Witam
ukaniu temat zacny szczegółnie jak zupa drożeje
voytas pisze:
zużycie paliwa będzie odpowiednio większe (pompa w końcu sprzężona jest z obrotami silnika).
ale listwa sterująca dawką jest po zdjęciu nogi z gazu cofana za pomocą dźwigien do pkt. początkowego (biegu jałowego)
kruszyn pisze:
w starych konstrukcjach z tego co mi wiadomo 2 gardziej gażnika otwierałą się przy prędkościach powyżej 70km/h (np fiat125p)
po przekroczeniu wartości podciśnienia dla pokonania sprężyny membrany lub po gwałtownym depnięciu, za pośrednictwem dźwigni by pompa przyśpieszająca lejąca paliwo do gardzieli pierwszego przelotu nie zalała motoru
voytas pisze:
ile obrotów ma silnik gdy zjeżdżamy z długiej górki na biegu?
tyle samo, co miałby silnik podczas normalnej jazdy (nie wliczając poślizgów poszczególnych podzespołów)
zegarek pisze:
a jak ze spalaniem w tym przypadku?
w tym przypadku dużą rolę odgrywa wykres mocy/momentu/zużycia paliwa dla każdego silnika jest on inny, to że wprowadzono 6/7 biegów lub tak jak w TiRach kilka/naście lub półbiegi wynika właśnie z tego, by mieścić się w wykresie na najwyższym momencie i mocy a jednocześnie przy jak najmniejszym zużycju paliwa, stąd np. silnik "A" najlepiej łączy to wszystko np. przy obrotach 2000-2300, to do niego konstrułuje się skrzynkę "A1" z wykresem pilastym skrzyni biegów, która umożliwia utrzymywanie najlepszych osiągów pomiędzy tymi obrotami. Poniżej tych obrotów moc jest niższa, a zużycie paliwa większe, a powyżej moc jest większa ale i zużycie paliwa jest większe od nominalnych. Dlatego niektóre zegary na obrotkach mają takowe zielone poletka
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
kurde sie rozpisałem...sorrka
voytas pisze:
Czy w K-jecie jest odcięcie paliwa?
to dość trudne zagadnienie, w moim 123 siedzi 2.3 E ale mam czujnik położenia przepustnicy i jak prędkość obrotowa jest powyżej 1700 n/min i czujnik jest zamknięty, to paliwo jest odcinane za pośrednictwem wyrównania ciśnień w rozdzielaczu (zawory różnicowe na "0") a w strszych, myślę że regulator ciśnienia paliwa macza w tym paluchy i redukuje ciśnienie do wartości poniżej 3,0/(3,2) bara i blokuje pracę wtryskiwaczy z możliwością przepływu paliwa przez rozdzielacz

(bo kurcze już było, że nie chce palić na benie przez pieprzony regulator ciśnienia zasilania
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
)
dobra kończę
pozdro