręconych podporach, to czopy i podpory mogły się wyrobić na owal, szczególnie na tej dokręconej.
Cytuj:
bo może gdyby je dokręcić zupełnie by się klinował?
Jeśli wszystko było z nimi w porządku i z wałkiem, to taki efekt jest jak nie są do końca dokręcone.
Najpierw dokręć śruby i sprawdź czy się kręci ręką (ze zdjętym kołem zębatym z tego wałka
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
)
Napisz jaki będzie tego efekt, to napiszę Ci co dalej.
Cytuj:
Zastanawiam się nad nowym wałem, orientujecie się czy jakiś zamiennik jest sensowny na rynku?
Dlaczego się zastanawiasz na nowym wałkiem? Wytarte są krzywki lub czopy?
O zamiennikach dostępnych w Polsce i regenerowaniu wiem sporo więc z tym nie ma problemu, ale na razie się bym tym nie martwił na Twoim miejscu
Jakby co, to pisz do mnie na priva.